Oslo 20161124. Mulla Krekar ble i Oslo tingrett torsdag framstilt for varetektsfengsling på grunn av fare for at han vil unndra seg rettsforfølgelse i Italia. På bildet Mulla Krekar (t.v) og hans advokat Brynjar Meling. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Den italienske terrorsaken mot mulla Krekar og fem andre personer skal starte 10. januar. Justisministeren lover å få Krekar ut av Norge om han blir dømt. 

Italienske myndigheter hevder Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til ekstremistgruppa IS. Saken skulle startet i mars i 2017, men har blitt utsatt flere ganger. Nå er den berammet til 10. januar.

– Dersom han blir dømt i Italia, skal han sone i Italia. Det skal jeg sørge for, sier justisminister Per-Willy Amundsen til Nettavisen.

annonse

Ahmad nekter straffskyld for hele tiltalen, og kommer ikke til å møte til rettssaken.

Frp har lovet å kaste Krekar ut av Norge, og i november 2015 hadde regjeringen hemmelige møter med italienske myndigheter om å få utlevert mulla Krekar til Italia. Men Italia trakk tilbake utleveringsbegjæringen.

– Nå har andre land valgt å straffeforfølge ham, og vi har en aktiv tilnærming til å løse saken. Så får vi se hva utfallet av den italienske rettssaken blir, men dersom det blir terrordom i Italia, skal dette løse seg, sier Amundsen.

annonse

Ahmads advokat, Brynjar Meling, tror ikke klienten blir utlevert.

– Hvorfor skal jeg tro på det når e-postkorrespondansen mellom politikerne i Norge og Italia viser at dette er en politisk sak og ikke en sak om terror? Jeg kunne ønske at justisministeren kunne konkretisere hvilke straffbare handlinger gjort som skulle ha noe med Italia å gjøre, sier Meling til avisen.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon