(FILES) This combo made with file pictures shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) in Lima on February 2, 2016 and German TV comedian Jan Böhmermann on February 22, 2012 in Berlin. German Chancellor Angela Merkel on April 15, 2016 authorised a Turkish demand for criminal proceedings against Boehmermann over a crude satirical poem about President Recep Tayyip Erdogan in a bitter row over free speech. / AFP PHOTO / dpa AND AFP PHOTO / Britta PEDERSEN AND SEBASTIAN CASTAÑEDA / Germany OUT
annonse

Tyskland har opphevet loven om majestetsfornærmelse. Tyrkias president brukte loven til å saksøke en tysk komiker i 2016.

annonse

Loven har blitt brukt svært sjelden, men ble hentet fram av tyrkiske myndigheter etter at komikeren og TV-personligheten Jan Böhmermann fremførte en nidvise mot president Recep Tayyip Erdogan. Komikeren antydet at Erdogan forlystet seg med overgrepsbilder av barn og seksuell omgang med dyr.

annonse

I tillegg til å beskytte faktiske majesteter, inneholdt paragraf 103 et forbud mot å fornærme andre lands statssjefer og representanter. Slike fornærmelser kunne gi inntil tre års fengsel. Etterforskningen som fulgte etter at Böhmermann ble anmeldt førte til en intens debatt om begrensninger i ytringsfriheten i Tyskland.

Sist sommer vedtok begge kamrene i den tyske nasjonalforsamlingen å stryke loven, og fra årsskiftet er altså paragraf 103 historie.

NTB-DPA
(©NTB)

annonse
annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.