Tsjekkias president Milos Zeman under en tale i nasjonalforsamlingen tidligere denne uken. Foto: AP / NTB scanpix.
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Presidentvalget i Tsjekkia sparkes i gang fredag. Det kan bli svært jevnt mellom den sittende prorussiske presidenten og mer liberale EU-vennlige motstandere.

Valglokalene åpner klokken 14 norsk tid fredag og stenger klokken 22, før de åpner igjen klokken 8 lørdag og stenger igjen klokken 14 samme dag.

De seneste meningsmålingene viser at sittende president Milos Zeman (73) leder knapt foran de åtte andre kandidatene i presidentvalget.

Selv om han leder er det imidlertid usannsynlig at han vil få nok stemmer til å slippe en runde to og dermed en ren duell mot hovedmotstander Jiri Drahos den 26. og 27. januar.

En nylig meningsmåling bestilt av den tsjekkiske TV-stasjonen Česká televize viser at Drahos sågar ligger an til å vinne en slik duell med 48,5 prosent av stemmene mot 44 prosent for Zeman.

–Selvfølgelig er jeg nervøs, sier Zeman til den tsjekkiske avisen Dnes.

Den frittalende ekskommunisten har gitt sterkt uttrykk for at han er imot EUs obligatoriske flyktningkvoter og andre regler han mener griper inn mot Tsjekkias suverenitet. Han har også betegnet flyktningkrisen i 2015 som «en organisert invasjon» i Europa, samtidig som han insisterte på at muslimer er «umulige å integrere».

Drahos – tidligere leder for vitenskapsakademiet i Tsjekkia – ses på som hans rake motsetning: En liberal, EU-vennlig sentrumspolitiker med et rolig lynne. Kritikerne har gitt ham kallenavnet «wishy-washy» – en antydning om at han er kjedelig og mangler en klar agenda.

–Presidenten bør ta med seg mer høflighet inn på den politiske scenen, sa Drahos i en TV-debatt torsdag.

NTB-AFP
(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]