Fuengirola, Spania 20170824. Forfatter Alf R. Jacobsen har skrevet bok om NTB i forbindelse med at nyhetsbyrået fyller 150 år i år. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Jacobsen:

annonse

– Du vil ikke tro hva vi visste, og hvilke valg jeg måtte foreta, til å si at «dette kan vi ta i, dette kan vi ikke ta i.». Fordi Norge er altså ikke slik som vi tror Norge er. Norge er full av hemmeligheter, Norge er full av falskhet som må på en eller annen måte eksponeres.

(Eldre klipp fra tiden som redaktør vises:)

«Hvordan skapes egentlig nyheter? Hvem bestemmer hva som kommer til uttrykk i mediene?»

Film er egentlig et veldig sterkt virkemiddel, så man skal være forsiktig med hvordan man bruker det. Det er alltid en avveining og dette er det mest pinefulle og det mest vanskelige for en journalist eller redaktør. Det er, hvor langt skal du gå?

(Journalisten spør Jacobsen: )

– Det vi ofte får til, det er å skape debatt. Hva er nytteverdien i å skape den debatten, tenker du?

– Nytteverdien av dette, er at dette er pressens rolle, innenfor det maktfordelte folkestyret vi har. Det er ikke pressens jobb å gjennomføre forandringene, det er politikernes jobb. Pressen skal pushe på mest mulig, avdekke mest mulig, og fortelle folk hvordan dette henger sammen, slik at det er folket som gjennom politikerne som får til endringene.


Alf R. Jacobsen var Brennpunkt-redaktør fra 1996 til 2001.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.