Ungarns statsminister Viktor Orbán, her avbildet under et EU-møte i Brussel før jul, er ventet å bli gjenvalgt for en tredje periode. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Ungarn går til valg på ny nasjonalforsamling 8. april. Statsminister Viktor Orbán er ventet å bli valgt for en tredje periode.

Høyreorienterte Orbán er populær på hjemmebane, til tross for anklager fra kritikere om at hans nasjonalistiske og sentraliserende politikk har styrt Ungarn fra demokrati og i retning mot autoritære prinsipper.

Orbáns tilhengere mener på sin side at han reformerer Ungarn etter flere tiår med stagnasjon, særlig under landets kommunistiske periode under den kalde krigen.

annonse

54-åringen er utenfor Ungarns grenser mest kjent for sin strenge innvandringspolitikk og for sin kritikk av EUs innvandringspolitikk. Orbán har også havnet i ordkrig med den ungarskfødte amerikanske milliardæren George Soros. Orbán anklager Soros for å støtte opp rundt innvandring fra Midtøsten og Afrika.

– Det kommende skjebneavgjørende valget vil fastslå om hvorvidt Ungarn skal forbli et land for ungarere eller bli et land for innvandrere, sa Orbán i forrige uke.

Orbáns parti Fidesz har en oppslutning på rundt 50 prosent på meningsmålingene og er ventet å bli valgets vinner.

– Det antas at Fidesz høyst sannsynlig kommer til å vinne valget. Det største spørsmålet blir om hvorvidt partiet klarer å oppnå to tredelers flertall eller ei, sier analytiker Cszaba Toth i tankesmia Republikon.

annonse

Det største opposisjonspartiet, høyreradikale Jobbik, har i underkant av 20 prosent på målingene.

I valget i 2014 fikk Fidesz, sammen med sin koalisjonspartner kristendemokratene, 133 av de 199 setene i nasjonalforsamlingen.

NTB-AFP
(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon