Politiet undersøker et avsperret område der to personer er skadet i en eksplosjon ved t-banestasjonen Vårby Gård utenfor Stockholm søndag. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Svensk politi ber folk til å si fra hvis de ser noe som ligner på en håndgranat. Søndag ble en mann drept da han plukket opp en granat på gaten sør i Stockholm.

– Den tragiske hendelsen i Vårby gård kunne skjedd andre steder, sier Bertil Olofsson, som leder den nasjonale bombegruppa.

Han nevner også en hendelse i Umeå, der politiet sperret av en gågate på grunn av et håndgranat-funn. Granaten, som viste seg å være skarp, ble sprengt på stedet. Også i Malmö er det funnet udetonerte granater i bymiljøet. Minst tre granater som skal ha vært brukt for å skremme eller skade, har ikke gått av.

annonse

– Selv om granaten har ligget en stund, så vil vi oppfordret folk til ikke å røre noe som kan tenkes å være farlig. Ring heller politiet en gang for mye, sier Olofsson.

Svensk politi opplyser at håndgranater er blitt vanligere i kriminelle miljøer og sier at uskyldige risikerer å bli rammet av den økende bruken av våpen.

Kraftige, små sprengladninger som svensk politi omtaler som «bangers» er også et problem. Torsdag måtte to politifolk og en lærer behandles på sykehus etter at en slik ble kastet inn i kantinen på en skole i Tumba utenfor Stockholm.

annonse

Den 29. desember ble en politibil sprengt i stykker utenfor politistasjonen i Malmö. Ifølge Olofsson var det sannsynligvis en større utgave av en slik ladning som ble brukt.

Han kaller den økende bruken av sprengstoff «en svært urovekkende utvikling». Svensk politi opplyser at en stor del av håndgranatene i Sverige kommer fra det tidligere Jugoslavia.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon