Posten med eget frimerke for bindersen, som ble oppfunnet av Johan Vaaler fra Aurskog. (Foto: Posten/SCANPIX)
Del saken
 • 258
 •  
 •  
 •  
 •  

I år skal Riksantikvaren ha en kampanje som de kaller: «Europeisk kulturarvår i Norge». Der skal de belære oss at vi ikke har noen egen kultur og bruker slagordet «Typisk norsk – ikke bare norsk». Riksantikvaren driver med gjenstander og ser på kultur som noe materielt. Da vil det meste her til lands stamme fra utlandet, med unntak av ostehøvelen og bindersen. Riksantikvaren virker å ha vært på skolering i Sverige, dette landet som med rak rygg er i ferd med å utslette seg selv. Dette er det vi kan lese:

– Vi håper at så mange som mulig får et innblikk i hvordan vår mangfoldige kulturarv er blitt til og hvordan den stadig formes gjennom møter mellom mennesker. Mye av det vi i dag tenker på som typisk norsk, er et resultat av at vi har fått varer, kunnskap og påvirkning fra andre kulturer, sier prosjektleder for den norske markeringen av kulturarvåret, Trine Melgård.

Hun fortsetter:

– Kulturarv i Norge er så mye, alt fra språk og musikk, bildekunst og arkitektur, til maten vi spiser. Vi er langt mer internasjonale enn det vi kanskje tror. Mange tenker på risengrynsgrøt som typisk norsk, men verken ris, kanel eller sukker kommer fra Norge.

Ja, sånn har det altså blitt. Vårt egne, unike skal snakkes ned. For da føler jo innvandrere seg så mye mer hjemme her. Det var jo ingenting unikt og spesielt her fra før.

At dette kommer fra Riksantikvaren er et gedigent paradoks. Eller er det heller en skandale?

 

 

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 258
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]