Keiserens nye klær og skredderne i Sverige

H.C Andersen forsto seg på menneskenaturen. Foto: by Saddiyama, scan fra P. Hansens «Illustreret dansk litteraturhistorie», anden meget forøgede udgave, 2. bind, 1902. Wikimedia Commons, Public Domain.

Følgende bilde fulgte en artikkel i Borås Tidning. Det handler om asylbarn på tur. Selve saken er bak betalingsmur, men det er bildet til saken som er interessant. Det er ikke nødvendig å lese teksten som følger den for å forstå at vi lever i en tid der eventyret av H. C. Andersen «Keiserens nye klær» får en ny aktualitet.

I eventyret får vi høre om en keiser som ble lurt til å tro at han gikk rundt i flotte klær laget av de dyreste og vakreste stoffer, mens han egentlig gikk rundt naken. To bedragere som utga seg for å være profesjonelle skreddere forsto seg godt på menneskenaturen og hadde derfor en lett match med keiseren. De fortalte at stoffene ikke var synlige for folk som ikke dugde i embedet sitt eller som var utillatelig dumme, samtidig skrøt de av hvor fantastiske og unike stoffene var, og utbroderte i det vide og det brede om hvor lekre de ville se ut på keiseren.

«Det var da noen herlige klær», tenkte keiseren. «Hvis jeg har på meg dem så kan jeg skjelne de kloke fra de dumme!»

Han ga bedragerne mange penger for at de skulle veve mer av stoffet, de lot som om de vevet det usynlige tøyet, som keiseren ikke turte si at han ikke kunne se. Ofte ba de om flere penger, siden de måtte kjøpe mer stoff til klærne, og keiseren betalte og betalte. Ingen i hoffet til keiseren hadde mot til å si ifra at de ikke kunne se det, siden ingen ville mistenkes for å ikke være like kloke som de andre. Bedragerne vevde og vevde og trengte stadig vekk flere penger, og keiseren betalte og betalte.

Alle menneskene i byen snakket om det flotte tøyet, og ingen våget å innrømme at de ikke kunne se det, siden det ville bety at de var dumme, ja dummere enn alle de andre, som snakket høyt og ofte om det vakre stoffet. De var veldig engstelige for å vise at de ikke kunne se det vakre, for hva skulle de andre tro om dem? Til slutt gikk keiseren gjennom byen i et opptog for å vise frem de nye flotte klærne, tjenere bar de usynlige slepene og folk i byen stimlet sammen for å bivåne det hele, de jublet og klappet for keiseren og de fjonge klærne hans.

Brått ble idyllen brutt: «Men han har jo ikke noe på seg!», ropte et lite barn og pekte på keiseren. Mumlingen gikk gjennom folkemengden som tilslutt ropte det samme, «han har jo ikke noe på seg!». Brått gikk det opp for keiseren at han hadde blitt lurt, men for å bevare æren holdt han hodet høyt og fullførte marsjen gjennom byen, splitter naken.

Svenske skreddere

Sverige er et land som har kledd keiseren i moderne og kanskje også kjønnsnøytral drakt. Staten er keiseren, asylindustrien er skredderne, mens folket er som før, folket. Det samme er menneskenaturen.

Det mangler ikke på pekende barn som roper at keiseren er naken, men de overdøves effektivt av stemmene som synger i kor at de liker det vakre usynlige stoffet, og av skreddere som setter pris på betaling for vevingen, som aldri tar slutt. Ikke bare blir folket anklaget for å være dumme hvis de ikke kan se stoffet skredderne har vevet, men også anklager om å være både ond og kriminell forekommer, ja man kan sågar bli straffet for å si at keiseren er naken, eller, gud forby, påpeke at keiseren er en mann.


Publisert: jan 12, 2018 @ 7:49 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Tore Halvorsen

  Det er ikke bare i Sverige at keiseren sprader rundt naken 😉

 • Marcus_T

  Bravo Elisabeth! Den likte vi. Flere slike slik at vi «RasistFacistNazister» kan more oss, keiserlig!

 • Knut Lilleberget

  Se bare på denne, kanskje resett.no kan lage sak basert på den? https://www.zerohedge.com/news/2018-01-11/sweden-not-everyone-can-say-metoo

 • Larsen

  Barnen er flertall, jeg ser kun ett barn på bildet og han er etnisk svensk.

 • Mattmaapende

  Vakkert!

 • Gal Person

  Kan jeg få den ære å invitere den svenske regjeringen på en 4 retters middag? På menyen er det til forrett Bort-fløyne fugler i fantasi saus, til hovedrett blir det Spisse albuer og kalde skuldre og det hele avsluttes med kokkens saftige ørefiker…

 • Ten4

  Veldig bra! Det går gjetord om Sverige langt utenfor landets grenser, og det er snart på tide å lage en egen eventyrfilm basert på fakta.
  Det er ikke bare overfor svenske borgere keiserens nye klær vises, men for resten av verden. Det er mange som peker på keiseren, men keiseren forstår ingenting og benekter alt som kommer utenfra.

  Da Listhaug var i Rinkeby, så pekte hun på keiseren, og da ble keiseren fornærmet.- Rinkeby er et flott sted!
  Noen måneder senere kalte samme keiseren stedet for: -Nasjonal katastrofe.

  Men faktaresistensen og troen på keiserens nye klær, er meislet i stein i den «humanitære stormakten».

 • Kjell Pettersen

  Ja, de islamofile godhetsposørene er helt sikre på de er mye bedre enn alle oss andre….

 • 1velger1234

  Dette er en utmerket allegorisk fremstilling av det som foregår i både Sverige og det meste av Europa. En annen treffende allegori er Arne Garborgs «Fred». Den bør leses.

 • Vest

  Eller «Den forbannede kompakte majoritet» (de fleste journalister og flere) som Ibsen kalte det i «En folkefiende».

 • John Magne Trane

  Hvorfor er den svenske gutten så liten? Har han ikke fått mat i oppveksten stakkar? De andre, beskjeggede barna, ser jo store og sterke ut. Ikke rart de måtte flykte fra militærtjeneste i hjemlandet.

  • Pisspå1tegningav1falskprofet!

   Er nok fordi han er av en mindreverdig rase. Allahsønnene er jo så veeeldig ressurssterke.

  • Tore Halvorsen

   Er ikke lov med barnesoldater.

 • Jon H

  Bra bilde på en vanvittig situasjon. Ja, ‘skredderyrket’ er åpenbart lukrativt, ikke bare i Sverige men også i Norge og i resten av Europa. Mens samfunnet ellers må stramme inn, skjære ned, kutte i budsjetter og snu på skillingen, så strømmer ufattelige milliarder av våre skattepenger fritt i strie strømmer til de mange ‘skredderne’ og deres mange gode hjelpere. Det blir aldri flotte nok ‘klær’ og ‘skreddernæringen’ er en lukrativ vekstnæring, som stadig krever mer for seg selv. ‘Keiseren’ må øke skattetrykket og skjære ned på tilbudene til egne borgere for å finansiere denne vekstnæringen. Når folket protesterer, så skjelles de ut av ‘skredderne’, stoff-, nål- og tråd-leverandørene og en broket forsamling av div. støttespillere og medhjelpere.

 • CMS

  Dette passet jo enda bedre med eventyret enn jeg husket. Men dette er også et skremmende og trist bilde på hvor hjernevaskede folk er, og de får man ikke vekket med ord. En gammel KGB-offiser sa at selv om de hadde tatt en av de mest ihuga vestlige kommunistsympatisørene til en GULag-leir så hadde de ikke trodd på det de så.

  Folk som evner å se ting som de er, som elsker sin frihet og respekterer andres rettigheter burde organisere seg, uansett hvor individualistiske de måtte være. Vi får aldri gjort noe som helst på hver vår tue…

 • Theminorityreporter

  Og Donald Trump spiller rollen som den lille gutten.

 • Not Me

  Sverige er nok kanskje det mest idiotiske landet i hele verden, hvis vi ser bort fra Saudi-Arabia, Nord-Korea og Sør-Sudan.

 • ad1648

  «Mamma, hvorfor ser barna fra Afghanistan ut som voksne»?

  Det er fra barn og fulle folk man skal høre sannheten.

 • Astraios

  Dette eventyret har faktisk mer relevans i dag enn noen sinne tidligere.

  Men i dag blir det lille barnet som sier «keiseren og keiserinna er naken» slått i hodet før det får sagt hele setningen og stemplet som «høyreekstremt mannlig nett-troll».

  Og folket som klapper begeistret – de befinner seg i media og i politikken og har opphøyd seg selv til eliten med den rette tro og sanne lære.

  Men både keiserinna og keiseren er likevel splitte nakne.

 • claw dia

  her burde baade barnet og sauene beskyttes.