AP Photo/Michael Liedtke
annonse
annonse

Det er ikke første gang Google blir beskyldt for intoleranse og negativ sanksjonering av konservative meninger. På Youtube for eksempel, har flere av de kanalene med et politisk konservativt innehold blitt “demonetized”, hvilket innebærer at youtuberen ikke får tjent penger på videoen sin direkte på Youtube.

Mange videoer blir også godt gjemt. Det trikses med synligheten, slik at de krenkende, konservative videoene ikke fritt kan få ubeleilige marginaliserte grupper.

Nå står Google overfor nok en kontrovers på grunn av sin intoleranse for mer høyreorienterte meninger. De har blitt saksøkt av en tidligere ansatt, ingeniøren James Damore, rapporterer the Guardian.

annonse

Damore har blant annet levert inn 100 sider med skjermdumper med intern kommunikasjon, der ansatte diskuterer sensitive politiske temaer.

Bevisene som er vedlagt søksmålet inkluderer en beskjed fra Rachel Whetstone, som hadde en høytstående stilling hos Google etter å ha jobbet i Storbritannias konservative parti. Av beskjeden kan man lese at Whetstone beklager seg over den “fordomsfulle og antagonistiske” politiske diskursen i selskapet.

Damore mistet selv jobben fordi han skrev en “kontroversiell” beskjed om kjønn og teknologi. Han hevder at hvite, mannlige, konservative ansatte hos Google er utstøtte, forsmådde og blir straffet.

annonse

I søksmålet hevdes det at flere Google-ledere ivaretok såkalte “svartelister” over konservative ansatte som de skal ha nektet å arbeide med. Videre hevdes det i søksmålet at Google har en liste over konservative som ikke har lov til å besøke campus, og at sparkingen av Damore, samt en David Gudemann, var diskriminerende.

Damores søksmål kan eksponere en partiskhet for å “promotere mangfold” og såkalt “sosial rettferdighet”, som det i søksmålet hevdes har skapt en “beskyttet, forvrengt boble av gruppetenkning”.

Innsatser for å øke kvinneandelen og underrepresenterte etniske minoriteter, som Google skal ha innført etter eksternt press, er også nevnt i søksmålet. Det blir beskrevet som ulovlig diskriminering mot det som i søksmålet hevdes er “majoriteten”.

Skjermdumpene av intern kommunikasjon avslører at det er stor motvilje mot konservative individer blant Googles ansatte.

Jeg har en skriftlig liste over folk som jeg aldri vil tillate på eller i nærheten av mitt team, basert på hvordan de ser på ting og behandler sine kollegaer. Denne svartelisten ble litt lenger i dag, skriver en Google-leder.

Søksmålet stiller spørsmål ved hvorfor Googles toleranse for alternative livsstiler ikke strekker seg til konservatisme, og at Google har en hemmelig svarteliste over folk som ikke får vise seg på Google Campus.

Avskjedigelsen av Damore i august i fjor ble kraftig dekket av mer konservative medier, og ingeniøren skal ifølge the Guardian ha blitt gjort til martyr av prominente medlemmer av den såkalte “alt-right”-bevegelsen. I søksmålet er det vedlagt informasjon om den interne kritikken Damore fikk etter sin “krenkende” beskjed om kjønn. En Google-direktør skal ha skrevet at beskjeden var “ekkel og intellektuelt uærlig” i en mail som ble sendt til mange av Googles ansatte.

Beskjeden skal ha dreid seg om at kvinner og menn er ulike og at dette kommer av biologi, Damore skrev at kvinner ofte har kvaliteter som passer bedre i andre sektorer enn IT. Dette førte til mange negative reaksjoner, beskyldninger som mannssjåvinisme og til slutt ble altså Damore sparket.

annonse

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon