Statsminister Angela Merkel møtte pressen før hun begynte nye regjeringssamtaler med SPD søndag. Foto: AP/NTB scanpix
annonse
annonse

Angela Merkel erkjente at oppgaven er enorm da regjeringssamtalene med de tyske sosialdemokratene startet søndag. Pressen må smøre seg med tålmodighet.

Leder for sosialdemokratiske SPD, Martin Schulz, gjorde det klart at hans parti ikke har stilt noen absolutte krav i forkant av samtalene.

– Men vi vil gjennomføre så mye rød politikk i Tyskland som mulig, la han til.

annonse

Merkel erkjente på sin side at det vil bli vanskelig å finne en felles plattform, selv om hun også uttrykte en viss optimisme.

– Det vil kunne fungere, men jeg forstår at vi har en enormt stykke arbeid foran oss de nærmeste dagene, sa hun da hun ankom SPD-hovedkvarteret i Berlin søndag.

Fem dager

Den første runden med samtaler er ventet å vare i fem dager. Målet er å finne ut om det i det hele tatt finnes noe grunnlag for å danne en ny regjering bestående av kristendemokratiske CDU/CSU og sosialdemokratiske SPD.

annonse

SPD hadde i utgangspunktet utelukket å delta i en ny storkoalisjon med de to høyrepartiene ettersom regjeringssamarbeidet har ført til stor slitasje og tap av velgere. Men til slutt lot de seg overtale ettersom alternativet enten ville vært nyvalg eller en lite levedyktig mindretallsregjering med kun CDU og CSU.

Det har nå gått over tre måneder siden valget i september, og den uklare politiske situasjonen er noe nytt i Tyskland, som har vært vant til stabile flertallsregjeringer.

Lang prosess

Etter at sonderingene er avsluttet, skal SPD ta stilling til om det skal innledes formelle regjeringsforhandlinger. Det vil skje under en partikonferanse 21. januar.

Uansett er det ikke ventet at noen ny regjering før i april.

Ett av de vanskeligste spørsmålene er innvandring, der bayerske CSU er innstilt på en langt strengere linje enn SPD for ikke å tape velgere til høyrenasjonalistiske Alternativ für Deutschland. Saken blir ikke noe lettere av at det senere i år er delstatsvalg i Bayern.

– Vi er nødt til å bli enige, fastslo CSU-leder Horst Seehofer søndag.

annonse

Samtidig understreket han at det ikke er aktuelt å gå med på noe som sverter CSUs politiske profil.

Ingen presse

De tre partiene er blitt enige om at ingen av dem skal uttale seg til pressen før etter at den fem dager lange sonderingsrunden er over.

De tre partiene har også gitt uttrykk for at de ønsker å gjøre ting annerledes enn da CDU/CSU mislyktes i regjeringsforhandlingene med Fridemokratene og De grønne i høst.

Da fikk pressen tidlig innsyn i diskusjonene og hvilke saker partiene var uenige om. Forhandlingene pågikk i fire uker før de brøt sammen i midten av november på grunn av stor avstand i blant annet klima- og innvandringsspørsmål.

NTB-AFP-DPA
(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon