Spetalen: – Merkelig at forslaget om ekskludering ikke kom da jeg investerte i Klassekampen

Investor Øystein Spetalen taler under Oslo Business Forum i 2016. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Investor Øysten Stray Spetalen er blitt kalt «pressens svorne fiende» av VGs Anders Giæver, som hevdet at utnevnelsen av Spetalen til Pressens Faglige Utvalg (PFU) måtte være en spøk. Giæver hevdet at dersom PFU hadde vært en skikkelig domstol, så hadde Spetalen blitt erklært inhabil.

Spetalen ble varamedlem i PFU i 2015, og spørsmålet om hans habilitet er omdiskutert. Nå hevdes det at investoren ikke kan representere allmennheten i utvalget, fordi han har interesser i flere medier. Dette har imidlertid ikke vært problematisert tidligere, før det ble kjent at Spetalen investerte i Resett.

Generalsekretær Elin Floberghagen hevder at Spetalen ikke kan være medlem i PFU fordi han har interesser i flere medier. Floberghagen sier at allmenhetens representanter ikke kan ha bindinger til pressen.

– PFU er pressens selvdømmeordning og skal ha fire representanter fra pressen og tre fra allmennheten. Da er det viktig at allmennhetens representanter ikke har bindinger til pressen, sier hun til Medier24

Dette får Spetalen til å reagere. Investoren har eid andeler i flere medier og har vært medlem av PFU i flere år. Han presiserer at han ikke har noen forbindelser til redaksjonene han har investert i.

– De siste ti årene har jeg eid større og mindre aksjeposter  i både Schibsted og Dagbladet. Jeg var med i en emisjon i Klassekampen som gjorde det mulig å styrke avisens journalistiske innhold. Det er merkelig at forslaget om at jeg skulle ekskluderes fra PFU ikke kom da jeg investerte i Klassekampen, men at det først kommer nå når jeg har investert et mindre beløp i Resett.no, sier Spetalen til Nettavisen.

Allerede i tiden før Resett ble lansert i august i fjor og det ble kjent at Spetalen var en av investorene, ble det stilt spørsmål til Spetalens rolle i PFU. Elin Floberghagen sa i august til journalisten omtrent det samme som hun nå har sagt til Medier24, at Spetalens rolle på eiersiden i flere mediehus gjør at han ikke kan oppfattes som en del av allmennheten.

Spetalen uttalte til Journalisten at han kun er å anse som aksjonær i Resett, akkurat som i Klassekampen og Schibsted.

PFU-leder Alf Bjarne Johnsen sa i august til journalisten at aksjer i medieselskap ikke kan ekskludere medlemmer fra PFU. Selv har han aksjer i Schibsted.

– Det å være medieinvestor trenger ikke å ekskludere, de er like fullt allmennhet og er der i egen kapasitet. Et sentralt kriterium for å velge ham inn er fordi han selv har gjort seg noen erfaringer med media. Det er nyttig for utvalgets arbeid.

I nesten hvert eneste utvalgsmøte må noen på gangen på grunn av inhabilitet, som oftest gjelder det når mediet til et av medlemmene er klaget inn. Men det har hendt at også medlemmene fra allmennheten har erklært seg selv inhabile. Spetalen gjorde dette under klagebehandlingen mot TV2 og Arne Hjeltnes, som er en god venn av i investoren.

I 2015 sa Henrik Syse, PFUs lengstsittende representant, som dessuten representerer allmennheten, at hans eget arbeid i Aftenposten og Vårt Land ikke automatisk gjør ham inhabil.

– Jeg har vært skribent i Aftenposten og Vårt Land og mottatt betaling for dette. Jeg er ikke inhabil av den grunn, sa Syse til Journalisten.

 


Publisert: jan 10, 2018 @ 8:33 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • Jean de Valette

  Jeg tror rett og slett det verste som har skjedd venstresiden de siste 10-15 år, er tilgjengeligheten av internett. Smarttelefoner, muligheten for å gjøre egne undersøkelser, lese blogger osv vil sakte men sikkert bli venstresidens fall.
  Folk kan nå faktasjekke ting selv, avsløre dritten og samtidig spre ordet for alle andre å lese.

  Så jo mer internett, jo fortere fall. For en deilig tanke.

