Hvor går grensene for ytringsfrihet? Kontroversielle Thomas Knarvik intervjues av Resetts redaktør Helge Lurås

Thomas Knarvik:

– Det startet da Lars Vilks fikk dødsdommen og jeg så hvordan Jonas Gahr Støre var villig til å kaste vår frihet overbord ved rett og slett feighet.

Illustrasjon: Thomas Knarvik

Fritt etter satireforsker Dennis Meyhoff Brink ved Københavns universitet :

Helt fra tidenes morgen har satirikere kastet det opphøyde og hellige ned til det kroppslige og ugudelige plan. Knarvik skriver seg inn i denne tradisjonen. Siden antikken har satirikere degradert autoriteter til fete slukhalser, kåte horebukker, illeluktende ekskrementer og mye mer. Redusert til dyriske kropper blir autoritetene berøvet enhver rang og status. Med interessen for kroppens nedre regioner og dyriske dimensjoner inneholder Knarviks arbeider en dyster side man sjeldent ser hos muntrere satirikere. Knarvik insisterer på å konfrontere sitt publikum med virkelighetens usminkede gru. Dermed føyer Knarvik seg inn i en annen tradisjon i satirens historie, nemlig den konfronterende satire.

Er det innlysende at bildet av den svenske riksdagspolitiker Ali Esbati som ”Apenes konge” er rasistisk, slik mange kritikere har påstått? Eller er det en tradisjonell satirisk degradering av en mektig politisk autoritet? Kan det være en illustrasjon av det primitive debattnivå som Esbati står for? Hans gjentagende rasismeanklager og offerrolle?

Går man med åpent sinn inn i Knarviks bildeunivers blir man  stimulert og utfordret av bildenes groteske realisme.

Illustrasjon: Thomas Knarvik

 


Publisert: jan 14, 2018 @ 10:17 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Svein Pedersen

  Tajik tror at brannvesenet, slukker branner med bensin.
  En stygg tanke, -i Norge å dele ut årsaken til terror og mord i hele Midt-Østen og den vestlige delen av verden.

  • John Magne Trane

   Tajik som skulle løse problemet med islamismen, med å dele ut Koraner til islamistene, er en brannstifter selv…

   • Svein Pedersen

    Ja, det er det jeg også mener.
    Du deler ikke ut, en ekstrem bok -for å stoppe ekstremisme.

   • Kaffermann

    Det er like logisk som å dele ut «mein kampf» til nazister for at dem skal bli moderate.

 • Infowarrior

  Takker både Lurås og Knarvik for et interessant og opplysende intervju 🙂

 • Psycho Joe

  Superkult intervju!
  Totalt tommel opp fra en kunstner til en annen kunstner.

 • Marcus_T

  Satiremesteren innen kunsten. Like god som på documentforedraget sist år!

 • Leif

  Knarvik er en primitiv tegner, både i bilde og tekst. Dette er så langt fra satire som det er mulig å komme. Barnetegninger. Politisk satire gjøres 10 ganger bedre av alle tegnerne i MSM, her særlig fremhevet Inge Grødum i Aftenposten og Finn Graff i Dagbladet.
  Knarvik er på nivå med «vår store kunstner» Bjarne Melgaard, en primitiv tegner som er fiksert på erigerte peniser – som er hans personlige univers. Heslig.

  • Kaffermann

   Leif er en primitiv kommentator både i humor og innsikt. Det er så langt fra saklig at det bør legges under kategorien trolling. Han er rask med påstander, sterke synspunkter, men forsvinner så raskt etter at saklig voksen argumentasjon oppstår.

   • Leif

    Du tar feil. Jeg har både humor og innsikt, men trenger ingen av delene for å like Knarvik. Jeg er alltid saklig, setter ikke folk i bås og kommer ikke med fake news. Jeg diskuterer med alle som er uenige med meg – så sant tid og omfang tillater det. Men jeg diskuterer ikke med deg.

    • AOM

     Jaja, sånn går no dagan.
     Du har det travelt…

    • Kaffermann

     Du beviser jo bare mine påstander. Du kommer med sterke påstander men ingen argumenter som støtter dem. Og du forsvinner så fort du må komme med argumenter, slik du raskt må gjøre med meg. Og du satte jo Knarvik i bås som en primitiv tegner. At du ikke forstår hans enkle tegninger, sier vel nok mer om deg. Du sier du ikke diskuterer med meg men beviser jo med ditt svar at det også er usant.

    • John Magne Trane

     Selvskryt skal man lytte til, for den kommer fra hjertet.

  • Spekk

   Er enig med leif her, jeg er sikker på at folk liker Knarvik fordi de er enige i hans modige budskaper, ikke fordi han er begavet. Og det må de jo få lov til, er lov å like budskapet selv om det er pakket inn i ekskrementer.

   • Kaffermann

    Hva mener du?. Leif skriver «Dette er så langt fra satire som det er mulig å komme» Er du enig i det utsagnet eller er du enig at det er primitiv bildebruk som ingen benekter? (Skjønt det er jo det som er det mest geniale med tegningene)

   • John Magne Trane

    Tror nok du vil se satirens historie inkluderer tykke spekklag av ekskrementer.

 • janhervig

  Thomas Knarvik er en fantastisk kunstner som også har forstått samfunnsutviklingens virkelighet. Hvis slike som han slipper til, er det fortsatt håp. Satirikere har en enorm påvirkningskraft. Det handler om folkelige uttrykksmåter. Men islamister er ingen skøyere, slik at denne delen av ytringsfriheten knebles mer og mer av myndighetene og av sosiale medier. Dette er et tapt slag fordi folk ikke forstår konsekvensene, eller ikke gidder å protestere.

 • Bjørn Nistad

  Vår tids Voltaire.

  • Leif

   Latterlig. Knarvik hører hjemme på Barnemuseet.
   Voltaire kunne ikke tegne, og det kan ikke Knarvik heller.

   • Kaffermann

    Hvordan vet du at ikke Voltaire kunne tegne? Og det er jo ikke tegnekvaliteten som er det geniale med Knarvik. Selv om han beviselig er veldig flink til det og. Men det er bildeoppsettet. At han klarer å sette bildet på dobbeltmoralen. Sikkert dårlig forklart. Men men humor og satire er ikke enkelt å forklare. Enten forstår man det eller så gjør man det ikke. De fleste med litt i toppen forstår de fleste av Knarviks tegninger. (Venstresiden gjør det nok ikke)

    • John Magne Trane

     Venstresiden forstår ikke humor, tror jeg passer bedre.

     • Helge Karlsen

      Men de forstår seg på talentløsheten representert ved Knarvik som ikke kan portrettere og i stedet limer inn fotografier. 🙂

 • FerdinandLinthoeNaeshagen

  Knarviks bok.

  Etter å ha sett ett av Thomas Knarviks billeder i en avis, gikk jeg til en bokhandel for å kjøpe boken. Noen sånn bok fantes ikke, sa de i bokhandelen. Men hva med å publisere en bok og skaffe penger til det med crowdfunding som jeg tror det heter? Selv vil jeg mer enn gjerne bidra til et slikt tiltak.

 • invernes

  Tar av meg hatten 🙂

 • Lars Pedersen

  Veldig bra.

 • Leif

  Knarvik er trygt innenfor ytringsfrihetens grenser. Men kvaliteten på det han lager er undermåls.

  • John Magne Trane

   Du mente sikkert det samme om Picasso, da han begynte…

  • densensurerte

   Vi har forskjellig smak.
   Jeg gir terningkast 6 til ytringsfrihetsprosjektet hans.

 • Oliver

  Takk for gode ord brødre, Helge og Thomas.

 • no show

  Takk så mye Thomas.

 • Etter å ha sett Thomas Knarvik i intervju hos Helge Lurås er jeg ikke lenger i tvil. Knarvik er nå å betrakte som min kriger og «helt» – Dine holdninger og tegninger angående Islam er et vitnesbyrd av en inngående studie og forståelse.

 • Helge Karlsen

  Usannsynlig dårlig strek, Limer inn fotografier fordi han ikke greier å portrettere.:-)