Illustrasjonsbilde. (AP Photo/Vahid Salemi)

Irans revolusjonsgarde hevder at protestene i landet er over, mens politikere i nasjonalforsamlingen krever at myndighetene finner årsakene til folks misnøye.

Iranske sikkerhetstopper måtte søndag tåle en rekke kritiske spørsmål fra politikere da de deltok i et lukket møte i nasjonalforsamlingen.

Både innenriksminister Mahmouf Alavi, etterretningsminister Abdolrahmani Rahmani Fazli og lederen for Irans nasjonale sikkerhetsråd, Ali Shamkhani, ble grillet på møtet, ifølge nasjonalforsamlingens egen nettside ICANA.

Også flere ledere innen politiet og Revolusjonsgarden samt den iranske kringkastingssjefen var til stede.

Frykter splittelse

Etter møtet uttalte en talsmann for nasjonalforsamlingens leder Ali Larjani at det trengs en grundig gjennomgang av demonstrantenes innsigelser mot myndighetene. I tillegg skal politikere har vært opptatt av behandlingen av de mange som er pågrepet under protestene.

– Vi ønsker ikke at folks rettigheter blir krenket selv om de kom med kritikk, sier talsmannen til iranske medier.

Det var den mest reformvennlige delen av nasjonalforsamlingen som hadde bedt om møtet. Flere politikere har uttrykt bekymring for at protestene og håndteringen av dem skal føre til nasjonal splittelse.

Det anslås at mellom 1.000 og 1.800 personer er blitt pågrepet i løpet av protestene, men politiet har senere opplyst at mange av dem er løslatt.

Søndag ble det lagt ut en kunngjøring på Revolusjonsgardens nettside om at uroen er avsluttet av landets sikkerhetsstyrker. Samtidig blir USA, Israel og Saudi-Arabia, samt en iransk eksilgruppe, anklaget for å stå bak.

Økonomisk misnøye

Demonstrasjonene, som begynte 28. desember, handlet i utgangspunktet om misnøye med økonomien og den utbredte korrupsjonen. Etter hvert utviklet de seg til å bli en mer generell protest mot iranske myndigheter. Minst 21 personer er blitt drept i sammenstøt, men tallet lar seg ikke bekrefte av uavhengige kilder.

De mest konservative kreftene i Iran har forklart protestene med et påstått komplott fra utenlandske makter. Den moderate presidenten Hassan Rouhani og hans allierte har også antydet dette, men samtidig innrømmet at ikke alle demonstrasjonene kan ha vært styrt utenfra av «Irans fiender».

I kjølvannet av protestene er det blitt arrangert store støttedemonstrasjoner for myndighetene. Disse samlet også søndag titusener av mennesker i byene Qazvin, Rasht, Shahr-e Kurd og Yazd.

NTB-DPA-AFP
(©NTB)