German Chancellor Angela Merkel laughs at the beginning of a cabinet meeting in the Federal Chancellery in Berlin, Germany, Wednesday, Jan. 10, 2018. (Kay Nietfeld/dpa via AP)
annonse
annonse

Både statsminister Angela Merkel og opposisjonsleder Martin Schulz fastslår at det er mye som skal løses før partiene kan bli enige om en ny regjeringsavtale.

– Dette blir en vanskelig dag, sa Merkel før hun tok fatt på den siste etappen i denne ukens regjeringssonderinger torsdag.

Både hun og Schulz snakket om «store hindringer» og forsøkte tilsynelatende å dempe forventningene da de ankom møtet i Berlin.

annonse

– Det er fortsatt store hindringer på veien som må løses, sa Merkel like etter at Schulz hadde sagt omtrent det samme.

Men den sosialdemokratiske partilederen fastslo også at SPD i mange saker har funnet felles grunn med de to høyrepartiene CDU og CSU.

Avstemning i SPD

Siden søndag har de tre partiene forsøkt å finne ut om det i det hele tatt er grunnlag for formelle forhandlinger.

annonse

Før eventuelt formelle forhandlinger kan starte, skal SPD ta stilling til spørsmålet under partiets landsmøte 21. januar.

De tre partiene har hatt regjeringsmakten sammen i åtte av de tolv årene Merkel har vært statsminister, men etter valget i september avviste SPD først videre samarbeid. Frykten er at en ny storkoalisjon kan føre til at partiet taper enda flere stemmer.

Lekkasjer

Selv om partiene var enig om å holde kortene tett til brystet og ikke involvere pressen da regjeringssonderingene startet søndag, er det meldt om framgang både når det gjelder klima og innvandring, som regnes som to av de vanskeligste spørsmålene.

Eksperter mener det kan ta enda et par måneder før en endelig regjeringsavtale er på plass. Hvis de tre partiene ikke blir enig, er det duket for enten nyvalg eller en kristendemokratisk mindretallsregjering.

NTB-DPA
(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon