annonse
annonse

Brennende biler i forbindelse med opptøyer er ikke et nytt fenomen i Frankrike. Helt tilbake i 2009 ble påsatte bilbranner betegnet som en fransk “nyttårstradisjon”. Hver eneste nyttårsaften håper bekymrede franske bileiere at deres biler ikke skal bli rammet. Ifølge statistikk offentliggjort i fjor er antall bilbranner redusert med 20 prosent siden 2010, men dette er imidlertid liten trøst for de mange bileierne over hele Frankrike som fortsatt får sine biler ødelagt hvert eneste år.

I tillegg til å nær sagt være en fransk nyttårstradisjon, er bilbranner også svært vanlig forekommende i juli og august, spesielt i tiden rundt Bastilledagen, da enkelte ungdomsmiljøer i Frankrikes fattigste og mest “mangfoldige” områder markerer nasjonaldagen med sine helt spesielle “flammeshow”.

Siden årets nyttårsfeiring har det dessuten fremkommet kameraopptak der en fransk politikvinne blir brutalt angrepet av en mobb. Videoen har skapt bølger av raseri over hele Frankrike. Den kvinnelige politibetjenten og en mannlig inspektør ble angrepet av en gjeng i Paris-forstaden Champigny-sur Marne tidlig mandag morgen. Både politikvinnen og inspektøren måtte til sykehus etter hendelsen.

annonse

Samtidig er det konstatert at om lag 1000 biler skal ha brent under årets feiring og 510 personer skal ha blitt arrestert over natten.

I et videoklipp som er blitt mye delt i sosiale medier, kan man se en stor gruppe menn, av afrikansk opprinnelse, stå rundt og heie mens en politikvinne blir sparket i bakken og blir truffet flere ganger i hodet. Franske RTL rapporterer at politifolkene ble adskilt fra sine kollegaer, i det de gikk inn for å få kontroll over en eskalerende situasjon i den parisiske forstaden.

Forsterkninger ble raskt tilkalt, og politiet skal ha benyttet seg av skytevåpen og granater for å splitte gjengene. For de to politibetjentene som ble angrepet i Champigny-sur Marne var det imidlertid for sent til at de kunne unnslippe skader.

annonse

Champigny-sur Marne omfatter blant annet tre såkalte “sårbare, urbane soner”, som franske myndigheter har kalt sine utenforskapsområder, områder sterkt preget av ikke-vestlige æreskulturer, høy andel arbeidsløse og med omfattende gjengkriminalitet.

President Macron gikk mandag ettermiddag ut og fordømte volden.

– De skyldige i den feige og kriminelle lynsjingen av politibetjenter som var ute og gjorde sin plikt natten den 31. desember vil bli funnet og straffet. Makt vil opprettholde loven. Ære være politiet, politibetjentene som ble primitivt angrepet har full støtte, sier presidenten.

Macrons uttalelser kommer etter bemerkninger fra innenriksminister Gerrard Collomb, som uttrykte bekymring for det han kalte “et voldssamfunn” og formante at landets politistyrker må forsterkes. I uttalelsen til Le Express peker Collomb på spesifikke områder der volden har fått spre seg og selv brannvesenet vegrer seg for å gå inn uten politieskorte.

Foreløpig skal ingen være arrestert for angrepet på de to politifolkene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon