Supporters of Sunni Muslim Salafist leader Ahmad al-Assir stand in front of a shop window depicting Facebook and YouTube logos during a sit-in in Sidon, southern Lebanon, June 28, 2012. Salafist protesters set up tents in an open protest that was called by al-Assir against non-state arms. REUTERS/Ali Hashisho (LEBANON - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Den britiske sikkerhetsministeren Ben Wallace går knallhardt ut mot Internettgigantene Facebook, Google og YouTube og anklager dem for å være «hensynsløse profitører» som tjener penger på å videreformidle islamsk ekstremisme og nekte å samarbeide med sikkerhetstjenestene for å identifisere terrorister.

Dersom de ikke endrer holdning og begynner å samarbeide med sikkerhetstjenestene truer han med å innføre høye skatter for deres virksomhet. Han hevder at det manglende samarbeidet mellom Internettgigantene og myndighetene påfører britiske skattebetalere betydelige utgifter.

I et intervju med The Sunday Times sier Wallace at avhengighet av Internett betyr at Storbritannia er sårbart for terrorister, og innrømmer: «Det er det som holder meg våken om natten. Vi er mer sårbare enn noen gang i de siste 100 årene.»

Den britiske statsråden mener at selskaper som Facebook, Google og YouTube har gjort livet for enkelt for terrorister ved å nekte å ta ned materiale som kan radikalisere muslimer og ved å videreformidle guider til bombearbeid.

«Nektelsen av krypterte meldingstjenester som WhatsApp – eid av Facebook og brukt av terrorister til å koordinere angrep – og å gi sikkerhetstjenesten tilgang til meldingsdata, er å «omdanne Internett til en anarkisk voldsom plass», og det betyr at mer menneskelig overvåkning er nødvendig», sier han. Kryptering og radikalisering, som han mener internettselskapene delvis har et ansvar for, vanskeliggjør og fordyrer politiets arbeid, mener den britiske sikkerhetsministeren.

«Vi må ha mer menneskelig overvåking. Det koster hundrevis av millioner pund. Hvis Internettfirmaer fortsetter å være mindre enn samarbeidsvillige, bør vi se på ting som skatt som en måte å stimulere dem til eller kompensere for deres manglende handling,» sier han til den britiske avisen. Wallace anklager selskapene for å sette profitt før offentlig sikkerhet.