Riksantikvaren: Norsk kultur kommer fra utlandet

Binders, en av de få tingene som er norsk kultur, mener Riksantikvaren. Bindersen ble oppfunnet av Johan Vaaler fra Aurskog. Foto: Posten/SCANPIX

I år skal Riksantikvaren ha en kampanje som de kaller: «Europeisk kulturarvår i Norge». Der skal de belære oss at vi ikke har noen egen kultur og bruker slagordet «Typisk norsk – ikke bare norsk». Riksantikvaren driver med gjenstander og ser på kultur som noe materielt. Da vil det meste her til lands stamme fra utlandet, med unntak av ostehøvelen og bindersen. Riksantikvaren virker å ha vært på skolering i Sverige, dette landet som med rak rygg er i ferd med å utslette seg selv. Dette er det vi kan lese:

– Vi håper at så mange som mulig får et innblikk i hvordan vår mangfoldige kulturarv er blitt til og hvordan den stadig formes gjennom møter mellom mennesker. Mye av det vi i dag tenker på som typisk norsk, er et resultat av at vi har fått varer, kunnskap og påvirkning fra andre kulturer, sier prosjektleder for den norske markeringen av kulturarvåret, Trine Melgård.

Hun fortsetter:

– Kulturarv i Norge er så mye, alt fra språk og musikk, bildekunst og arkitektur, til maten vi spiser. Vi er langt mer internasjonale enn det vi kanskje tror. Mange tenker på risengrynsgrøt som typisk norsk, men verken ris, kanel eller sukker kommer fra Norge.

Ja, sånn har det altså blitt. Vårt egne, unike skal snakkes ned. For da føler jo innvandrere seg så mye mer hjemme her. Det var jo ingenting unikt og spesielt her fra før.

At dette kommer fra Riksantikvaren er et gedigent paradoks. Eller er det heller en skandale?

 

 

 


Publisert: jan 13, 2018 @ 5:04 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Einar Hammer

Kommentator

Latest posts by Einar Hammer (see all)

 • Jon H

  Både et gedigent paradoks og en skandale.

 • Olaus Trøgheim

  Dersom du er en hammer ser alt rundt deg ut som spiker!

 • Hermann

  Ser ut til at Riksantikvaren er en del av «Team Hylland-Eriksen» som har som uttalt mål at de skal dekonstruere Norge.

  Er Riksantikvaren utdannet sosialantropolog også monn tro?………….

  • Ahunter

   Neida. De gjør nok bare som kongehuset og prøver å følge de strømningene som de mene å se blant befolkningen.

   Akkurat nå er det selvhatet, ønsket om selvutslettelse og tesen om at hvite menn egentlig er radioaktivt avfall som rir oss. Riksantikvaren syns ikke det er nødvendig å utfordre disse strømningene i særlig grad…

   «Selvmotsigelsens tid» vil nok være kapittelnavnet om årene fra 1970 til 2050 når historien en gang skal skrives. Sannsynligvis på arabisk.

   • Henning Nielsen

    Ah, kongehuset! 100% norsk der, hva 😕 Ikke noe snev av forferdelig europeisk blod?

    • Ahunter

     Kongehuset speiler selvsagt ikke befolkningen det er ment å representere.

     Det mangler en tvangsgiftet pakistansk kusine, en homofil som stadig dyttes ut fra høye hustak, en 17 år gammel 25-årig syrisk flyktningmigrant fra Gambia og en pakistaner som bygget landet ved å kjøre drosje svart og samtidig motta uføretrygd.

     Valgspråket måtte vært endret fra «Alt for Norge», via «Norge for alle», til «Vi er krenket!»

     Noe annet?

 • Genseric

  Dette er bare et nytt kapittel i den nye postnasjonale statsideologien. Tidlig på 2000-tallet kom flerbindsverket om norsk innvandringshistorie, som skulle «bevise» at Norge «alltid» har vært et innvandringsland.

  Tankefeilen her består naturligvis at man har hengt seg opp i Norge som geografisk-politisk enhet. Både innvandring og språk-/kulturimport har for Norges del bestått i kulturutveksling med nordisk-germanske naboland, som vi opp gjennom historien har stått i et nært forhold til: andre skandinaviske land, England, Tyskland, Nederland, i noe mindre grad Frankrike.

  • Petter Simonsen

   Hvis innvandring er som salt på maten, så var Norge tidligere lett-saltet, nå har man mistet hele saltbøssa ned i maten, og henter frem enda en ny bøsse.

 • haugianer

  Tidl «riksantikvar» var en Jørn Holme——-helt avsamme oppfatning.. som..fru Melgaard….Alt de sa/sier er ihht overideologien ……»vekk med alt særskildt nasjonalt»….

 • Harald Engen

  Objektorientert programmering er en faktisk en norsk oppfinnelse, de aller fleste nordmenn aner ikke hva det er for noe selv om få ting har hatt mer med å forme hverdagen deres siden 90-tallet, noen vil dra forandringene helt tilbake til 60-tallet.

  Hverdagen til så og si alle mennesker på planeten er forandret til det bedre med bakgrunn i dette konseptet.

  Slutt med dette Binders tullet, det er en parodi. 68erne pensjonerer seg forhåpentligvis snart så vi kan få kunnskapsrevolusjonen på rett kjøl igjen.

  • fruityloops

   Det var interessant. https://no.wikipedia.org/wiki/Objektorientert_programmering

   Er det derfor vi innen linux ser bibliotekpakker som libpng, libusb, libva og lignende? Bruker linux men kan lite om programmering.

   • Petter Simonsen

    Nei, ikke direkte. Objektorientert programmering er en måte å organisere et dataprogram på. Brukes ekstremt mye i dag, da det gir en fin og enkel måte å strukturere programmer over en hvis størrelse på.

 • Panzer

  Det er kulde, fjell, fjord og den tøffe kysten som har formet den norske kulturen gjennom tusener av år og på den måten lært oss å overleve i dette tøffe klimaet.
  At selveste riksantikvaren påstår noe annet er vås fra ende til annen og bare viser at hun er plassert i stillingen, ikke for sin kompetanse, men av politiske årsaker. Når hun kommer med slike uttalelser bare understreker at hun er inkompetent og burde fratre stillingen umiddelbart.
  Makan, – og dette skal vi finne oss i?

  • Det er ikke riksantikvaren selv som kommer med denne uttalelsen, Trine Melgård er kun prosjektleder for dette nasjonsfiendtlige prosjektet . Men det er selvsagt heller ingen tilfeldighet at det skjer under nåværende «riksantikvar» Jørn Holme. Samtlige som har hatt den stillingen før har vært reelle riksantikvarer i kraft av både utdanning og yrkespraksis, enten som arkitekter og/eller kunsthistorikere. Holme er istedet utdannet jurist og den siste jobben han hadde før han ble utnevnt til «riksantikvar» av regjeringen Stoltenberg, det var altså som sjef for politiets sikkerhetstjeneste PST. Hos Wikipedia omtales Holme dessuten som Venstre-politiker. Et slikt antinorsk prosjekt som dette stemmer selvsagt godt både med den såkalte riksantikvarens politiske tilhørighet og med den hos oppdragsgiverne som utnevnte ham i 2009. Med Holmes utnevnelse gikk rollen som «riksantikvar» nettopp fra å være en fagstilling, med bevaring av norsk kulturarv som oppgave, til å bli en del av det utvidede propagandaapparatet slik tilfellet har vært på flere andre felter. Utnevnelsen av Holme skiller seg sånn sett prisipiellt ikke stort fra den tilsvarende utnevnelsen av Aslak Sira Myhre som «riksbibliotekar» eller den svenske gjøken som ble sjef for Nasjonalgalleriet da «våre politikere» ønsket å trampe på den norske gullalder-arven innen billedkunsten. Resultatet på alle områder blir som mer eller mindre kulturløse politikere med sine mindreverdighetskomplekser innerst inne ønsker: Den norske kulturarven, i det hele tatt den norske nasjonen rives ned og ender med å bli trampet ned i søla.

 • Ten4

  Apropos språk. Er vi kulturelt påvirket av engelsk?
  Hvis ja, så burde disse antikvariske fossilene forstå at det engelske språket langt på vei stammer fra Norge.

  Runene. Kom de fra Pakistan?

  Å snakke om risgrøt som urnorsk er et hån når man splitter opp enkeltdelene i kanel, sukker og ris.
  Det er kombinasjonen som er typisk norsk. Og det er en relativt ny tradisjon som overhodet ikke handler om enkeltingredienser.

  Man kan fortsette i det uendelige å motsi den ensidigheten som fremlegges. Selvsagt er vi OG ALLE ANDRE land utsatt for påvirkning kulturelt sett. Skulle bare mangle.

  Sånn sett kan man jo si at INGEN land har en kulturarv.

  • Jahnis

   Vil man utrydde vår kultur, kan man jo starte med å
   forby Nynorsk .

   • Ten4

    Å forby nynorsk er utenkelig for meg. Men å påtvinge nynorsk på de som velger bokmål, er bak nynorsk målet. Mållauget gjør nynorsken en bjørnetjeneste.

    • Jahnis

     Har eksamen i båe målføre, men håper nordmenn i framtiden
     Ikke blir tvunget til å snakke urdu også.

    • DrD .

     Nynorsk er ikke annet enn en måte å trekke ned karaktersnittet til alle på skolen.
     Nynorsk fører til et sterkt og brennende hat slik at mange sverger å aldri skrive eller lese det igjen.
     De forfattere, journalister, forskere, nyhetsformidlere og andre som skriver på nynorsk blir mindre lest og budskapet deres oversett.

  • O.M. Hadland

   Risgrøt er en uting. Rømmegrøt er mye bedre.

 • Ola Nordmann

  Fra siden til riksantikvaren «EU har besluttet å gjennomføre et europeisk kulturarvår i 2018. Dette markeres i Norge og hele resten av Europa med mål om at flest mulig skal utforske, verdsette og reflektere over en rik og mangfoldig europeisk kulturarv.»

  Oversatt til ærlig dagligtale, Eu har besluttet å gjennomføre en kultur-revolusjon, hvor våre egne tradisjoner, og nasjonale arv skal settes i tvil, forringes og rakkes ned på, slik at de mest lettpåvirkelige av oss Nordmenn skal gå rundt å tro at det finnes ikke noe om er norsk, og at vi dermed kan bli slaver, eid av global-sosialistiske teknokratene i Brüssel-Unionen…

  • O.M. Hadland

   Det var da svært hvor du har komplekser! Hvorfor tror du at norsk kultur ikke får være med?

   • Ola Nordmann

    Personangrep og en stråmann… Bedre lykke nestegang du.

    • O.M. Hadland

     Jøss ja, personangrep på et alias. Og stråmann? Du hevder at EU kulturåret betyr å rakke ned på egen kultur. En halm-mann er du.

  • Henning Nielsen

   Maken til surr. Har Riksantikvaren hevdet at det ikke finnes norsk kultur? Hallo, dra opp nisselua.

 • Gal Person

  Det er helt klart en skandale i og med at på den tiden de første menneskene kom til det som nå er Norge, så var der ingen land i den betydningen det har i dag. Her er det om og gjøre å være så anti nasjonale som overhode mulig, hva hun gjør i den stillingen er og forblir en gåte.

  • Henning Nielsen

   De første menneskene kom hit fra sørvest og nordøst. Europeere ! Fryktelig, hva?

 • Jahnis

  Nei, nå er riksantikvaren på ville veier. Bindersen og Ostehøvelen ?
  Mener og tror riksantikvaren dette virkelig seriøst ?
  Trenger man i det en hele tatt riksantikvaren da, som ikke
  ser mer i vår norske kultur ? Kan ikke annet enn å bli oppgitt
  av disse nystrømningene som venstrfeministene prøver å
  påtvinge oss.

 • heimevernet

  Kortslutning: Fordi tysk kultur og tysk innovasjon har påvirket oss positivt, så vil MENA også gjøre det.

  • Petter Simonsen

   Ved å få kvinner tilbake på kjøkkenbenken, kan nok styring av landet bli mer rasjonell. Det måtte vel være det eneste i så fall. Kanskje noen matretter også…

 • Hanne Jensen

  Når en snakker om at alle mulige tradisjoner nå også er norsk kultur, bør en kanskje også tenke på at noen land kan bli fornærmet om vi sier at deres kultur er norsk. F.eks. hva vil japanerne si om vi nå påstår at sushi er norsk? Kanskje de vil protestere og si at, «nei, det er det slettes ikke, det er japansk».

 • Jules Zimet

  … i globalismens navn, amen.

 • John Magne Trane

  Og alle utlendinger i hele det store Utlandet går på norske ski.

  Men hvis Trine Melgård hadde vært konsekvent i sin tankegang, hadde hun vel overlatt stillingen sin til en nyankommet fra Utlandet?

 • John Magne Trane

  Vi må finne ut hvor Adam og Eva egentlig oppholdt seg, før utkastelsesordren, for å få slått fast en gang for alle hvem det er som har Kulturen. Alt fra eplekomott og nedover inkludert…

 • fruityloops

  Ok. Videre tenk på alt Norsk kultur har eksportert. Det er ikke lite.

  Det er ett paradoks at kulturene vi importerer fra ikke kritiseres i samme grad som den Norske. For ved å følge samme logikk vil de kulturene heller ikke være relevante.

 • Hadde visse stater i Afrika og igjennom Midt-østen tatt til seg vår kultur så hadde dei kanskje alle ha utvikla seg til I-land, stabile og demokratiske som gode rettstater.

 • Tor Anders Engen

  Ja i Sverige så kaster dem arkeologiske funn på skarphaugen, kun for å dekke over at svensker har en identitet.

  Det finnes kun en løsning. Støtt kampanjen #SJWBackToTheAsylum

 • Observator

  Har alltid gremmet over den helt grunnløse idiotiske nasjonalselvpiskingen, fra oftest ignorante umodne borgere indre Oslo.
  Komplett historieløs. Norge, tross heller tynn befolkning – så ta bare:

  Teknologi:

  – Siste del attende århundre/starten på nittende:
  helt i verdenstoppen lokomotiv/tog-teknikk, norskutviklet.
  – Samme med dampturbin/skipsteknologi, norskutviklet.
  – håndgranaten, norsk patent.
  – Bil; ca 1910; to ingeniører, Drammen, hadde nyvinning i kvalitet omtrent som Mercedes.
  – Krag-Jørgensen riflen 1894, ansett som verdens beste, utvalgt blant ca 200 konkurrenter som rifle til amerikanske hæren, norskutviklet.

  Intellektuelt:
  De fire store ..;
  – Ibsen
  – Bjørnson
  – Hamsun
  – Kjelland, og mye mye mer …

  • Henning Nielsen

   Det er en gammel tradisjon her i landet. Europeiske borgere, som dansker f.eks., er ikke redde for den opplagte sannhet at mye av deres kultur kommer utenfra. Hva så? Shakespeare skrev om Kronborg, og en norsk konge, i Hamlet. H.C . Andersens eventyr bygger selvsagt på gamle mønstre for slike historier. Vi er alle sammen vevd inn i en stor europeisk kultur, og det skal vi være stole av.

  • Petter Simonsen

   Russetiden. Topp norsk kultur, bør nevnes og æres.

 • Eirin Munkebye

  Mens vi venter på Godot:
  Dette er helt i tråd med planen videre for Norge.
  Da er det viktig, at nordmenn blir avlært troen på at norsk er noe unikt.
  Det er også viktig, at nordmenn skal se på det som nå skjer med/i landet som en kulturberikelse, på linje med det som har skjedd på den fronten tidligere i historien.
  Derav at «norsk kultur» kun er fragmenter fra andre land.
  Ok – bindersen og ostehøvelen er kanskje vår – men intet annet…

  • Jules Zimet

   Hypotetisk: Dersom dette er riktig, så forblir det imidlertid alltid underkommunisert at det som faktisk har krysset grensene historisk sett, har vært uttrykk i form av ideer, teknologi og trender — altså det rent immaterielle.

 • Jahnis

  På tide å finne fram bindersen igjen, og henge den på jakkekragen .

