Nov. 28, 2017 Sen. Elizabeth Warren, D-Mass.(AP Photo/Carolyn Kaster, File)
annonse
annonse

Elizabeth Warrens politiske karriere er truet av en skandale, der Warren anklages for å ha løyet om sin bakgrunn og sagt at hun har uramerikansk, indiansk herkomst. Kontroversen kom til overflaten allerede i 2012, men plager fortsatt den amerikanske politikeren. Elizabeth Warren har vært senator i Massachusetts siden 2013, etter at hun slo sin republikanske rival Scott Brown i 2012.

Under presidentvalgkampen i 2016 gav Donald Trump henne kallenavnet «Pocahontas». Warren har vært svært åpen om sitt veldig negative syn på president Trump.

Skandalen daterer seg helt tilbake til 80-tallet, da Warren først gjorde tjenestemenn ved et jussfakultet oppmerksomme på at hennes familietre inkluderte indianere. Dette var ikke basert på noe genealogiske bevis, kun på Warrens anekdoter om sin mor, som påstås å ha Cherokee- eller Delawareindiansk herkomst.

annonse

Kontroversen kom til overflaten i 2012, med en artikkel i Boston Herald, der det påstås at Harvard fremmet Warrens påstander om indiansk herkomst som bevis på skolens etniske mangfold, og spekulerer i hvilke fordeler Warren kan ha fått med status som minoritet. I artikkelen hevdes det at Elizabeth Warren aldri godkjente at universitetet registrerte henne som en minoritet, og hun skal heller ikke ha snakket noe om saken under valgkampen hun utkjempet mot Scott Brown for å bli senator i 2012.

Warren skal ikke ha vært klar over at skolen fremmet hennes påstander som bevis for etnisk mangfold, men hun skal ha visst at hun hadde blitt registrert som medlem av en minoritet.

Senere sa hun at hun selv gav beskjed om sin påståtte indianske herkomst til universitetet Harvard og universitetet i Pennsylvania, etter at hun ble ansatt.

annonse

– På et tidspunkt etter at jeg ble ansatt av dem, gav jeg informasjonen til universitetet i Pennsylvania og Harvard, sa Warren i en uttalelse til the Boston Globe.

– Min uramerikanske herkomst er en del av den jeg er, jeg er stolt av den og har vært åpen om den, sa hun.

Boston Globe intervjuet flere medlemmer i Warrens familie, uten å finne annet enn enkelte anekdoter, der noen familiemedlemmer påstod at det skulle være litt indiansk herkomst, langt ut i slekten, for flere generasjoner siden. Boston Globes rapportering avdekket bare at de genetiske båndene som måtte være, ikke på langt nær kunne være nok til at Warren kvalifiserer som minoritet.

I 2016 foreslo tidligere senator og Warrens konkurrent til senatet i 2012, Scott Brown (R), at Warren skulle ta en DNA-test for å bevise sin herkomst. Han påstår at Warren ikke har noe indiansk eller uramerikansk herkomst.

– Hun er ikke uramerikansk, hun er ikke 1/32 deler, hun har ikke noe uramerikansk bakgrunn utover det familien hennes har fortalt henne. Det enkle svaret, som dere alle vet, er at Harvard og Penn kan offentliggjøre opplysningene, hun kan selv autorisere offentliggjøringen, hun kan ta en DNA-test, og hun kan offentliggjøre opplysningene selv. Det har aldri vært lagt noe innsats i det, sier Brown til CNN.

Selv har Warren hevdet at disse kommentarene er et forsøk på å mobbe henne til stillhet.

Warren kan altså ikke dokumentere at hun har indiansk bakgrunn, men hun nekter også for at hennes status som «minoritet» har gitt henne noen fordeler.

– Jeg er en hardtarbeidende lærer, jeg har vunnet lærerpriser, jeg har skrevet bøker som har vunnet anerkjennelse. Jeg søkte en jobb i 1978 via brev og alle jobber jeg har hatt siden har jeg blitt rekruttert til. De har kommet til meg og sagt at, ‘på grunn av ditt arbeid, vil vi at du skal komme her’, sier Warren.

annonse

Flere personer som skal ha vært involvert i Warrens ansettelse ved universitetet i Pennsylvania og hos Harvard stiller seg bak denne påstanden.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon