OSLO 19540112 Norsk Rikskringkasting starter prøvesendinger for fjernsyn. Her fra fjernsynets første prøvesending. Interiør fra studio. Kringkastingssjef Kaare Fostervoll midt i bildet holder åpningstalen. Kamerafolk fra Pye Ltd. England. Foto: NTB / Scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

På denne dag i 1954, klokken 14.15, gjennomførte NRK den første TV-testen i Norge.

Eksperimentelle TV-sendinger var gjennomført allerede på 1920-tallet, og fjernsynet fikk sitt gjennombrudd da BBC startet regelmessige sendinger i 1936.

Men i Norge hadde man lenge mer enn nok med å skaffe radiodekning til et langstrakt land. Så Norge var i ferd med å komme i bakleksa da TV-prøvesendingene startet nesten 20 år senere.

Daværende kringkastingssjef Kaare Fostervoll (bildet) åpnet sendingen med disse ordene.

– Fjernsynet er det fineste tekniske instrument mennesket har skapt for overføring av synsinntrykk, tanker og stemninger og kan gi opplysning, orientering og verdifulle impulser til enkeltpersoner og til massene, hvor de enn er å finne.

Rundt 50 til 60 gjester var invitert til NRKs kantine for å overvære Fostervolls tale på et fjernsynsapparat.

Svært få andre fikk med seg den første sendingen, og i løpet av det første året etter prøvesendingen, ble det bare bare solgt 38 TV-apparater i Norge.

Først i 1960 startet ordinære norske TV-sendinger. TV-seeingen økte deretter jevnt, og på 1990-tallet overtok TV for papiravisen som den mest brukte mediekanalen. Frem til rundt 2010 så åtte av ti nordmenn på TV hver dag, men de senere årene har bruken falt til rundt to av tre, samtidig som skillet mellom TV og andre digitale kanaler er blitt utvisket.

(Teksten er med tillatelse hentet fra Corporate Communications nyhetsbrev fredag 12. januar)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]