Ambassade avdekket omfattende juks i søknader om familieinnvandring fra Pakistan

Utlendingsdirektoratet verifiserer kun 20 prosent av dokumentene i familieinnvandringssaker fra Pakistan. En ny rapport avdekker falske dokumenter i 58 prosent av sakene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Den norske ambassaden i Pakistan har avdekket juks i nærmere 60 prosent av alle søknader om familieinnvandring til Norge.

Ifølge NRK har norske myndigheter i flere år hatt mistanke om omfattende juks i slike søknader. Dette førte til at ambassaden i Pakistan i fjor startet et spesialprosjekt for å undersøke dette nærmere.

I rapporten fra prosjektet, som ble levert før jul og som NRK har fått adgang til, står det at ambassaden har avdekket falske eller mistenkelige dokumenter og opplysninger i 58 prosent av de undersøkte familieinnvandringssakene.

Av totalt 48 undersøkte saker inneholdt 19 saker fullstendig falske dokumenter eller opplysninger, mens ni saker inneholdt mistenkelige dokumenter eller opplysninger.

– Bak tallene kan det skjule det seg saker om tvangsekteskap, flerkoneri og proformaekteskap, sier områdeleder i Utlendingsdirektoratet (UDI), Cecilie Sande Amundsen.

Tallene skal samsvare med resultatene fra andre vestlige lands undersøkelser, land som arbeider mye grundigere med kontroll av dokumenter enn Norge. Ifølge ambassaden ber nemlig UDI om verifisering av dokumenter i bare rundt 20 prosent av familiegjenforeningssakene, mens andre land kontrollerer alle dokumenter.

– Historien og bakgrunnen til familiemedlemmene samsvarer ofte med dokumentene i saken. Derfor er verifisering av dokumenter og det norske politiintervjuet i stor grad overlappende kontrollmetoder. Vi mener det er mer effektivt for å avsløre proformaekteskap og flerkoneri at norsk politi kontrollerer historien, sier Amundsen.

(©NTB)


Publisert: jan 13, 2018 @ 11:09 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Odd Karlsen

  Er det noen som er overrasket over at flesteparten av familiegjenforeningssakene er humbug og kjelteringstreker?

 • 1984

  Dette er et land hvor det er kultur for juks og bedrag og dette er nok ikke den eneste nasjonen. Myndighetene bør ta tak i dette som sikkert er et enormt problem og få kjeltringene sendt tilbake der de kommer fra.

 • Paven

  Alle vi som er imot muslimer, blir sett på som rasister,selv om det kun har med religion og ikke rase å gjøre

 • StemmerBlankt

  Da vil de bruke noen år på å sjekke disse grundig, slik man sjekket «somaliere»?

 • nilgau

  Det er nok flere ambassader som bør ta opp denne tråden. Dette er vel gammelt nytt. Det er vel ikke lenge før det blir arrangert fakkeltog mot slike utidige undersøkelser.

 • claw dia

  og dette er nok bare toppen av isfjellet og det er nok ikke bare denne ambassaden som driver med juks.hele innvandring/asyl/flyktningprosjektet har mistet all sin troverdighet og maa stoppes naa.

  • 1velger1234

   Hadde det noen gang troverdighet?

 • Kjell Pettersen

  Og så pakistanere da!
  Ville jeg aldri ha trodd….

 • Tor Anders Engen

  Det er noe latterlig at folk stoler på lystløgnere. Dog disse jobber med politikere, så en løgner må dem kunne se med engang. Eller er dem så inngrodd i løgnen at dem selv er en del av det.