Abu Sayyaf skal ha planlagt bortføring av norsk kvinne på Filippinene

Medlemmer av islamistgruppen Abu Sayyaf. Foto: AFP PHOTO ROMEO

En norsk kvinne som har jobbet i en årrekke med veldedighetsarbeid på Filippinene, skal i fjor høst ha vært mål for den militante islamistgruppa Abu Sayyaf.

Wenche Thorkildsen hadde arbeidet på øya Camiguin siden 2001 og bygget opp stiftelsen Sea and Sun. 2. august i fjor fikk hun en telefon fra den norske ambassaden i Manila om at hun var et mål for den militante islamistgruppa Abu Sayyaf, som har sverget troskap til IS, skriver Drammens Tidende.

– Utpå kvelden da vi var ute og spiste middag, ringte ambassaden. Jeg ble ikke overrasket, det er vanlig at de spør hvordan ting står til, sier Thorkildsen.

Beskjeden hun fikk var imidlertid alvorlig. Ambassaden hadde angivelig fått informasjon om at hun var et mål for Abu Sayyaf og anbefalte at hun reiste fra øya for en periode. Hun pakket sammen og ble hentet av elleve vakter fra den lokale regjeringen og deretter eskortert til flyplassen morgen etter.

– Det er helt utrolig at det var mitt navn som spesifikt kom opp, men jeg er fra Norge, så grunnen var nok at de ville involvere den norske stat. Norge er jo rikt. Dessuten prøver de å ramme turistnæringen, sier hun.

Abu Sayyaf har de siste tiårene bortført flere hundre filippinere og utlendinger og krevd løsepenger, deriblant nordmannen Kjartan Sekkingstad. Han ble bortført i 2015, men sluppet fri mot løsepenger i 2016.

Abu Sayyaf hadde tidligere bånd til al-Qaida, men sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppen IS i 2014. Hvor tette båndene egentlig er, er uklart.

Thorkildsen har fått beskjed om at trusselen mot henne fortsatt er reell, og at hun bare bør reise tilbake dersom oppholdet er kortvarig.

(©NTB)


Publisert: jan 14, 2018 @ 10:42 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • John Magne Trane

  Det er da man spør muslimene som driver Alnor Senter her i Tromsø, om hjelp. De har jo jihadisterfaring fra dette området. Selv om det måtte en SKUP-belønnet gravende artikkel-serie før de innrømmet det.

 • gunhild gunheim

  Jeg antar at disse muslimvennene må erfare det personlig hvem de har å gjøre med – muligens vil de da skjønne noe.

  • Avatar

   Mest sannsynlig ingen typisk «muslim venn» dette. Vil vel mer tippe en eventyrlysten dame som forsøker seg på litt business med turister.