Iran anklages i en ny FN-rapport for direkte eller indirekte å ha forsynt Houthi-opprørerne i Jemen (bildet) med missiler og annet militært utstyr. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Iran har brutt våpenembargoen mot Jemen ved at iranske missiler på direkte eller indirekte vis har funnet veien til Houthi-opprørerne, slår en FN-rapport fast.

Rapporten viser til at missiler skutt fra Jemen mot mål i Saudi-Arabia har iransk opprinnelse.

– Panelet har identifisert missilrester, tilhørende militært utstyr og droner av iransk opprinnelse, som har funnet veien til Jemen etter at det ble innført våpenembargo i 2015, konkluderer en gruppe FN-eksperter.

Ekspertene har vært i Saudi-Arabia og foretatt undersøkelser og la fredag fram en 79 sider lang rapport for FNs sikkerhetsråd.

Iran nekter

Iran nekter for å væpne Houthi-opprørerne og anklaget i desember USAs FN-ambassadør Nikki Haley for å legge fram fabrikkerte beviser.

Haley viste da fram rester av et angivelig iransk missil som var skutt mot flyplassen i Riyad i Saudi-Arabia i november.

FN-eksperter som undersøkte de samme restene konkluderte da med at missilene var av en heller ordinær og mye brukt type og konkluderte med at det ikke lot seg gjøre å fastslå hvor de var produsert.

Direkte eller indirekte

Etter å ha besøkt Saudi-Arabia og undersøkt flere rester konkluderer FN-ekspertene nå med at missilene som er avfyrt fra Jemen er av samme konstruksjon som «det iranske Qiam-1-missilet og ganske sikkert er produsert av samme produsent».

Dronene som er funnet er «så å si identiske» med droner som produseres av iranske Hesa, heter det videre i rapporten.

– Iran har ikke satt i verk de nødvendige tiltak for å hindre at Houthi-opprørerne direkte eller indirekte får tilgang på missiler og droner, konkluderer FN-rapporten.

Krigsforbrytelser

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015 i spissen for en USA-støttet regional koalisjon.

Koalisjonen har siden gjennomført tusenvis av flyangrep, minst 10.000 mennesker er ifølge FN drept, skoler og sykehus er bombet i grus og over 3 millioner mennesker er drevet på flukt.

17 millioner mennesker i Jemen er nå avhengige av matvarehjelp utenfra for å overleve, og rundt 7 millioner av dem står ifølge FN på randen av sult.

Amnesty International og Human Rights Watch anklager Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra’ad Al Hussein gjort.

FNs generalsekretær António Guterres har gått hardt ut mot Saudi-Arabia og krever øyeblikkelig stans i landets krigføring i Jemen.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]