Ungarns statsminister Viktor Orbán, her avbildet under et EU-møte i Brussel før jul, er ventet å bli gjenvalgt for en tredje periode. Foto: AP / NTB scanpix

Ungarn går til valg på ny nasjonalforsamling 8. april. Statsminister Viktor Orbán er ventet å bli valgt for en tredje periode.

annonse

Høyreorienterte Orbán er populær på hjemmebane, til tross for anklager fra kritikere om at hans nasjonalistiske og sentraliserende politikk har styrt Ungarn fra demokrati og i retning mot autoritære prinsipper.

Orbáns tilhengere mener på sin side at han reformerer Ungarn etter flere tiår med stagnasjon, særlig under landets kommunistiske periode under den kalde krigen.

54-åringen er utenfor Ungarns grenser mest kjent for sin strenge innvandringspolitikk og for sin kritikk av EUs innvandringspolitikk. Orbán har også havnet i ordkrig med den ungarskfødte amerikanske milliardæren George Soros. Orbán anklager Soros for å støtte opp rundt innvandring fra Midtøsten og Afrika.

– Det kommende skjebneavgjørende valget vil fastslå om hvorvidt Ungarn skal forbli et land for ungarere eller bli et land for innvandrere, sa Orbán i forrige uke.

Orbáns parti Fidesz har en oppslutning på rundt 50 prosent på meningsmålingene og er ventet å bli valgets vinner.

– Det antas at Fidesz høyst sannsynlig kommer til å vinne valget. Det største spørsmålet blir om hvorvidt partiet klarer å oppnå to tredelers flertall eller ei, sier analytiker Cszaba Toth i tankesmia Republikon.

Det største opposisjonspartiet, høyreradikale Jobbik, har i underkant av 20 prosent på målingene.

I valget i 2014 fikk Fidesz, sammen med sin koalisjonspartner kristendemokratene, 133 av de 199 setene i nasjonalforsamlingen.

NTB-AFP
(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.