Ap under 20 prosent på ny måling

Det er lite å glede seg over i den siste meningsmålingen for Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Arbeiderpartiet får en oppslutning på bare 19,4 prosent på TV 2s nyeste partimåling. Så dårlig har partiet bare gjort det én gang siden 1964.

Partiet straffes hardt av velgerne etter varslene mot nestleder Trond Giske, som til slutt trakk seg. Ap faller hele 6,6 prosentpoeng på målingen, som er gjort av Kantar TNS for TV 2.

– Det er et fryktelig dårlig tall for Arbeiderpartiet. Det forteller oss at vi har en krevende tid foran oss, sier nestleder Hadia Tajik. Sist gang partiet gjorde det så dårlig var i 2002, midt i lederstriden mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg. Da var oppslutningen nede på 19, det svakeste resultatet siden Kantar TNS begynte å lage politiske meningsmålinger i Norge i 1964.

Høyre havner på 30,5 prosent, en fremgang på 3,9 prosentpoeng. Regjeringspartner Frp står stille på 14,8 prosent.

Målingen gir regjeringspartiene og Venstre flertall på Stortinget med 88 mandater. Kristelig Folkeparti. som peker på Erna Solberg som statsminister, ville fått åtte. Venstresiden ville samlet fått 73 mandater.

Aps tidligere rødgrønne kamerater går begge fram. Sp øker med 1,2 til 10,9 prosent, mens SV er opp 1,7 til 8,6 prosent. Venstre står stille på 4,3 mens partiet forhandler om mulig regjeringsdeltakelse. KrF går fram 0,4 prosentpoeng til 4,5 prosent. Rødt øker med 0,2 til 3 prosent, mens MDG er det eneste partiet utenom Ap som går tilbake. De Grønne faller 0,9 prosentpoeng til 2,6 prosent.

Undersøkelsen er tatt opp i dagene før og etter at Trond Giske trakk seg fra nestledervervet. 986 personer er telefonintervjuet mellom 3. og 9. januar, og 80,6 prosent av dem oppga partipreferanse. Feilmarginene i målingen er på mellom 1,5 og 3,2 prosentpoeng.

(©NTB)


Publisert: jan 11, 2018 @ 3:59 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Kjell Pettersen

  Det var jo synd….😅

 • Hermann

  Høyre og Frp burde nå kjenne sin besøkelsestid.

  Det er underlig at de ikke er mer på banen og problematiserer rundt umulighetene og farene knyttet til den økonomiske politkken til AP.
  Sistnevnte er nå i ferd med å bli slukt av en venstreside som vil legge ned Nordsjøen og åpne grensene på vidt gap. Konsekvensene vil bli en havarering av dagens velferdsstat.
  Hvorfor pusher ikke høyresiden ut dette budskapet?

  Kraftsosialistene i AP trenger et nytt hjem !

 • bitten

  Snart er AP bare en stor skygge av seg selv som et politisk parti ,
  som er fullstendig snart helt utradert på hele stortinget .

 • Bjart_S

  Nå går det rette veien!!! AP har utspilt sin rolle i Norge! Heldigvis!!!

 • Gal Person

  AP den døende pasienten får som fortjent!

 • Martin

  Så fort propagandamedia fjerner sin beskyttende hånd over AP raser oppslutningen. Tenk hvordan det politiske landskapet hadde sett ut hvis de medier folk flest forholder seg til hadde vært redelige og sannferdige.

  • vidar1971

   Mediene er opplagt demokratiets største fiende. Fordi de er så forbanna udemokratiske

   • kjellM

    Sensuren står sterkt der. Og leserne flykter i strie strømmer.

  • Folkeavstemming og demokrati

   Hvorfor skulle propagandamedia fjerne sin beskyttende hånd fra AP og 4&-partiene? A-media og politikerne har kjøpt og betalt pressestøtte og NRK-lisens for at de skal drive venstresidens propaganda.

   • Martin

    Media gjorde et midlertidig unntak i Giske-saken. De strittet lenge imot, men etterhvert som DN kom med mer og mer, var det ikke lenger mulig å sitte stille i båten.
    I Grande-saken er de tilbake til normalen. Tenk deg konsekvensene av å gå etter Trine. Venstre vil svekkes kraftig i og etter regjeringsforhandlingene. Et sterkt Venstre er den beste garanti for å påføre FRP blåveiser og ballespark.

  • StemmerBlankt

   De har langt fra tatt sin beskyttende hånd over Ap?
   De ser ut til å være en del av maktkampen, og ser nå en mulighet for at Støre byttes ut?
   Pressen ønsker en venstredreining av Ap?
   Det er hva jeg tror.

   • LasseRon

    Var ikke Giske-fløyen nettopp den mest venstrevridde da? Han var i hvert fall den av dem som sto nærmest fagbevegelsen.

 • Gunnar Sunde

  Her er et velment og ærlig forsøk fra et utmeldt AP-medlem på å grovrisse hvordan AP har havnet i dette uføret, og her er det som knuser AP utenfor Store ringvei:

  – AP er blitt et Frognerassosiert eliteparti for kyniske strebere (jfr. den pillråtne maktkampen rundt Giske nå), med solid avstand til de gamle sosialdemokratiske idealer

  – AP må slutte å lefle med meningsløs, spekulativ, dyr og symbolsk KLIMA-retorikk og i stedet komme seg over på reelt MILJØ-arbeid – der er det konkrete ting å ta tak i, og kan få AP til å skille seg positivt ut

  – AP må holde seg unna de ryggesløse opportunistene i SV, MDG og Venstre – som alle overbyr hverandre i selvskadende klimaopportunisme og moralsk overopphøydhet: Store deler av det jordnære velger-Norge vil ikke ta i disse bortskjemte borgernbarn-partiene og AP faller hver gang de begynner å dra dem inn i regjeringsplaner

  – AP må våge å si mye tydeligere at høyrekreftenes forsøk på mer utsalg av det som tenkende sosialdemokrater mener det offentlige bør ha kontroll med, ikke kommer på tale. I dag bare jatter de med med sitt stadig tydeligere Frognernebb.

  Oppsummert:
  AP må våge å lete fram igjen den gamle kraftsosialismen og slutte med det for lengst faglig fallerte klimatøvet (mens reelt miljøarbeid vansmekter) – eller dø. Vi trenger ikke flere høyrepartier nå.

  • Henning Nielsen

   Men kraftsosialismen har vel utspilt sin rolle? Andre partier ivaretar næringslivets interesser bedre.

   • Gunnar Sunde

    Med «kraftsosialisme» mener jeg at staten (med AP på sitt tidligere beste) tar grep og bygger infrastruktur og andre sentrale grunnlag for næringslivsutvikling her til lands, i stedet for tilfeldige, fragmenterte og lite planlagte private eksesser rundt om. Men etter at også AP skjelvende har tilsluttet seg dem som kryper for klimaindustriens selvskading er de ute av stand til å fremme slike grep lenger. Med «kraftsosialisme» mener jeg ikke stupid SV-isme og lignende, men at man utnytter statens potensiale på områder der man ikke vil dele ut offentlige verdier til private lommetyver.
    Jeg ser for eksempel at tidligere fiskeriminister for Høyre. Ludviksen, nå er i forlenget varetekt i seksualsak. Ludviksen sørget i sin tid for at Høyre nesten greide å spille norske fiskeressurser helt over på private hender FOR EVIG TID. Bare en panikkredning fra etterfølgende Stoltenberg-regjering reddet dette inn til 25 år.
    Høyres utsalgsideologi og -mani har alltid vært livsfarlige for fellesskapets verdier, akkurat som det et tilsvarende Frogner-AP vil bli. Hvis de ikke stoppes nå. Giske var faktisk den i ledelsen som hadde best vett rundt dette, men selvsagt måtte han klå seg bort fra en viktig jobb,
    OK forklart, Henning?

    • Harald

     Norge trenger ikke flere «kraftsosialistiske partier». Det er mer enn nok som det er, thank you very much. Det Norge trenger er et ordentlig og populistisk parti som er imot globalisme og EU og all dævelskapen som følger med EU. Da – og først DA kan Norge begynne å se fremtiden lyst i møte. Ikke ett sekund før.

     • Gunnar Sunde

      Harald,
      det er jo det jeg sier 🙂
      Men da at AP dreier dit og ikke lar høyrekreftene overta dette alene, og dermed også får anledning til å selge ut Norge i langt større grad enn selv det råtneste AP kan tenke seg. Den råeste høyresiden gjør nemlig det straks de har rent flertall. Husk at deres grunnideologi er at de største verdiene skal vekk fra staten og over på private hender. Nå må dere lære av historien:
      – vekksølingen av vannkraften for over 100 år siden der Venstre den gangen måtte redde inn situasjonen med «panikklovene» (konsesjonslovgivningen)
      – den vettløse paripoltikken på 1920-tallet som gjorde den norske stat insolvent (Høire skulle da stilles for riksrett men ble reddet av andre partiers frykt for generell poltikerforakt)
      – Willochs vettløse rasering av Norge på 80-tallet (jappetiden)
      Vi må få et vettug AP tilbake på skinnene for ikke å få en ny høyreflauseperiode etter hvert.
      Dagens Solberg-administrasjon er ikke i posisjon til å gjøre så stor skade, men bare vent om de får rent flertall ved neste korsvei.
      O. være vår sjel nådig.

    • Henning Nielsen

     Næh, ikke helt Gunnar. Infrastruktur har meget høy prioritet ikke minst hos den sittende regjeringen. Hvor mye som skal privatiseres kan man diskutere, men hittil har det stort sett vært positivt. Jeg ønsker ikke å gå tilbake til f.eks. kommunalt ansvar for vedlikehold av busskur eller offentlig monopol på barnehager. Konkurranse på å drive jernbane trafikk ser også ut til å bli en god løsning.

     Det jeg IKKE vil ha, er en ny månelanding eller et nytt statlig jernverk.

  • Petter Simonsen

   Hysj med deg, du kan jo få AP over 20% med de innspillene der.

   Heldigvis sikter AP seg inn mot grøfta, og gir gass.

  • John Magne Trane

   Brød du deg om antisemittismen i partiet da du var medlem?

   • Gunnar Sunde

    Antisemittisme i AP?! Halve partiet og hele stortingsgruppen var jo med i Israels venner.

 • Finn

  Det går for sakte nedover!
  Som vanlig ‘vi har en jobb å gjøre’!

 • Astraios

  AP er et parti uten politikk og uten interesse i å bygge landet for fremtiden. Den oppgaven sluttet de med for minst 20 år siden. Støre er en svak leder og Giske måtte gå av – men Hadia Tajik var ansvarlig for den katastrofale valgkampen med krav om 15 milliarder i økt skatt og innføring av «hen» som eneste politiske program.

  I dag er AP et parti i bitter borgerkrig med anklager, tysting til media og kolleger som dolker hverandre i ryggen.

  • Henning Nielsen

   Nytt motto:
   «Et parti uten politikk for velgere uten politisk interesse»?

 • Sofus

  Etterhvert som skjelettene ramler ut av skapet, vil dette til slutt ramme samtlige partier. Maktmennesket er det samme, om det er i sandkassa, ved samlebåndet eller i politikken.

  De største drittsekkene i skolegården er idag vellykkede og velbeslåtte.

  Det er sannheten om livet.

  • kjellM

   Håper alle husker Stortinget og skjeggebarna.

 • invernes

  Kan man håpe på et AP under sperregrensen ? i så fall vil det bli tidenes feiring, og tenk om SV-KRF-Venstre-MDG samtidig må pakke sine kofferter og flytte ut på gata sammen med AP 😮
  Da blir det hæla i taket og tenna i tapeten 🙂

  • kjellM

   Alle kan drømme… søtt

 • Birgitte Brattebø

  Legg merke til utviklingen i FrP i tiden fremover folkens.
  Ulf Lerstein har, midlertidig, trukket seg fra alle verv, og kommer nok til å forsvinne fra politikken han også.

  Men, det kommer neppe til å påvirke målingene til FrP, slik vi nå ser AP rase nedover på målingene.

  Grunnen er enkel. AP fremstår som temmelig råttent, og Giske-saken er mer et symptom enn en årsak til problemene de har, både i ledelsen og med manglende politikk.

 • excalifornia

  Fortsett å tåkelegge virkelighet, Støre, og se på din bobleverden forsvinner, samt din parti som bruker mer tid på innvandring enn på ditt eget folk, mer tid på innvandring enn på å bygge opp landet og skaper EKTE arbeidsplasser (ikke tusenvis av statlig arbeidsplasser som bare produserer mer tåke), mer tid på å fjerner alle folks penger de har jobbet for og betalt ekstremt skatt på enn å satse på innovasjon, kreativitet og ekte løsninger til dagens problemer. Du kommer å forsvinner i ditt eget tåke.

 • densensurerte

  Bildet viser partiets toppledelse i dag: En patologisk løgner og en kulturelt/religiøst forpliktet løgner.
  Det store sjokket her, er at noen i det hele tatt gir stemmer til AP.

 • titt1tei

  Digg med så gode nyheter! Snart kan vi kanskje forvente oss ydmykhet og respekt fra Ap? Eller inviterer Støre 10 000 (les: 30 000) nye landsmenn inn? De kommer ikke til å klare å snu skuta, ikke med det mannskapet de har ombord i «styrhuset». Hei hvor det går, når det går nedover!

 • Jeg har påpekt før at meningsmålinger lett skaper en illusjon om den reelle politiske virkeligheten, siden noen går opp når noen går ned, for personer som blir spurte får valget mellom de eksisterende politiske partiene i slike målinger.

  Når Arbeiderpartiet går kraftig ned, kan et parti som Høyre tjene på det og gå opp i tilslutning på meningsmålinger. I denne siste målingen 3,9 prosent.

  Det betyr ikke nødvendigvis at det norske folk stoler mer på Høyre denne måneden enn den forrige. En slik slutning kan være basert på en illusjon.

  For å grave under den politiske virkeligheten som meingsmålinger gir inntrykk av, med andre ord finne mer ut av virkeligheten bak virkeligheten, for å si det slik, burde oppegående nyhetsjournalister sjekke antall utmeldinger fra de politiske partiene, som i dag alle er langt mer avhengig av pengestøtte fra staten enn fra medlemmer.

  Mange nordmenn husker ennå at medlemskap i NS var nok til å bli dømte i 1945.

  Det var ikke hva du gjorde som førte til straff i de fleste av sakene, men hvem du var eller hadde vært. Så ikke utelukk at mange mennesker med sunn fornuft nå melder seg ut av politiske partier i Norge.

  Dette er i alle fall verd å sjekke opp for journalister under forutsetning av at partiene svarer ærlig. Noe neppe alle gjør.

 • Henning Nielsen

  Ap ligger nede, og vil nok være der en stund. Etterhvert kommer de oppover igjen på målingene, men det interessante er om de når opp på et nivå godt over 30% i nær fremtid. Blir de liggende omtrent likt med Høyre over tid, kan de miste det tradisjonelle «styringstillegget» fra velgerne.

  Noe lite parti vil Ap neppe noen gang bli, rett og slett fordi de primært er et sentrumsparti, langt mer enn Sp, Venstre og Krf, som alle er er tilpasset små særinteresser.

  • olehauso

   Venstre er som Høgre eit parti med politikk for heile landet. Problemet er noværande leiing, som er i utakt med eige partiprogram. Det er litt for mange saker der Venstre opptrer som SV.

 • Truls

  Jabbadabbadoooo!

 • Profet1

  Støre er effektiv! Fortsett sånn!

 • John Magne Trane

  1 av 5 stemmer altså ennå på dette partiet.

  Alle kan jo ikke være islamister, som støtter APs syn på Israel?

 • invernes

  Jeg er mer redd for at AP vil gjennomføre brent jords politikk og dra med seg hele landet ned i tåke ondskapens rike.

 • invernes

  Støre minner meg om Hitler i de siste dager .

 • ritavoss

  Vi så det i går. Klart og tydelig! Erna besøkte Trump. Hvilken naturlig opptreden, trygg uten floskler og oppstylta AP-svada. En herlig opplevelse alt mens AP satt hjemme i sine gamle, utgåtte tøfler, i sin forhistoriske «borg» og prøvde å finne ut hva som rammet…

 • Leif

  Merkelig med dette kommentarfeltet. Alle trekker konklusjoner på svakt grunnlag og til feil tid.

  Ap er fortsatt et stort parti med 20 % oppslutning (en annen måling i dag gir dem 23%). Det er langt opp til storhetstiden med 30+-oppslutning. Lenger ned enn de er nå er det ikke mulig å komme, da Ap har et stort grunnfjell. Det går bare èn vei nå, og det er oppover. Det er fortsatt over 3 år til neste valg, og det er en evighet i politikken. Gallup er ikke valg!

  Det jeg synes er rart er at trofaste (?) Ap-velgere svikter partiet sitt bare på grunn av Giske-saken. Det er jo politikken som avgjør hvem man stemmer på, og den er ikke forandret. Siden valget har Ap mistet 250 000 velgere, og det bare fordi nestlederen har trakassert noen partimedlemmer. Jeg sier «bare» med vilje, for andre belastende saker har det ikke vært. Politikken er den samme. Det må bety at velgere har begynt å granske sine motiver for å stemme Ap nærmere, og benyttet Giske-saken til en ny bedømmelse av partiet sitt. Slik sett ser det dårlig ut for Ap fremover.

  Jeg liker ikke Ap, og har aldri stemt på dem.

 • oliver

  Det er jo egentlig liten forskjelle på Høyres og APs politikk både når det gjelder EU, globalisme og innvandring. Grunnen til at AP går dukken og Høyre seiler i medvind er trolig fordi Høyre er mer ærlig i sin politikk mens AP som det folkelige partiet er svikefull.
  Eller som det ble sagt i en kommentar annet sted, AP blinker til venstre, men svinger til høyre. Årsaken til at Høyre virker mer på linje med folket i innvandringspolitikken er at FRP, med innvandringskritisk politikk som en av sine støttepillarer, holder dem i ørene.
  Derfor er det underlig at FRP ikke øker på målingene.