The Turkish flag and an image of President of Turkey Recep Tayyip Erdogan are displayed during the opening ceremony of the Deaflympics at 19 Mayis Stadium in Samsun, Turkey on July 18, 2017. Samsun will host the Deaflympics 2017 between July 18-30 with 3105 participants from 97 countries in 21 different events. / AFP PHOTO / Adem ALTAN
annonse
annonse

I det stadig mer islamiserte Tyrkia har landets øverste religiøse myndighet, Diyanet, vekt oppsikt og kritikk for en uttalelse om barneekteskap, som selv om den etter en tid ble fjernet fra myndighetenes nettside, har ført til spekulasjoner om en reduksjon av ekteskapsalderen er på trappene. Uansett mener de religiøse myndighetene at en ekteskapsalder på ni år for jenter og 12 år for gutter er i tråd med islam.

En setning om at dette er en normal alder for ekteskapsinngåelser ble ifølge den tyske avisen Bild lagt ut på nettet torsdag. Etter protester ble setningen senere slettet fra Diyanets nettsted.

Spesielt kritiserte opposisjonspartiet People’s Party (CHP) uttalelsen, hvor Diyanet, ifølge det media rapporterer, erklærte ekteskap for jenter fra alderen ni år tillatt. Kvinnerettighetsgrupper anklaget de religiøse myndighetene for å legalisere barnemishandling.

annonse

Et parlamentsmedlem fra Folkepartiet, Gaye Usluer, anklaget den konservative islamske regjeringen til president Recep Tayyip Erdogan for å være mer interessert i barns tidligere ekteskap enn i utdanning og helse, skriver Bild.  Et annet parlamentsmedlem fra samme opposisjonsparti, Murat Bakan, understreket at barneekteskap er et brudd på barn og kvinners menneskerettigheter.

I lys av kritikken forsikret Diyanet at de religiøse myndighetene ikke vil foreslå legalisering av barneekteskap, og at de bare var interessert i å tolke islamsk lov. Ifølge loven i Tyrkia er ekteskapsalderen 18. I spesielle tilfeller kan ekteskapet være tillatt fra 16 år. Ifølge en tradisjonell fortolkning av islam kan jenter fra 9 år være gift.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon