Mot borgerlig enighet, men forhandlinger gjenstår

Venstre sendte fredag et bilde til NTB fra forhandlingsrommet, der partilederne, nestlederne og deres rådgivere fortsatt jobber med tekst til det som kan bli en regjeringsplattform. Foto: Venstre / NTB scanpix

Høyre, Frp og Venstre er innstilt på å legge fram en regjeringserklæring i løpet av helgen, men det forhandles fortsatt om vanskelige saker.

De tre borgerlige partienes organer satt fredag i beredskap for å kunne møte på kort varsel for å ta stilling til en eventuell ny regjeringsplattform, får NTB bekreftet. Søndag antydes som et sannsynlig tidspunkt.

NRK meldte fredag at partilederne i Høyre, Frp og Venstre var blitt enige om å danne ny regjering, men justerte senere budskapet til at de planlegger å presentere en ny plattform for sine egne i løpet av helgen.

Etter det NTB blir fortalt, gjenstår det fortsatt krevende forhandlinger på flere områder. Mantraet om at ingenting er klart før alt er klart, blir gjentatt. Forhandlingsinnspurt er et ord som blir brukt. Forhandlerne sendte også NTB et fersk bilde av de tre partienes ledere, nestledere og rådgivere i forhandlingsrommet fredag for å vise at de fortsatt satt samlet.

– Vanskelige ting

Fra Venstre er budskapet klart:

– Nå sitter vi fortsatt i forhandlinger, og det er ikke noe som er avklart. Ingenting er avklart før du har en helhet, og forhandlingene pågår, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen til NTB utenfor Hotell Jeløy Radio på spørsmål om det er enighet om en ny borgerlig regjering.

– Vi sitter fortsatt og forhandler, og det gjenstår fortsatt vanskelige ting, sier partiets pressesjef Jan Christian Kolstø til NTB.

Han bekrefter at landsstyret er kalt inn.

– Hos oss er det stortingsgruppen som avgjør, etter at landsstyret har kommet med sine synspunkter, sier Kolstø.

Innkaller organer

NTB er kjent med at alle de tre partienes besluttende organer er bedt om å holde seg i beredskap i helgen. Men fra kilder tett på forhandlingene blir det fremhevet at dette er helt nødvendig, siden mange av landsstyrerepresentantene må reise langt.

Oppgaven til Venstres landsstyre blir å komme med råd til stortingsgruppen – som formelt tar beslutningen om regjeringsdeltakelse eller samarbeidsavtale.

Også i Fremskrittspartiet og Høyre er «baklandet» satt i beredskap for å kunne samles på kort varsel i helgen.

Det blir fremholdt at partienes organer skal gi sin anbefaling om det endelig fremforhandlede dokumentet, som det fredag fortsatt ikke var enighet om.

Må ha KrF-støtte

Innkallingen betyr i så fall at et ferdig forhandlet dokument, som kan bli en regjeringserklæring, må være klart til søndag, og at forhandlerne slik sett har gitt seg selv en frist til å komme i mål. Ifølge NRK kan det hende at partienes organer kun blir presentert for en skisse søndag.

Regjeringsforhandlingene begynte på Jeløya 2. januar. Lite har lekket ut fra forhandlingene underveis, men for en uke siden varslet de tre partiene at de var enige om en inkluderingsdugnad for å få flere i jobb.

Det har lenge vært spekulert rundt at en eventuell ny regjering ville bli presentert fredag 19. januar.

Selv om Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre nå skulle bli enige om en regjeringsplattform, er de tre partiene avhengig av støtte fra KrF for å få flertall i Stortinget.

NTB-Kristian Skårdalsmo og Jon Even Andersen
(©NTB)

 


Publisert: jan 12, 2018 @ 6:11 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Gunnar Sunde

  – Hvis man nå etter all åkerneddyssingen – mens stadig nye politikertopper trer ned av sokkelen for mindre utskeielser – likevel kommer opp med Grande som ny statsråd – ja, da snakker vi vel om en varslet regjeringskrise innen kort tid?
  – Og hva i alle dager vil de i det hele tatt med Venstre i denne regjeringen annet enn å måtte slite med meningsløse (og dyre og nasjonskadende) snublefot-påfunn i SV- og MDG-klassen som ikke gagner noen?!?
  – Og til slutt: Å ta inn dette diskrediterte og komplett retningsforvirrede partiet gir jo ingen sikrere parlamentariske plattform enn å heller la dem vase rundt utenfor? De kommer jo til å symbolkverulere innad til Erna får hvitt hår.

  • Harald

   Hun bør velge å være parlamentarisk leder for V. Hun har ingenting i en regjering å gjøre. Det vil være en katastrofe. Søviknes, Giske og Lerstein røk ut etter sine sidesprang. Da kan man ikke forfremme Skei Grandåker. Det blir helt feil.

   • Kjell Svensen

    Vi må bare spre budskapet både muntlig og på nettet så godt vi kan når MSM underslår denne saken for folket!

    • Svein Svendsen

     Jeg har sendt e-post til Skei Grandes e-postkonto på stortinget, og fortalt hva jeg syns om hennes seksuelle utnyttelse av en beruset mindreårig gutt. Flere kunne kanskje også gjøre det?

     I tillegg vil det være positivt om personer som er på facebook oppsøker Skei Grandes side og stiller henne spørsmål om saken på veggen hennes.

     • Kjell Svensen

      Jeg sendte også mail til Venstre sentralt og spurte om det vi har fått visst de siste dagene var sant, jeg har ikke fått svar ennå….

     • Svein Svendsen

      Det er viktig at mange sender e-post, og purrer på svar når dette uteblir. Skei Grande og Venstre bør ikke få fred. Resett burde legge ut e-postadresser til Skei Grande og Venstre, med oppfordring om å sende e-poster om saken.

     • Kjell Svensen

      Jeg sendte nettopp mail til Grande om denne saken, men det sitter vel en sekretær og sletter disse mailene. Her er adressen: trine.grande@stortinget.no

 • Kjell Svensen

  Grande i noen ministerposisjon er helt utenkelig etter de siste dagers avsløringer!

 • Gunnar Sunde

  Nå rakner det altså også i Unge Høyre, det er pressekonferanse på nrk2 nå.
  Dess flere som stuper fra kåthetsalteret nå, dess tyngre må det vel bli å holde Grande utenfor?

  • Marit

   Gutta skal tydeligvis tas hele tiden, men som kvinne så krever jeg likestilling nå. Ta Grande!

  • Knut Konsulent

   Ikke bare Unge Høyre, men moderpartiet også.

 • Aleksander Brestrup

  Resett har varslet Regjeringen om Trine Skei Grande sin krenkende, seksuelle oppførsel, så nå venter vi at de følger opp!

  Skei Grande bør trekke seg umiddelbart!

 • Knut

  Se hvordan det har gått med andre land i Europa som har tatt imot flere asylsøkere så må da til og med politikerne snart skjønne at grensene må stenges. Slutt med drikking og hor og gjør jobben dere er satt til å gjøre av folket.