 • Erik Sand

  Bindersen ble først patentert i USA 1867 og den versjonen som ligner dagens kom noen få år senere, også i USA. Johan Vaalers norske versjon var enklere og mindre funksjonell og ble ikke patentert før ca. 1900. Derimot kan vi godt framheve ordningen med å avholde ting for å løse konflikter og ærlighetskulturen som norske verdier med mer enn tusen års tradisjoner.

  • Tor Anders Engen

   Det er forskjell på oppfinnelser, design og kultur.

   Den «afrikanske» batikk kleskulturen kommer fra Nederland. Startet som et salgforsøk i Indonesia men ble avvist for å være for et dårlig produkt der nede. Kan ikke se en afrikaner gå rundt med tresko. Fordi Afrika har ingen kultur.

   Jeg kan ikke se mange japanere som går rundt med lusekofter i Japan, siden det første bryggeriet i Japan var startet av en norsk person. Heller ikke japanere går med kilt, siden en av den viktigste personen i Japan for moderniseringen av Japan var en skotte. Pluss at whiskey produksjonen også startet av en skotte.

   Men det er slik de gale venstreradikale feminister og kultur marxister tenker. Hvis en kultur eller et land tar til seg noe som dem synes er ok, så har disse ikke noen kultur. Kun ustabile og dårlige reflekterte mennesker fremmer slik vrøvl.

   Støtt kampanjen #SJWBackToTheAsylum

 • Astraios

  Dette er å snu ting på hodet. Selvsagt kommer mye av kultur og impulser fra utlandet – men det betyr ikke at vi ikke har skapt vår egenart og skal verne om den.

  Farlig blir det når slik hjernevask får innpass i læreplaner og i skolen. Media og politikk er allerede tapt og nå omskrives historiebøkene – som i Sverige.

 • Echnatonus

  Så alt vi har av kultur er appropriert? Er det derfor vi skal skamme oss så inderlig hele tiden?

 • Torgunn

  Riksantikvaren er jurist og venstremann. Han heter Jørn Holme.
  Hvorfor fikk han jobben? Tradisjonelt har Venstre vært et kulturparti I Norge.
  Hva har skjedd med Jørn Holme? Har han åremål?

 • O.M. Hadland

  Hvis riksantikvaren ikke har noe bedre å ta seg til behøves han ikke. Vi kan spare de pengene.

 • Infowarrior

  At man suger til seg kunnskap, ideer og varer fra andre land har ingenting med kultur å gjøre, det er en menneskelig egenskap som praktiseres i alle kulturer.

 • ♚Grand Vizier♚✓ᵀʳᵘᵐᵖ ˢᵘᵖᵖᵒʳᵗᵉʳ

  Riksantikvaren hevder ikke det Resett skriver Rent ellers:. Bindersen var oppfunnet i USA på 1860-tallet. Waaler forbedret den med en ekstra løkke. Patentverket fikk inn over 300 patentsøknader i USA før Waaler fikk sitt norske patent. I USA vurderte patentverket at forbedringene ikke hadde verdi som noe som var patenterbart, en bøyd messingtråd.

  Ostehøvelen er et norsk fenomen, utenfor Norden er den i det store hele ukjent, for den er jo ikke annet enn en potetskreller med flatt blad. En varuiamt av en kniv, akkurat som skrellere.

  De har ingenting med norsk kultur å gjøre, derimot er frankeringsmaskinen et norsk patent der det ikke dreier seg om en bøyd metalltråd eller potetskreller(ikke norsk).
  Men frankeringsmaskinen er heller ikke norsk kultur, heller ikke fele eller saltpølse, eller slåtter.

  Det er kombinasjonen av norske skikker og levemåter lagt sammen og delt på befolkningen.

  Det er brødskive til lunsj (til frokost er det vanlig i den vestlige verden), det er brunost (selv om den finnes i Hellas of andre steder), men der finnes den ikke på sveler (selv om svele finner du i hele verden).

  Kokte poteter til 90% av alle middager, det er typisk norsk og portugisisk (og typisk negermat i USA).

  Hvis Riksantikvaren hevder slikt tull, så er det trist, men takk og pris så hevder ikke Riksantivaren det Resett hevder.

  https://www.riksantikvaren.no/Aktuelt/Nyheter/Europeisk-kulturarvaar-i-Norge

 • Reidar S

  Herlig!
  Nå kan vi rive Håkonshallen og Nidarosdomen og bygge boligblokker

  • Kjell Pettersen

   Om 100år er de vel moskeer…

  • Henning Nielsen

   Ja, for Nidarosdomen er europeisk kultur, hverken romansk eller gotisk arkitektur ble utviklet i Norge. Så dersom du ønsker deg et «kultur-rent» land, bør du rive ned slik styggedom, ikke sant?

 • invernes

  Riksantikvaren burde ta sin hatt og frakk og gå av ! vi kan ikke være bekjent av å ha en slik idiot til Riksantikvar.

  • Henning Nielsen

   Hva ville du foretrekke i stedet?

   • invernes

    En som arbeider for norsk kultur og vår tusenårige tradisjoner osv osv.

    • Henning Nielsen

     Da kommer du ikke unna det faktum at norsk kultur er vevd inn den europeiske, som er nettopp hva Riksantikvaren ønsker å understerke med sin utstilling.

     Hvorfor er vi så usikre på egen kultur, at vi ikke tør å innse at den,som alle andre, er et blandingsprodukt?

 • Kjell Pettersen

  Det var det jeg visste, for vi har jo sååå mye til felles med «kulturen» fra MENA landene,
  det er jo derfor integreringen går så det suser også….

 • Henning Nielsen

  Hva er problemet?

  «I år skal Riksantikvaren ha en kampanje som de kaller: «Europeisk kulturarvår i Norge». Der skal de belære oss at vi ikke har noen egen kultur og bruker slagordet «Typisk norsk – ikke bare norsk». »

  Det er jo nøyaktig det samme i alle andre land, engelsk, tysk , fransk kultur består i stor grad av elementer utenfra. Ut fra reaksjonene her, skulle man tro Riksantikvaren hadde laget en utstilling som hevder at norsk kultur stammer 99% fra en landsby i Somalia. Men så dreier det seg altså om europeisk kultur. Gotikk, Goethe, Shakespeare, renessanse. Fæle saker?

  Denne negative ryggmargreaksjonen på alt som kommer utenfra er overdrevet.

 • Henning Nielsen

  Var Grieg påvirket av europeisk musikk tradisjon? Hvorfor bodde Munch i Tyskland? Hvorfor dro Ibsen til Italia?

  Hvorfor er noen så usikre på egen kultur at de reagerer som høns med rev i gården bare europeisk kultur nevnes? Snakk om defensiv holdning.

  • KareKakk

   Hva er så europeisk kultur? Mener du tysk og italiensk kultur er lik hverandre? Og hva var egentlig «europeisk musikktradisjon» på Griegs tid?

   • Henning Nielsen

    Tysk kultur er selvsagt influert av italiensk. Og omvendt. Europeisk kultur er kulturen i Europa, burde ikke være vanskelig
    å forstå.

 • O.M. Hadland

  Binders my a.. Vi har ikke oppfunnet bindersen. Derimot Condeep plattformer. Risengrynsgrøt er ikke godt. Derimot rømmegrøt.
  Ellers skjønner jeg ikke hva oppfinnelser har med saken å gjøre. Kultur er væremåte og samfunnsform. Hvorvidt demokratiet er gresk eller norrønt er da ett fett. Men en riksantikvar skal ta vare på kulturminner, ikke snakke dem ned.

 • titt1tei

  Og så må ikke Riksantikvaren & ensemble glemme de ulike lokale kulturtradisjoner. Sånn som her på Vestlandet, her spiser vi (de fleste) pinnekjøtt på julaften, hvor kommer pinnekjøttet fra? Og her holder det ikke at Riksantikvaren & ensemble TROR, eller MENER, man skal ha holdbare argumenter for at jeg sitter og spiser internasjonal mat når jeg spiser pinnekjøtt. Når det gjelder dette med laftebygg, så må jeg si at det har vi noe av her på Vestlandet også, men det er ikke dominerende innenfor byggverkene, enten vi snakker bygd eller by. Men, vi har løer, der kledningen er av brake (einer), dere vet: den internasjonale «stikkebusken», antatt innført av noen en eller annen gang, og plantet i fjellområder på Vestlandet.

 • Henning Nielsen

  En skikkelig spikersuppe-historie, dette. Tynt og uten reellt innhold.
  Spikersuppe? Å fysj! Det er europeisk kultur!

  «Eventyr om spikarsupper er klassifisert som type 1548 i Aarne-Thompson-systemet. Det er kjend i fleire ulike versjonar frå heile Europa. Ein eller fleire vandrarar møter ein eller fleire hjelparar som først er uvillige til å bidra, men etterkvart kjem med alle ingrediensane som skal til for å laga eit godt måltid. I Norden og Nord-Europa blir det gjerne kokt suppe på ein spikar, i Aust-Europa på ei øks, og i Sør-Europa bruker ein gjerne ein stein. I ein versjon frå Frankrike er vandrarane tre soldatar på veg heim frå Napoleonskrigane, i ein versjon frå Ungarn går ein enkelt soldat gjennom fleire prøvingar på heimvegen, og i russisk tradisjon bruker ein soldat ei øks til å laga kasja (ein grautaktig rett). I ein portugisisk versjon knytt til Almeirim er vandraren ein munk som lagar steinsuppe. Ein rett kalla steinsuppe, sopa de pedra, blir laga og servert i Almeirim.»

  Vi må få vekk slik kultur-imperialisme fra vår rene norske kultur, ikke sant?

  https://nn.wikipedia.org/wiki/Spikarsuppe

 • Sven007

  Det er en gruppe mennesker i dette landet som er opptatt av at Norge er det største «shithole»-landet som finnes.
  Alle er kanskje ikke like ekstreme som Kristoffer Rønneberg i Aftenposten selvfølgelig, men vi bør snart være i stand til å stille en diagnose på folk som til det usunne er opptatt at Norge og nordmenn igrunnen aldri har bidratt med noe av verdi. Eller i alle fall veldig lite av verdi.
  Dvs har de bidratt så er det andre steder enn i Norge.
  Alt som kan tillegges positiv verdi her har kommet utenfra ifølge disse innvandringsmaniske personene.
  Jeg for min del lurer nå på hvor de norrøne sagaene egentlig kommer fra? I utlandet stilles denne litteraturen på linje med de klassiske greske skrifter, så nå er det vel på tide å klarlegge at de egentlig har sitt utspring i India eller Tyrkia eller noe slikt?
  Vi liker å skryte av at vi kom først til Amerika, og det skjedde faktisk på skip som ble utviklet av oss. Tror vi da.
  Men Trine Melgård kan sikkert påvise at de skipene egentlig ble utviklet helt andre steder? At vikingene ved hjelp av disse skipene ble Europas viktigste handelsmenn og sterkeste militære sjømakt i hundrevis av år er sikkert bare negativt. Og for riktig å være vemmelig kan det nevnes at Bjarkøyretten i sin tid var det nærmeste man kom internasjonale handelsavtaler.
  Vi får håpe at Riksantikvaren greier å skrive om slik historie. Det passer alt for dårlig med forestillingen om at vi bodde i huler til langt inn på 1970-tallet.
  Selvfølgelig har Norge og nordmenn mottatt impulser utenfra. Alle store handelsfolk har gjort slike erfaringer.
  Det våre hjemmesnekrede shithole-fantaster synes å glemme er at vi også brakte impulser ut i verden til dem vi kom i forbindelse med.
  Kanskje det budskapet burde tas med i det større bildet? Eller er det bare brønnpissing som er den politisk korrekte linje?

 • Asylsituasjonen
 • Ståle Paulsen
 • Ståle Paulsen

  «Sverige, dette landet som med rak rygg er i ferd med å utslette seg selv». Tøv. Har du hørt på Sylvi Listhaug nå igjen? 🙂 Sverige går så det suser og det har det gjort en stund nå. Økonomien er blant den mest voksende i verden og de er blant de beste i Europa på å integrere flyktninger. Det går så det griner. Som Norge også stort sett gjør det:

  http://e24.no/jobb/trenden-snur-svaert-sannsynlig-at-vi-kommer-til-aa-se-flere-nordmenn-som-reiser-til-sverige-for-aa-jobbe/23590644

  http://e24.no/boers-og-finans/riksbanken/sverige-tviholder-paa-negativ-rente/24135638

  • Echnatonus

   Hei! Fint at du viser Sverige fra et annet syn enn vanlig. Bra at du legger ved linker. Takk for det. Jeg synes det er hyggelig at svensk økonomi går bra. Hvilke andre variabler anser du som viktig for en nasjons fredelige eksistens?

   • Ståle Paulsen

    Tjaa… Det kan du jo for eksempel spørre svenskene selv om. Hvorfor blir både Oslo og Gøteborg for eksempel kåret til noen av verdens fremste byer? Folk trives kanskje her`:-) Artikkelforfatter Einar Hammer står også oppført som journalist her. Jeg har vel neppe før lest en så tendensiøs artikkel full av ensidig tøv, feilaktigheter og mangel på fakta av en som er professjonell journalist. Journalist er dessverre tydeligvis ikke en beskyttet tittel lenger. Hva Riksantikvaren faktisk har sagt her er korrigert lenger opp. Og det om Sverige som han skriver er bare tøv. Nei, dette var dårlig av Hammer. Jeg tror at han må ta journalisthøyskolen på nytt. Hvis han da har gått den.

   • Ståle Paulsen

    Tjaaa… Kanskje du skal spørre dem? Hvorfor blir for eksempel Oslo og Gøteborg kåret til noen av de triveligste byene å bo i verden? Kanskje at folk rett og slett trives i disse landene? 🙂 Vi bor i det fredeligste hjørnet i hele verden. De aller fleste innbyggerne her har det noenlunde bra. Selv om vel de fleste landene i Europa nå etter hvert er blitt såkalte 2/3 samfunn. Som ikke bare er positivt og kan være skummelt.
    Artikkelforfatteren står også oppført som journalist her. Jeg har vel neppe lest en så tendensiøs artikkel så full av ensidig tøv, feilaktigheter og mangel på fakta fra en professjonell journalist. Journalist er tydelig dessverre ikke en beskyttet tittel. Noe av det viktigste for en journalist er sannferdig fremstilling basert på fakta. Det som Riksantikvaren sier om dette og hva det faktisk handler om er korrigert lenger opp her. Det han skriver om Sverige er bare tøv. Hvor er kildeutvalg og kildekritikk? HAR han kilder for dette? Nei, dette var ikke imponerende arbeid av journalist Hammer. Jeg tror nesten at han må ta journalisthøyskolen på nytt. Hvis han da har gått den.

    • Echnatonus

     Langt svar, men ikke på hva jeg spurte om.

 • Representativt_Demokrati_?

  Globalistene lider bare av globalisme.
  Nasjonalstatene står i veien for den pure globalismen de vil ha. Dekonstruksjon av kultur, tradisjoner og identitet blant den hvite majoriteten er steg mot avvikling av nasjonalstatene. Dette kan gjennomføres når majoriteten ikke lenger identifiserer seg med, eller føler tilhørighet til nasjonen. Globalistene har kommet langt med dekonstruksjonen, imponerende resultater siden 90-tallet.
  MEN de vet godt at vi fortsatt har vår egen kultur, det er den de vil gjøre slutt på. Vår reaksjon må bli å dyrke det norske mer enn noensinne.

 • Jan Yttereng

  Noe norsk kultur har helt klart sin opprinnelse i utlandet, men det riksantikvaren kanskje ikk forstår er et dette da er et selektivt utvalg. Det er vi som har valgt det, ut fra det VI ønsker.

  På lik linje med at vi har tatt til oss kultur fra utlandet, har utlandet tatt til seg norsk kultur. I dag når binders er på vei ut, og ost kommer ferdig oppskjært er kanskje noe av det mest brukte norske, ordet «branding», og oppfinnelser som GSM.

  Slike som riksantikvaren er blant de største utfordringer vi har for å utvikle oss, utvikle et bærekraftig samfunn for fremtiden. De får det til å høres ut som om norsk kultur og norsk innovasjon er ikke eksisterende.