annonse
annonse

Englands fotballforbund vil heretter intervjue minst en kandidat med minoritetsbakgrunn hver gang en landslagstrenerjobb skal besettes.

Forbundet innfører dermed «Rooney-regelen» som har hatt stor betydning i NFL. Det har ingenting med Wayne Rooney å gjøre, for den som måtte tro det. Regelen som har ført til en vesentlig økning av antall svarte hovedtrenere i amerikansk fotball ble innført i NFL i 2003 og har navn etter tidligere Pittsburgh Steelers-sjef Dan Rooney.

Englands landslag for menn har fortsatt bare hatt hvite landslagssjefer, men kvinnelandslaget ble i en periode ledet av Hope Powell, som er svart. I øyeblikket er det én svart manager i Premier League, Chris Hughton i Brighton.

annonse

Bare 22 av 482 trenerjobber i klubbene i Englands fire øverste divisjoner er besatt av personer med minoritetsbakgrunn, meldte BBC i fjor.

BAME-kandidater

Fotballforbundets daglige leder Martin Glenn sa at FA har besluttet at minst en kandidat i kategorien BAME («svart, asiatisk, minoritetsetnisk») vil bli intervjuet for ledige landslagsjobber, så lenge kvalifikasjoner og erfaring er i orden.

– Det er det rette å gjøre, men det er også resultatorientert. Om ledersjiktet bedre gjenspeiler folkene de skal lede, kommer det til å bli truffet korrekte avgjørelser, sa Glenn.

annonse

– Vi har stadig flere spillere i kategorien BAME, og vi sørge for at de etter sin spillerkarrierer har muligheter til å fortsette å bidra, og at de føler at FA er til for dem også.

Varsler

Forbundets jakt etter mer diversitet i ledersjiktet kommer etter pinlige avsløringer av forholdene på kvinnelandslaget. Mark Sampson fikk sparken som landslagssjef som følge av rasediskriminering, og keepertreneren måtte også gå.

Eniola Aluko var varsler i den saken.

– Det vi måtte lære fra den saken er at vi ikke hadde rette prosedyrer på plass for varsling. Vi hadde heller ikke det rette klima for å si fra, og nå gjør vi noe med begge deler, sa Glenn.

– Dette handler om å bedre prestasjonene ved å gjøre landslagene mer inkluderende.

NTB-AP
(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon