Politiet støter sammen med demonstranter i Tebourba, sør for hovedstaden Tunis. Foto: Amine Landoulsi / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Tunisia har opplevd omfattende protester mot regjeringens budsjettkutt tre kvelder på rad. Over 500 er pågrepet. Fredag kan protestene bli enda større.

De mange ungdommene som er satt bak lås og slå, anklages for tyverier, hærverk, ildspåsettelse og sperring av veier.

Torsdag opplyste innenriksdepartementet at 328 personer ble pågrepet onsdag og 237 personer tirsdag.

annonse

21 medlemmer av sikkerhetsstyrkene er dessuten blitt skadd under opptøyene, ifølge departementets talsmann Khalifa Chibani.

Det er ikke kommet opplysninger om hvor mange demonstranter som er skadd.

Chibani peker på at volden var mindre intens onsdag enn tirsdag, men det er høyst usikkert om situasjonen er i ferd med å bli roligere. Fredag har aktivister oppfordret til nye, store protester mot regjeringen.

Frustrasjon
annonse

Mange tunisiere er frustrert over den høye arbeidsledigheten og trange økonomiske kår. Etter at regjeringen har økt skattene og merverdiavgiften, har mange fått nok.

Demonstrasjonene startet fredelig i forrige uke, men natten mellom mandag og tirsdag brøt det ut gatekamper. Mens demonstrantene kastet stein og brannbomber mot politiet, svarte politiet med tåregass.

Opposisjonen har støttet demonstrantene og ber regjeringen vrake de økonomiske reformene.

Uro i flere byer

Det er meldt om uro både i den sentrale byen Kasserine og i de tre byene Siliana, Tebourba og Thala nord i landet. Også i enkelte bydeler i hovedstaden Tunis er det meldt om bråk.

I Kasserine har ungdommer forsøkt å sperre veiene med brennende bildekk, og i Tebourba døde en mann under uroen natt til tirsdag. I Thala er en politistasjon påtent, ifølge Chibani.

Tunisia har opplevd økonomiske nedgangstider siden folkeopprøret under den såkalte arabiske våren 2011.

annonse

De store demonstrasjonene førte til en fredelig maktovertakelse etter at landets mangeårige autoritære leder Zine al-Abidine Ben Ali forlot landet.

NTB-AFP-DPA
(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon