OSLO 20171106. Trine Skei Grande under fremleggelse av Venstres alternative statsbudsjett for 2018.Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Skriveriene i DN om Trond Giskes oppførsel overfor langt yngre kvinner har reist spørsmålet om hvorfor pressen ikke har gravd mer i det tidligere, all den tid ryktene om det har svirret rundt i årevis, og også indirekte har blitt skrevet om. Likens har politikerkolleger og partiledelsen med all sannsynlighet i lang tid visst i det minste rudimenter om levemannens måte å kople det profesjonelle og private.

Men nå er det en annen sak under oppseiling, med potensielt vidtrekkende konsekvenser. På NRK Ukeslutt 8. juli 2017 nevnte journalisten Jon Hustad to tilfeller som mediene ikke skriver om. Den ene var om en «såkalt kulturtopp, venstreorientert, forfatter – han har akseptert bot for å ha lagret barneporno.» Den andre saken Hustad nevnte, var at «kjente norske kvinnelige politikere har misbrukt unge, ja relativt veldig unge menn. Vi i media kjenner til dette.»

Deretter ble det stille. Hustad nevnte ikke navn, men det er sannsynlig at den han pekte på var Venstres nåværende leder Trine Skei Grande. Det har etter det Resett kjenner til vært kjent blant politikere og journalister over lang tid at hun under et bryllup i Trøndelag i 2008 var i en seksuell situasjon med en den gang 16-år gammel gutt. Skei Grande var da 38 år, 1. nestleder i Venstre og stortingsrepresentant. Begge de to var under påvirkning av alkohol, hendelsen skjedde utendørs og ble observert av flere.

Det sies at pressen i sin tid holdt munn om saken av hensyn til den svake part i relasjonen – den unge gutten. Hendelsen skal ha vært traumatiserende og offentliggjøring kunne gjort ting verre. Men identiteten til offeret trenger ikke å bli kjent dersom Skei Grande tar et proaktivt grep om dette. Saken er moralsk og politisk snarere enn av strafferettslig karakter. Ingen anmeldelse foreligger.

Trine Skei Grande sitter i disse dager i forhandlinger om en inntreden i regjeringen for sitt parti. Hun er en åpenbar kandidat til en ministerpost. Det er en betrodd stilling hvor man eksponeres for rikets viktigste hemmeligheter. Når man har en slik hendelse hengende over seg, er man sårbar for press, noe som spiller en rolle for vurderingen av sikkerhetsklareringer på høyeste nivå.

Med Giske-saken friskt i minnet, er det tvilsomt om statsminister Erna Solberg kan forbigå denne saken i stillhet. Det er også et spørsmål hva hun har visst og når. Statsministeren er trolig nødt til å konfrontere Trine Skei Grande med de ryktene som har versert allerede i mange år. Regjeringsforhandlingene mellom Høyre, FrP og Venstre vil bli påvirket. Spørsmålet er hva daværende Venstre-leder Lars Sponheim visste, og når og hva partiet har gjort i forhold til saken.

Resett kommer med mer.