Me too. Kampanjen på sosiale medier medier der kvinner deler eraringer med seksuelle overgrep . #metoo. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix

Daglig leder Are Saastad i Reform – ressurssenter for menn advarer mot det ensidige fokuset på kvinner som ofre for trakassering og overgrep.

– Vi har fått flere henvendelser fra menn som har opplevd seksuell trakassering. De blir ikke hørt, sier Saastad til Vårt Land.

Han kommer med utspillet i forbindelse med Metoo-kampanjen som de siste månedene har satt søkelys på seksuell­ trakassering på arbeidsplassen.

– Så langt i metoo-kampanjen har det nesten utelukkende vært fokus på menn som overgripere. Men i kjølvannet av kampanjen har vi fått flere henvendelser fra menn som har opplevd seksuell trakassering. Dette viser at metoo også er en ventil for menn til å melde fra om trakassering, sier han.

En rapport utført av ressurssenteret tidligere i år anslo at 10 prosent av norske gutter og menn har blitt utsatt for seksuelle overgrep.

Saastad mener at den kulturelle oppfatningen av at menn er «det sterke kjønn», gjør det vanskelig for menn som er utsatt for seksuell trakassering å få aksept og forståelse fra samfunnet.

– Menn mangler i stor grad et språk for å sette ord på hva de opplever når de blir utsatt for overgrep og vold. Menn som er overgrepsutsatte har så langt ikke vært en del av den offentlige diskursen, sier han.

Saastad er positiv til metoo-kampanjen, og understreker at kvinners likestillingsutfordringer fortsatt er åpenbare i Norge, ikke minst når det gjelder seksuell trakassering.

(©NTB)