  • Sven007

   Vi må se i øynene at det finnes grupper i vårt samfunn som gjerne vil forvalte sannheten på vegne av oss i den «usæbede hop».
   At flere og flere gis muligheten til å stille de relevante spørsmål og selv undersøke gehalten i fremførte påstander, er selvfølgelig en direkte trussel mot dem som mener de eier sannheten.

   • Eigil Olsen

    Sannhet høres ut som hat for de som hater sannheten!

  • StemmerBlankt

   Nettopp derfor gjelder det å finne grunner til at folk vil akseptere sensur av internett, samt sørge for at info ikke kan søkes opp.

  • Martin

   Det er en grunn til at den frie flyten av informasjon på interenett er under angrep i land etter land.

  • John Magne Trane

   Så lenge de ikke klarer få seg monopol, også på internett.

   Ministeren i Tyskland som stod bak sensurlovene der, opplevde forøvrig selv å få en tweet slettet. Der han kalte varsleren Sarrazin for «idiot» 😀

 • Lars Eriksen

  Det at Spetalen bruker sine egne penger for å sikre klassekampen, ikke akkurat et medie som er særlig vennligsinnet til slike som Spetalen, forteller at Spetalen har integritet langt over hykleriet og skinnhelligheten som gjennomsyrer dette mentale konkursbo som ellers kalles MSM.

  • Genseric

   Anklagen om inhabilitet er uansett dødfødt. Alle som har litt innsikt i norske habilitetsregler vet at det nesten er håpløst å få gjennomslag for slike anklager. Norsk forståelse av habilitet krever i praksis at man (satt på spissen) er flue på veggen til den anklagedes soverom.

 • StemmerBlankt

  MSM skjelver i buksene.
  Selvsagt ønsker de ikke å ha noen som kan avsløre dem i klageorganet sitt.
  Argumentasjonen har samme grad av ærlighet som da politikerne skulle utestenge Hagen fra Nobelkomiteen.

 • Brian Cohen

  Generalsekretær Elin Floberghagen
  presenterer bare seg selv og sitt politiske syn med uttalelsen hennes, all den tid hun ikke har rettet samme kritikk mot andre i samme situasjon som Spetalen.
  Generalsekretær Elin Floberghagen avslører således at hennes demokratiske sinnelag er på nivå med myndighetene i Tyskland og Sovjetunionen på 1930-tallet.

 • Helge Fischer

  Hvis det blir noen realitet i denne trusselen om utestengelse, så håper jeg at Spetalen bruker det som er nødvendig av økonomiske midler til å reise en sak mot motparten for å få dem satt grundig på plass.

 • tomnico

  PFUer et fordekt vensrteraddis-organ oppspedd med noen få andre som skal borge for deres troverdighet. Alle saker som ikke ønskes behandlet som angår deres egne, blir luket vekk på forværelset og avsluttet uten realitetsbehandlig i rådet.

 • Nils_Svendsen

  Fredsprisen ble gitt til Liu Xiabo i 2010. I alle årene etter var det ikke et problem at medlemmer hadde tilknytning til stortinget. Tvert i mot ble det standhaftig påstått i alle årene frem til 2017 at nobelkomiteen var uavhengig og i tråd med nobels testament. Men så kom «slemmingen» Carl I Hagens kandidatur i 2017. Da plutselig ble det preserende at et medlem ikke kunne ha tilknytning til Stortinget, endog så preserende at Stortinget hastebehandlet nye regler.

  Tilsvarende med Resett.no. Frem til nå har aksjeposter i Klassekampen og Dagbladet mm vært helt uproblematisk, frem til aksjeposter i «slemmingen» Resett.no. Da plutselig blir det et problem.
  Som vanlig i norsk politikk og offentlighet, så er det ikke hva som blir sagt som betyr noe, men hvem som sier det. Alt er personfokusert. De med «partiboka» i orden og de rette meninger, har andre regler enn oss andre…

 • Profet1

  Nå skal Lex Hagen følges opp av Lex Spetalen.

  Lovverket må vike, ingen skal utfordre eliten.

  • rosinen

   Det var Hagen og Nobelkomiteen som dukket opp i bakhodet mitt også ja da jeg leste artikkelen…

 • Reidar S

  Må da skjønne at det er forskjell på far og pus!

 • Jon H

  Lukter råttent spill dette her…

 • Harriet

  Gjengen som styrer MSM begynner å bli paniske ! Nye medier fratar dem kontroll over det norske folks kunnskapstilførsel. De tilhører en politikk som Europeiske land mer og mer snur ryggen til, og nå skjelver de fordi det samne skjer i Norge. Ytringsfriheten har endelig fått større rom og arenaer som MSM ikke lenger kan styre.

 • Golge Heppen

  Kampen mot ytringsfriheten er i full gang. Det gjelder å stoppe farlige og hatefulle ytringer fra oss brune.

  • John Magne Trane

   Ironisk nok er det de med brune holdninger som prøver gjeninnføre den brune sensuren vi hadde under krigen.

   • Golge Heppen

    Vi er på full fart bakover i tid, ja.

 • Ole

  Hva er det egentlig PFU er godt for? Spedalen gjorde det riktig når han dro Dagbladet for retten. Når man er blitt gjort urett er ikke et selvdømmende organ det riktige stedet å ta det opp. Det får ingen konsekvenser for den som henger ut folk uriktig.

 • Astraios

  Som vanlig er det de som skal verne om ytringsfriheten som opptrer som ytringsfrihetens verste fiende.

  Gammelmedia forsøker så godt de kan å ignorere nye media, som Resett, men først når det går opp for dem at de nye media får oppslutning og gjennomslag så tyr de til udemokratiske og autoritære midler.

  Kunne Spetalen sitte i PFU når han investerte i Klassekampen må meningseliten tåle at han også sitter i PFU når han investerer i Resett – en nyhet som gammelmedia forsøker late som ikke eksisterer.

 • John Magne Trane

  Det for meg veldig latterlig at løgnorganet VGs Giæver prøver å gi Spetalen på pukkelen.

 • aina

  I full fart mot diktatur. Urovekkende tegn overalt.

 • John Magne Trane

  Uten å ha svar til deg, så har dog PFU saker liggende ute på nett.

  Men det jeg nå skulle slentre innom her å si om BukkPassepåHavresekk-organet PFU, er denne saken:
  https://www.rights.no/2015/12/pfu-med-tidenes-julekort-til-itromso-redaktor/

  Du husker iTromso-redaktøren, fersk fra pornobransjen, som i ikke bare en men to ledere snakket om å henrette Hege Storhaug?

 • John Magne Trane

  Vel, ser man på hvem som støtter drapsmenn og terrorisme, så er jo hele venstresiden venstreekstreme. Det finnes ikke en eneste fraksjon i f.eks AP som vil avslutte det 50-årige samarbeidet med morderne i Fatah.

  Så sånn sett er alle på venstresiden mainstream…

  • O.M. Hadland

   50 år med fatah? Hvilken nasjon, under hvilken ledelse satte Israel i stand til å lage atomvåpen?

 • Jon H

  mest over at de ikke eier noe som helst form for skammevett..

 • Theminorityreporter

  Makta slår tilbake. Resett utfordrer den etablerte makten. Når Resett er i ferd med å bli en makt i seg selv og så gir seg direkte på og truer med å styrte et maktmenneske (les Grande), må Makta slå tilbake. Makta kan ikke og vil ikke tillate å bli avmektiggjort. Makta har all makt over media i Norge. Slik vil Makta at det fortsatt skal være.

  Resett og Spetalen må regne med angrep fra de mest uventede hold, for Makta har sine tentakler og innflytelse over alt. Om Resett ikke legger om kursen vil de høste storm men kanskje først og fremst undervannsskjær ingen visste om, for Makta har «magisk» makt og evner og intet er umulig og intet skal stå i veien for Maktas evige herredømme over alt og alle i Norge.

 • tomnico

  Egen erfaring.

 • oliver

  Her passer det med noen visdomsord av George Orwell:
  “The further a society drifts from the truth, the more it will hate those that speak it.”

 • Tror nesten Spetalen har spekulert i politisk korrupsjon – som jo alle (også i næringslivet) må forholde seg til da den statlige institusjonen blir så mektig som den er i Norge (i forhold til antall mennesker i populasjonen). Les også «Røkke effekten». Selvfølgelig, politisk korrupsjon er så og si umulig å oppdage – det er ingen penge-overføringer innvolvert – det er bare egoistiske beslutninger som tas langt inne i lille hjernen av mennesker med en politisk tillhørighet (de trives i staten fordi det er det eneste stedet de kan vinne pga den «uendelige» energikonteksten). Så om Spetalen investerer i klassekampen, forvirrer han venstre siden – selvfølgelig vil de helst ha en korrupt på innsiden i kapitalist miljøet. Spetalen ser også ut til å pleie god kontakt med Stordalen, som sannsynligvis kjører litt av samme løp (kompis med muslimene, kompis med venstresiden, kompis med underverden, «jeg elsker å beale skatt til staten») les: heldgarderer. Håper bare spetalen er tro mot sine egne, og det tror jeg faktisk – når alt kommer til alt. Han ser ihvertfall ut som en hauk som spiser andre hauker til lunch.

 • Tror nesten Spetalen har spekulert i politisk korrupsjon – som jo alle i næringslivet må forholde seg til da den statlige institusjonen blir så mektig som den er i Norge (i forhold til antall mennesker i populasjonen). Les også «Røkke effekten» – da en vanlig fyr fra Molde kan bli millionær er det sannsynligvis fordi sosialistene i staten er der som «støtte-hjul», bare dem vet at du er på «riktig side». Noen få skvatt nok til tidlig på 2000-tallet mens de så på nyhetene, meg selv inkludert. Røkke hadde en ung advokat-representant som han poserte med foran hele det norske sosialist pressekorpset. Hvorfor var det bare noen få som skvatt til? Jo fordi du måtte være på innsiden for å vite at denne advokat ynglingen var sønnen til selveste grunnleggeren av SV – Finn Gustavsen. Så hvordan kunne jeg vite det? Fordi jeg tilfeldigvis vokste opp som nabo av Finn Gustavsen. Sannsynligvis, også en måte av Røkke å spekulere i politisk korrupsjon på – ved å vise seg sammen med sønnen til kronjuvelen i norsk venstreside. Selvfølgelig, politisk korrupsjon er så og si umulig å oppdage – det er ingen penge-overføringer innvolvert som kan pekes på – det er bare egoistiske beslutninger som tas langt inne i lille hjernen av mennesker med en politisk tillhørighet (de trives i staten fordi det er det eneste stedet de kan vinne pga den «uendelige» energikonteksten). Staten blir et sted der man kan snuble og snuble, men fremdeles vinne – kun pga den konstante overfloden med energi. Smart kan bli dum – og dum kan bli smart. Dvs for første gangen i evolusjonen kan «naturlige tapere» bli til vinnere – som dem nå selv kan utpeke seg selv til å bli . fordi dem kan unnslippe naturens frie konkurranse. Som da blir et sted der ondskapen legger sine egg. For å tilpasse seg dette nye fenomenet (den nye energikonteksten) i evolusjonen, vil Spetalen kunne tjene på å investerer i klassekampen, ved å forvirre venstre siden – ti å tro at han kanskje er en av dem. Fordi dem vil selvfølgelig helst ha en korrupt på innsiden i hard-core kapitalist miljøet (dvs en som egentlig hører hjemme i kapitalist miljøet fra naturen sin side – og ikke en hjemmedyrket «Røkke/Stordalen kapitalist»). Spetalen ser også ut til å pleie god kontakt med Stordalen, som sannsynligvis kjører litt av samme løp bare mye mer utbredt (kompis med muslimene, kompis med venstresiden, kompis med «SV-Idol-Karlsen», kompis med underverden, uttaler: «jeg elsker å beale skatt til staten») les: han helgarderer. Håper bare Spetalen er tro mot sine egne, og det tror jeg faktisk – når alt kommer til alt. For ikke lat som at det ikke er to sider som er hovedkonflikten i den vestlige hvite verden, det er venstresiden mot høyresiden (og det er det nærmeste vi kommer krig i den hvite moderne vestlige verden). Og det dem trekker om i all hovedsak, er hvor høy skattene skal være, dvs hvor mektig staten skal være. Mitt bidrag i denne «krigen» er «Fourth Law of thermodynamics».

 • Tror Spetalen har spekulert i politisk korrupsjon ved å investere i Klassekampen – som jo alle i næringslivet må forholde seg til da den statlige institusjonen blir så mektig som den er i Norge (i forhold til antall mennesker i populasjonen). Les også «Røkke effekten» – da en vanlig bonde fra Molde kan bli milliardær er det sannsynligvis fordi sosialistene i staten er der som «støtte-hjul», bare dem vet at du er på «riktig side». Røkke er senere godt kjent for å være en tilhenger av AP – og å komme fra en god AP familie. Noen få skvatt nok til tidlig på 2000-tallet mens de så på nyhetene, meg selv inkludert. Røkke hadde en ung advokat-representant som han poserte med foran hele det norske sosialist pressekorpset. Hvorfor var det bare noen få som skvatt til? Jo fordi du måtte være på innsiden for å vite at denne advokat ynglingen var sønnen til selveste grunnleggeren av SV – Finn Gustavsen. Så hvordan kunne jeg vite det? Fordi jeg tilfeldigvis vokste opp som nabo av Finn Gustavsen. Sannsynligvis, også en måte av Røkke å spekulere i politisk korrupsjon på – ved å vise seg sammen med sønnen til kronjuvelen i norsk venstreside. Selvfølgelig, politisk korrupsjon er så og si umulig å oppdage – det er ingen penge-overføringer innvolvert som kan pekes på – det er bare egoistiske beslutninger som tas langt inne i lille hjernen av mennesker med en politisk tillhørighet (de trives i staten fordi det er det eneste stedet de kan vinne pga den «uendelige» energikonteksten). Derfor går hele spillet ut på å overbevise venstresiden inne i staten om at du er «en av dem» – for da glir ting plutselig så mye lettere. Staten blir et sted der man kan snuble og snuble, men fremdeles vinne – kun pga den konstante overfloden med energi. Smart kan bli dum – og dum kan bli smart. Dvs for første gangen i evolusjonen kan «naturlige tapere» bli til vinnere – som dem nå selv kan utpeke seg selv til å bli, fordi dem kan unnslippe naturens frie konkurranse. Derfor vil disse vinnerne inne i staten favorisere naturlige tapere i fri konkurranse – og hjelpe sine «brødre og søstere» i kampen for tilværelsen. Energikonteksten man finner inne i staten blir et sted der ondskapen legger sine egg, fordi det er det eneste stedet der fordervelse kan bli til noe sterkt og sunt. For å tilpasse seg dette nye fenomenet (den nye energikonteksten) i evolusjonen, vil Spetalen kunne tjene på å investerer i klassekampen, ved å forvirre venstre siden – ti å tro at han kanskje er en av dem. Fordi dem vil selvfølgelig helst ha en korrupt på innsiden i hard-core kapitalist miljøet (dvs en som egentlig hører hjemme i kapitalist miljøet fra naturen sin side – og ikke en hjemmedyrket «Røkke/Stordalen kapitalist»). Spetalen ser også ut til å pleie god kontakt med Stordalen, som sannsynligvis kjører litt av samme løp bare mye mer utbredt (kompis med muslimene, kompis med venstresiden, kompis med «SV-Idol-Karlsen», kompis med underverden, uttaler: «jeg elsker å beale skatt til staten») les: han helgarderer. Håper bare Spetalen er tro mot sine egne, og det tror jeg faktisk – når alt kommer til alt. For ikke lat som at det ikke er to sider som er hovedkonflikten i den vestlige hvite verden, det er venstresiden mot høyresiden (og det er det nærmeste vi kommer krig i den hvite moderne vestlige verden). Og det dem trekker om i all hovedsak, er hvor høy skattene skal være, dvs hvor mektig staten skal være. Mitt bidrag i denne «krigen» er «Fourth Law of thermodynamics».

 • «Det er merkelig at forslaget om at jeg skulle ekskluderes fra PFU
  ikke kom da jeg investerte i Klassekampen, men at det først kommer nå
  når jeg har investert et mindre beløp i Resett.no, sier Spetalen til Nettavisen.»

  Deilig retorisk grep fra Spetalen. De venstrevridde vil aldri slutte å komme med pjatt, tull og vås som er kjempelett å tilbakevise. Hvor er de spennende tankene fra venstresiden som krever refleksjon og nye tanker hos oss? Fullstendig fraværende.