Investor Øystein Spetalen taler under Oslo Business Forum i 2016. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse

Investor Øysten Stray Spetalen er blitt kalt “pressens svorne fiende” av VGs Anders Giæver, som hevdet at utnevnelsen av Spetalen til Pressens Faglige Utvalg (PFU) måtte være en spøk. Giæver hevdet at dersom PFU hadde vært en skikkelig domstol, så hadde Spetalen blitt erklært inhabil.

Spetalen ble varamedlem i PFU i 2015, og spørsmålet om hans habilitet er omdiskutert. Nå hevdes det at investoren ikke kan representere allmennheten i utvalget, fordi han har interesser i flere medier. Dette har imidlertid ikke vært problematisert tidligere, før det ble kjent at Spetalen investerte i Resett.

Generalsekretær Elin Floberghagen hevder at Spetalen ikke kan være medlem i PFU fordi han har interesser i flere medier. Floberghagen sier at allmenhetens representanter ikke kan ha bindinger til pressen.

annonse

– PFU er pressens selvdømmeordning og skal ha fire representanter fra pressen og tre fra allmennheten. Da er det viktig at allmennhetens representanter ikke har bindinger til pressen, sier hun til Medier24

Dette får Spetalen til å reagere. Investoren har eid andeler i flere medier og har vært medlem av PFU i flere år. Han presiserer at han ikke har noen forbindelser til redaksjonene han har investert i.

– De siste ti årene har jeg eid større og mindre aksjeposter  i både Schibsted og Dagbladet. Jeg var med i en emisjon i Klassekampen som gjorde det mulig å styrke avisens journalistiske innhold. Det er merkelig at forslaget om at jeg skulle ekskluderes fra PFU ikke kom da jeg investerte i Klassekampen, men at det først kommer nå når jeg har investert et mindre beløp i Resett.no, sier Spetalen til Nettavisen.

Allerede i tiden før Resett ble lansert i august i fjor og det ble kjent at Spetalen var en av investorene, ble det stilt spørsmål til Spetalens rolle i PFU. Elin Floberghagen sa i august til journalisten omtrent det samme som hun nå har sagt til Medier24, at Spetalens rolle på eiersiden i flere mediehus gjør at han ikke kan oppfattes som en del av allmennheten.

Spetalen uttalte til Journalisten at han kun er å anse som aksjonær i Resett, akkurat som i Klassekampen og Schibsted.

PFU-leder Alf Bjarne Johnsen sa i august til journalisten at aksjer i medieselskap ikke kan ekskludere medlemmer fra PFU. Selv har han aksjer i Schibsted.

– Det å være medieinvestor trenger ikke å ekskludere, de er like fullt allmennhet og er der i egen kapasitet. Et sentralt kriterium for å velge ham inn er fordi han selv har gjort seg noen erfaringer med media. Det er nyttig for utvalgets arbeid.

I nesten hvert eneste utvalgsmøte må noen på gangen på grunn av inhabilitet, som oftest gjelder det når mediet til et av medlemmene er klaget inn. Men det har hendt at også medlemmene fra allmennheten har erklært seg selv inhabile. Spetalen gjorde dette under klagebehandlingen mot TV2 og Arne Hjeltnes, som er en god venn av i investoren.

I 2015 sa Henrik Syse, PFUs lengstsittende representant, som dessuten representerer allmennheten, at hans eget arbeid i Aftenposten og Vårt Land ikke automatisk gjør ham inhabil.

– Jeg har vært skribent i Aftenposten og Vårt Land og mottatt betaling for dette. Jeg er ikke inhabil av den grunn, sa Syse til Journalisten.

 

Annonser
  • 385
  •  
  •  
   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]