Norge, USA og “shithole countries in Africa”

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide følger pressekonferansen med statsminister Erna Solberg og USAs president Donald Trump i Det hvite hus i Washington, 10 januar, 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det er ikke lett å vite om en skal le eller grine. Amerikanske medias dekning av Solbergs USA-besøk var fullstendig fraværende inntil Trump, i et møte om amerikansk innvandringspolitikk dagen etter, i kjent Trump-stil plumpet ut med å si at han heller vil ha innvandring fra land som Norge enn fra ”all these shithole countries in Africa”.

Nå koker til gjengjeld amerikanske media. Det hvite hus er oppe i sin verste PR-krise siden Trump ble president. USA har endt i en diplomatisk krise med en hel verdensdel. Norge blir nevnt hundrevis av ganger på alle nyhetskanaler. Uttalelsen har gått fullstendig viralt, og kvalifiserer vel som den mest politisk ukorrekte Norges-reklamen noensinne.

Det er heller ikke så lett å vite om en skal le eller grine av Akersgata og Marienlysts dekning av Statsministeren og utenriksministerens møte med Trump-administrasjonen. Den er latterlig overflatisk og så intetsigende at det er til å grine av.

Aftenpostens panegyriske utbroderinger 10.1. av Pentagons faglige beundring for utenriksminister og tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er mest egnet til å trekke på smilebåndet av. Dette er tøv og tøys oppdiktet i FDs kommunikasjonsavdeling og velvillig videreformidlet Aftenpostens journalist av en ansatt ved Forsvarets Forskningsinstitutt. Men som vanlig er det imidlertid VG som tar kaka. VG har sendt to mann på tur med statsministerens entourage til USA, angivelig for å gi oss innsiktsfulle og opplysende kommentarer om bakgrunn og hensikt med møtet ”mellom Norges statsminister og verdens mektigste mann”.

Så la oss se litt nærmere på hvordan ”verdens beste presse” (Hanne Skartveit, Politisk redaktør i VG 28.1.2017) lever opp til egen selvros som maktens kritiske vokter. Vi behøver ikke gå langt. Vi kunne for eksempel ta for oss Frithjof Jacobsens kommentarartikkel i samme avis. Artikkelen er gitt tittelen ”Ernas hemmelige forhold” noe som unektelig trigger nysgjerrigheten.

Jacobsen forklarer oss innledningsvis at det var ”Et besøk som etter det jeg erfarer ikke var så krevende å få i stand. Trump liker Norge, og Solbergs regjering liker USA.”

Vel, realiteten er vel den at Trump knapt vet hvor Norge ligger (bortsett fra at det ikke ligger i Afrika). Under pressekonferansen leste Trump skoleflink opp talen som åpenbart var skrevet av State Departement og ikke i hans eget lønnkammer – i dyp beundring av hvor fantastisk Norge er. At besøket, etter det Jacobsen «erfarer» (les; fikk forklart av ambassadør Kåre Aas under mottakelsen for de norske pressefolkene kvelden før) ikke var så vanskelig å få til, er helt riktig. For det var ikke noe ambassaden fikk til, men noe State Department og Pentagon ønsket. Det har ikke Aas fortalt, eller Jacobsen hatt nok dybdekunnskap for å forstå.

Og her er vi ved det som er sakens kjerne, og det som burde vært interessant for en middels våken norsk journalist. Hvorfor i all verden skulle Pentagon og State Department ønske å få til et møte med Solberg ”på verdens mest berømte kontor” etter at Trump har sittet i presidentstolen bare i knapt et år og latt mindre enn en håndfull andre europeiske statsledere fra langt større land enn Norge få audiens? Kan det i skyldes ”penger og hemmeligheter”, det norske oljefondet og ”først og fremst fordi Norge leverer en strøm av uvurderlig etterretning om Russland til sine amerikanske kolleger”, slik Jacobsen med sin betydelige innsikt hevder.

Trump synes sikkert Oljefondets investeringer i USA er fint, men det er heldigvis noe verken han eller Solberg har særlig innflytelse over. Når det gjelder etterretning i Nordområdene, er det noe Norge har levert USA siden etableringen av Nato i 1948 under hele den kalde krigen og frem til i dag, og sånn sett ikke noe nytt. At Norge kjøper nye F-35 jagerfly og 4 nye Poseidon overvåkingsfly er viktig, men representerer i realiteten kun en utskifting av de gamle F-16 og Orion-flyene.

Det som er viktig for USA er Norges geopolitiske beliggenhet og Norges rolle som fremskutt forsvarsperimeter for det amerikanske atomforsvaret. Den amerikanske atomvåpenstrategien er under revisjon. Sett fra Pentagon gir den norske Atlanterhavskysten og norsk landterritorium en mulighet til å skjerme seg mot og eventuelt slå ut russiske interkontinentale kjernevåpen i et forkjøpsangrep, overvåke den viktige russiske andreslagskapasiteten som ubåtflåten på Kola-halvøya representerer samt virke som forsvarslinje mot de nye russiske kryssermissilene som i løpet av noen titalls sekunder kan slå ut et hvilket som helst høyverdimål i Nord-Atlanteren og langs hele norskekysten ned til Trondheim.

I stedet for å gjenoppbygge det territorielle nasjonale forsvaret som sammen med Nato-medlemskapet og de selvpålagte restriksjonene skulle både avskrekke òg berolige russerne, har regjeringen i realiteten overlatt forsvaret av Norge til amerikanerne og samtidig suspendert de selvpålagte base- og øvelsesrestriksjonene bl.a. ved å stasjonere amerikanske styrker på Værnes og gjennomføre allierte øvelser i Finnmark tett opp til den russiske grensen. Sett fra russernes side øker det trusselen mot deres egne kjernevåpenplattformer på Kolahalvøya og i Nordvest-Russland. Nedsiden med en slik strategi er at norsk territorium dermed blir gjort til en potensiell slagmark i et mulig forkjøpsangrep eller en mulig konfrontasjon mellom stormaktene som naturlig nok heller vil sloss på andres enn på eget territorium.

Om dette er klok politikk fra norsk side er jeg særdeles usikker på. En tryggere strategi ville være å ta kostnaden ved å gjenoppbygge det territorielle nasjonale forsvaret og opprettholde de selvpålagte base-, øvelses- og atomvåpenrestriksjonene. Det representerer uansett et grunnleggende skifte i norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk som kan få store konsekvenser og som derfor burde vært gjenstand for et offentlig ordskifte og en forsvarlig parlamentarisk behandling. Det blir det ikke når ukritiske og tabloide journalister reiser på svipptur med statsministeren til landet de ikke kunne fatte at Trump ble president for. Altså, til et land de ikke forstår.

 

Chapel Hill,

North Carolina.


Publisert: jan 13, 2018 @ 8:44 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
Øystein Steiro Sr. har bakgrunn fra Utenrikstjenesten og ulike lederstillinger i internasjonalt rettede virksomheter. Han har vært tilknyttet Europaprogrammet og Norsk Institutt for Strategiske Studier og fungert som sikkerhetspolitisk rådgiver for ulike politiske partier.  Skriver på: https://alternativtforum.wordpress.com

Latest posts by Øystein Steiro Sr. (see all)

 • Andre_Bue

  God artikkel. Men setningen «Vel, realiteten er vel den at Trump knapt vet hvor Norge ligger (bortsett fra at det ikke ligger i Afrika)» er jeg uenig i. Trump er av skotsk (og lengre bak) norsk herkomst, han eier bygninger og bedrifter over hele verden, og er slett ikke dum. Kanskje han ville mikset Norge og Sverige på et kart uten tekst, på samme måte som de fleste nordmenn kanskje ville bommet på Illinois og Indiana. Men at han ikke ville ha noen anelse utenom at Norge ikke er i Afrika tror jeg er fullstendig feil.

  • Harald

   Trumps familie kommer vel egentlig fra Tyskland.

   • Иван Грозный

    «Trump’s mother Mary Anne was born in Tong, Lewis, Scotland. At age 18 in 1930, she emigrated to New York, where she worked as a maid. Fred and Mary were married in 1936 and raised their family in Queens.» (wikipedia) Hun var altså fra Hebridene / Innse Gall / eller Suðreyjar som øyene het da de var under kontroll av norske vikinger. Hvorvidt hun hadde vikingblod i årene vet jeg ikke, men det kan jo tenkes.

   • Harald Engen

    Faren sin linje går tilbake til Bayern da bestefaren flyttet i 1890-årene, navnet Drumpf ble skiftet til Trump da anti-tyske følelser regjerte i USA. Familien hevdet de kom fra Sverige for ikke å bli forfulgt.

    Moren ble født i Skottland, Mary Anne MacLeod. Den norske delen kommer vel av at hun var fra de ytre Hebridene.

  • Blurb1000

   Ikke minst, det at han var up in arms og hodestups forelsket i Celina Midelfart gjør nok at han vet hvor på kartet Norge er. Hans ord til frøkna når hun var gifteklar med Kjell Inge Røkke er berømt: Celina, you can do better 🙂

 • Rolf Nilsen

  Bingo! Bravo til Resett som publiserer dette. Steiro har nok helt rett i sin analyse!

 • Henning Nielsen

  FN raser mot Trump, og Trump raserer FNs budsjett. Bare en vinner i den kampen.

 • DrD .

  FAKE-NEWS ALARM!
  Project Veritas http://www.projectveritas.com kom for litt over en dag siden ut med video fra skjulte opptak med folk fra Twitter. De forteller om «Shadow Banning», sensur og deres mulighet til å gå inn å lese og manipulere tweets og private meldinger, inkludert Trump sine.
  Konservative omtales som shitty people, og hele saken er i ferd med å gå viralt slik at MSM blir tvunget til å dekke saken.
  Neste dag kommer MSM ut med en kjempesak med en ubekreftet kilde, om at Trump hadde snakket om shitty countries. MSM klarte ved å kun holde fokuset på saken om Trump, å holde Twitter krisen skjult.
  Nå har flere som var til stede på det omtalte møtet i det hvite hus kommet ut og fortalt at Trump aldri uttalte hva media rapporterer.

  Media brukes til å manipulere befolkningen, ikke til å spre ekte nyheter!

  • Henning Nielsen

   Norge 1869, redaktør Aslaksen: «Jeg kan ikke leve av en god avis!»
   Ikke noe nytt siden dengang.

  • Gerhard Isaksen

   VG har også såkalt «Shadow Banning» i kommentarfeltet, kommentarer de ikke liker blir skjult for allmennheten.

  • Frankie

   Er du sikker? Trodde Trump administrasjonen hadde bekreftet utsagnet (som forøvrig er helt korrekt). Selvfølgelig vet jeg at media ikke holder seg for gode til å komme med blank løgn for å fremme sin j agenda, men dette høres ut som Trump. Det med Tvitter stemmer og er bare toppen av isfjellet. Hele IT industrien i USA er styrt av ufattlig syke mennesker. Snart kommer det avsløringer om Google konsernet som nok kommer til å bli en vekker for mange.

  • Svein Pedersen

   Dette sendte jeg e-post til resett om, for et par dager siden også.
   Ganske rystende, hva de politisk korrekte, som kaller seg tolerante og «åpne», kan få seg til å gjøre for å innskrenke ytringsfriheten.

 • invernes

  Hyller Trump for den uttalelsen ! ingen president har noensinne sagt noe mer sant enn det han kalte de fra disse underutviklede for.
  Ine Marie Eriksen fikk bakoversveis.

  https://uploads.disquscdn.com/images/a0907059d768ccbfdd0a3193b760de8807b00b82e038097b3454ad0acd990491.jpg

  • Kim Andre Henriksen

   Titten Teisan !!!

  • O.M. Hadland

   Hvor kan jeg kjøpe en slik dukke? Har den fjær i halsen?

 • NRKerPropaganda

  NRK hater Trump. Da vet man at Trump er rett mann til rett tid.

  Heia Trump! Ned med kommunismen!

 • janhervig

  Steiro har selvsagt helt rett, en krystallklar analyse til å bli klok av. Som vanlig er Aftenposten og VG helt på jordet. Sjokkerende men sant. Bra Resett følger opp, ett sted må vi kunne hente informasjon fra virkelighetens verden.

 • Fantastan

  Hele «shithole»-affæren er fake news som er avkreftet av alle som var til stede på møtet. Ikke at det hadde betydd noe, for det er jo 100 % korrekt. Men grunnen til at det blåses opp så stort er at det i går ble avslørt at twitter sensurerer konservative brukere i stor stil, i tillegg til at det ble gjort nye store avsløringer om Clinton sin korrupsjon.

 • Hermann

  Kanskje burde Trump heller pakket det inn i tro/overtro slik som presidenten i Turkmenistan:

  «Turkmenistans president har forbudt svarte biler i hovedstaden Asjkhabad fordi han mener at hvite biler bringer lykke.»:
  https://www.nrk.no/urix/turkmenistan-forbyr-svarte-biler-1.13862868

  Da hadde han sikkert også hatt mer rettsbeskyttelse og oppbakking i barnehagelovene til FN…………..

  • O.M. Hadland

   For en gangs skyld enig med Turkmenen!

 • Emperor

  Det finnes mange møkkasteder på kloden, steder nødvendig infrastruktur, søppel håndtering og helse, uten demokrati og massekorrupsjon, salg av mennesker, krig og fandenskap, uten skoler og universiteter og manglende kunnskaper om helt normale rettigheter, som pumper ut fattige folk i et enormt antall. Og nei, vi vil ikke ha dem.

  • AOM

   Og her kommer islam sterkt inn som faktor!!!!!

 • Lumix

  Trump har jo helt rett!
  En rekke land fortjener vel å bli kalt «Shitholes», men det er ikke PK- derfor sies det ikke uansett hvor rett det er.

 • KriKra

  Spør de som hyler om de vil flytte til … tja, Syria?

 • Harald

  At det finnes land der situasjonen er virkelig elendig er det vel ingen tvil om. At vanstyre, korrupsjon og det som er verre er årsaken til at situasjonen er slik i mange land er det vel heller ingen tvil om. Skal man sette en karakteristikk på slike land, så er «shithole country» definitivt ett betegnende begrep på slike land. Og man kan finne flere «morsomme» varianter på å beskrive slike land. Lewandowsky og Bossie har skrevet boken «La Trump være Trump», og det tror jeg faktisk er en god ide. Slik jeg etterhvert har lært å kjenne Trump er ikke denne beskrivelsen av enkelte land vondt ment. Det er kun en trumpsk måte å beskrive virkeligheten på. Og de som har problemer med å ta virkeligheten innover seg har virkelig ett problem.

 • Gerhard Isaksen

  Interessant uttalelse, ved bruken av begrepet «Shithole countries in Africa» så er ingen land nevnt ved navn, i.e. hvis noen i Afrika blir støtt så er det fordi regner landet sitt som «Shithole country». Eventuelt så kan en da spørre resten av krenkelsegjengen hvilke land de er støtt på vegne av. Da har den nevnte krenkelsegjengen selv spesifisert land(ene) de nevner som «Shithole countries».

 • David Olsen

  «Det som er viktig for USA er Norges geopolitiske beliggenhet og Norges rolle som fremskutt forsvarsperimeter for det amerikanske atomforsvaret.»

  Det er først når man leser noe fra noen med litt innsikt man innser hvor dårlig kvalitet det på analysene i aftenposten/vg/Tv2. Stiller meg bak Steiro om dette er den beste strategien for Norge. Er desidert den billigste på kort sikt om ikke annet..

 • Infowarrior

  Nå er det en demokrat som påstår at Trump har sagt shithole countries mens
  Trump administrasjonen benekter det. Så hva er rett da, var NRK på møtet der da?
  Selvsagt var de ikke det.

  • Vestlandsguten

   NrK refererer Washington Post som har snakket med kilder som skal ha blitt orientert om møtet. Det vi får servert er altså drøvtygget i fire ledd, og NrK har selvsagt heller ikke forstått at det å referere til NYtimes, CNN og Washinton compost er som djevelen leser bibel. Administrasjonen avviser påstandene, og Trump sjøl sier han vurderer å ha med filmkamera på neste møte for å kunne gå i rette med nye skandaløse påstander.

 • Mattmaapende

  Og der sitter Anders Magnus på pressekonferanse med Trump. Med sin lange interlektuelle sølvmanke blafrende mellom verdenspressens mikrofoner og spør:
  Is it true as an American General in Norway said that there wil be an big ass war soon?

  For et scoop. 3. Verdenskrig avslørt!
  For en pinlighet

  Og Erna introduserte ham, tenker hun angrer seg. Norges 1.reporter etter pipehøna av en nrk korrespondent på utsiden.

 • Cabman

  Så akkurat Fredrik Græsvik på tv2, hatet hans mot Trump er iferd med å tippe han over, mørkerød/lilla i ansiktet, og spyttet står ut av kjeften på han når han omtaler Trump. Høyt blodtrykk, hat som forstyrrer det mentale? Kan tenkes at han burde overføres til å dekke andre saker så snart som mulig…

  • Tore Berg

   Græsvik har gjort en elendig jobb som journalist alle steder han har vært utplassert, en virkelig gjennomført inkompetent fyr.

   • tv2fredrik

    Takk du.

  • tv2fredrik

   Blodtrykket er helt normalt. Fargen som vel er mer rød enn lilla skyldes en hudsykdom, og nei jeg fråde ikke. Men var det kanskje noe jeg sa som ikke var riktig? Det ville jo være et interessant utgangspunkt.

 • Harald Engen

  Hørte en godt kjent reporter fra NRK oversette Shithole med «rævhøl». En ordentlig oversettelse vil være møkkasted eller møkkahøl.

  Jeg tviler på om reporteren ikke vet dette godt selv. Det er ganske innlysende at hun aktivt valgte en oversettelse for få det til å høres mer provoserende ut enn det er.

  Jeg vokste forresten opp i et møkkahøl kjent som Oslo.

  • Vestlandsguten

   Vel, etter å ha sett hvordan norske journalister oversetter engelske utsagn, er jeg faktisk litt i stuss.
   Trumps «fire and fury» kommentar ble oversatt som «ild og raseri»…
   Men «raseri» er «rage» på engelsk, og oversettelsen burde vært «ild og vrede»
   Sistnevnte et godt norsk ord som burde bli brukt oftere =)

 • Kjell Pettersen

  At noen land i Afrika er møkkaland med et møkkastyre og totalt dysfunksjonelle er vel ikke å stikke under en stol.
  Det er vel derfor befolkningene prøver å komme seg derifra, bla til Norge.

 • oliver

  «…norsk territorium dermed blir gjort til en potensiell slagmark…».
  Det skjønner jo de fleste siden Forsvaret og den politiske militære ledelse skal flytte sine disposisjoner unna Nord-Norge og til et mer sikkert område i sør.
  Idiotien er å tro at Sør-Norge vil være utenfor rekkevidde for fly- og missileangrep.
  Når man ser på «hjelpen» USA og Nato har bistått med i Afganistan, Irak, Libya, Ukraina og Syria kommer bildene av søderskutte og utbombete byer og tettsteder hvor sivilbefolkningen ikke har vært levnet en sjanse. Å innbille seg at Norge skulle slippe billigere unna er mangel på realitetsorientering.
  Putin har også sagt klart ifra at en russisk forsvarskrig i mindre grad kommer til å bli utkjempet i Russland, og man kan jo i sin villeste fantasi anta hvor den da vil bli utkjempet.

  • Blurb1000

   60% av Putins soldater er muslimer. Jeg tviler sterkt på om de er villig til å angripe Oslo.

   • oliver

    Ser poenget, men nå er ikke muslimer akkurat mest kjent for ikke å angripe andre muslimer. Heller tvert imot. Men jeg er helt enig i at russiske styrker neppe kommer til å angripe Oslo, – med eller uten muslimer.
    60% muslimer i den russiske hær?? Det trodde jeg mer passet til den amerikanske…

 • Gudrun Gremnes

  Mannen har jo helt rett!!!!!!

 • Feliciano

  Herlig med en politiker som er ærlig. Og enig med med Trump i denne uttalelsen.
  Kan noen vise meg et oppegående of funksjonelt land i Afrika?
  Det tragiske her er at vest-Europa også snart blir som Afrika og Midtøsten.

 • Syver Solberg

  Land hvor Breshnew perioden og Sovjetunionen var vinner i den kalde krigen er dritt land for de som bor der. Sosialisme, rubler og våpen.

 • Birgitta Sol Garvik

  Ja ,men FN kårer jo Norge til ‘verdens beste land’ år etter år !!
  Hvorfor driver de med slik ranking hvis ikke vi får lov til å si at de andre landene er dårligere ?

  • O.M. Hadland

   Det er den skrekkelige og helt utrolige ordbruken. BBC world for eksempel sensurerte s..hole med en pipetone slik at man overlot til lytternes svinske fantasi å tenke seg hva denne grusomme mannen kan ha sagt.

 • StemmerBlankt

  Nå er det jo slik at Europa flommer over av afrikanere som slettes ikke vil bli i egne land, samt at både USA og Europa opplever stor tilstrømming av latinamerikanere som heller ikke vil bli i egne land.
  Nå krever 54 statsledere en unnskyldning for denne uttalelsen.
  Hva med å innse sine egne begrensinger og fakta?

 • Echnatonus

  Jeg liker hva Trump gjør med verden

 • claw dia

  Websters dictionary definerer ordet ¨shithole¨»som et sted der kloakken flyter aapent i gatene. Da blir ikke denne uttalelsen fra Trump saerlig feil. Hva med kjeftene til MSM,de maa jo vaere de virkelige shitholes som bare snakker dritt om Trump,noe jeg er drittlei av aa lese om og derfor har jeg sluttet aa lese de.

 • excalifornia

  Det synes at 65 millioner flyktninger er veldig enig med Trump. Ellers, de kan bare dra tilbake til de fantastiske land de kommer fra, ikke sant?

 • Kjell Pettersen

  Migrasjonsstrømmen burde jo gått andre veien hvis desse landene var så fantastiske,
  I stedet har vi en situasjon som

  Generalsekretær for Dansk Flyktninghjelp, Andreas Kamm, ingen hvem som helst, beskriver så godt;

  «Vi risikerer at motsetninger mellom flyktninger og migranter på den
  ene siden og lokalbefolkningene på den andre siden går helt skjevt og
  eskalerer, og i mine øyne står vi overfor et desidert ragnarok-scenario,
  sa han i et intervju til Jyllands-Posten.

  Han mener Europa ikke kan importere «overskuddsbefolkninger».
  – Vi kan ikke være forpliktet til å ødelegge vårt eget samfunn. Vi må stoppe før det, hvis vi overhode kan, sier han»

 • Steinar Kolnes

  At en apekatt kunne ha sittet i det hvite hus er mer betryggende enn skremmende.
  Men Trump, selv om det ikke alltid virker slik, er nok langt smartere enn vi tror.
  De siste dagene har han fått igjennom en skattereformasjon som mangler sidestykke i amerikansk historie, dette uten de store politiske kampene for di alle har vært opptatt av å diskutere de stadige klovne utspillen på twitter. Dermed har har man fått til en fantastisk skatteomlegging som vi hører lite om, men som gir en fantastisk boost og inflow av kapital.
  Av highlight kan envens:
  1) Fra en av verdens høystet skatteprosent på 35% til 21%
  2) Full avskriving av investeringer i innkjøpsåret
  3) Fjerning av arveavgiften
  4) En taskforce som skal bygge ut infrastruktur i et tempo som vi ikke har sett maken til siden the new deal. Vi snakker om fibernett som skal ny ut til alle bygder og grender i USA, og ditto veier.
  Det er trillioner av amerikanks kapital som sitter i utlandet fordi det blir for dyrt å hente den hjem. Nå blir det andre boller, og det burde bekymre, Norge, Europa og USAs handelspartnere.