Den nye regjeringen: – Vi må løse seks utfordringer

Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) har kommet fram til en felles politisk plattform, som skal danne grunnlag for regjeringssamarbeidet de neste fire årene. Her på Hotel Jeløy Radio i Østfold. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Regjeringen skal løse seks store utfordringer Norge står overfor. Det sa statsminister Erna Solberg (H) da hun la fram regjeringsplattformen på Jeløya søndag.

– Dette er Jeløya-plattformen, sa Solberg, og holdt opp den 84 siders lange regjeringsplattformen Høyre, Frp og Venstre nå har blitt enige om.

Den nye blågrønne regjeringen hadde sin første felles pressekonferanse søndag, på Jeløya i Østfold. Høyre-lederen startet med å skryte av sine to kolleger for at de felles nå har kommet fram til en politisk plattform, som skal danne grunnlag for hvordan landet blir styrt de neste fire årene.

– Vi har hatt gode diskusjoner med høy temperatur de to siste ukene. Vi har spilt hverandre gode og funnet sammen. Dette har vært politikk på sitt beste, sa Solberg.

Seire for Frp og Venstre

Både Frp og Venstre har fått satt tydelige preg på den nye regjeringsplattformen.

Venstre har fått gjennomslag for styrt avvikling av pelsdyrnæringen innen 2025, noe verken Høyre eller Frp i utgangspunktet ønsker. Skei Grande har også fått gjennomslag for at områdene LoVeSe, Jan Mayen, iskanten, Skagerrak og Mørefeltene holdes fri for oljeleting hele regjeringsperioden.

Frp har i tillegg måttet svelge at regjeringen nå vil ta inn et økt antall kvoteflyktninger, samt at de åpner for at veibruksavgiften på diesel kan økes, dersom det viser seg nødvendig for å nå målet om at 100 prosent av nybilsalget er nullutslippsbiler i 2025.

Frp og Jensen har på sin side løftet fram reduksjon i eiendomsavgiften som en av sine store seire. Forslaget er at denne skal reduseres fra sju til fem promille. Partiet har også fått gjennomslag for innstramming på familiegjenforening, økte språkkrav for innvandrere, og hevet krav til norsk statsborgerskap. Regjeringen vil nå også innføre forbud mot nikab i barnehage og utdanningssituasjoner.

Utvidet ølsalg

Selv om alle tre partiene ønsker KrF velkommen i regjeringen, understreket de også at flere av tiltakene i den nye plattformen ikke nødvendigvis faller i god jord hos Knut Arild Hareide.

Den nye regjeringen går inn for at alkoholsalget utvides til klokken 21 på hverdager og lørdager. Partiene ønsker også å endre alkoholloven slik at åpningstidene i Vinmonopolets lokale butikker kan følge kommunalt fastsatte salgstider for alkohol.

Det skal også bli enklere å drive søndagsåpne butikker, heter det i plattformen.

Blitt godt kjent

Jensen forventer at det blir en del diskusjoner med Venstre i samarbeidet framover, men sier de to partiene har blitt godt kjent gjennom sitt tidligere samarbeid.

– Frp har lært Venstre godt å kjenne. Det har vært mange dragkamper, men resultatet har vært godt, sa Jensen.

Skei Grande innrømmer at dagen i dag ikke hadde kommet om ikke man kunne bygge videre på samarbeidet de har hatt gjennom de siste fire årene.

– Kjemien mellom oss tre har nok også kanskje vært litt avgjørende for at vi tre har klart det, sa Skei Grande.

De seks store

Regjeringen har listet opp seks utfordringer. Det for å kunne fortsette å være verdens beste land å bo i, sa Solberg.

– Vårt felles mål er å skape muligheter til alle, men det er en del utfordringer for å skape et bærekraftig velferdssamfunn, sa hun.

De seks utfordringene er å omstille norsk økonomi for å skape vekst, oppfylle Norges klimaforpliktelser, skape et inkluderende arbeidsliv, sikre gode velferdsordninger, redusere fattigdom og gjennomføre et integreringsløft.

(©NTB)

Christofer.Kjos.Gabrielsen@ntb.no


Publisert: jan 15, 2018 @ 7:34 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • V

  Tre kvinner.

  Det første problemet dere må løse er å finne MENN som kan få ting gjort.

  😉

  • Astraios

   De har en dyktig mann, Solvik-Olsen, som er tidenes beste samferdselsminister noen sinne.

   Han sørger for at det bygges vei, selv om de rødgrønne alltid legger feller og stemmer mot reduksjon i bruk av bompenger kun for å ramme Frp.

   Det er lenge siden AP var interessert i å bygge landet. Der er det borgerkrig, intriger og maktkamp.

 • Bjørn Nibe

  Den syvende utfordringen er Trine Skei Grande.

  • Kjell Pettersen

   Er vel en liten skrivefeil i overskriften,
   skulle vel stått; Sexutfordringer……

  • Einar Hove

   Den åttende og største utfordringen blir å få gjennomslag for disse forslagene i stortiget.

 • Faze

  1. Fjerne formueskatten
  2. Fjerne NRK lisens
  3. Fjerne eiendomskatten
  4. Begrens islamsk innvandring
  5. Avvikle Norsk-Tipping
  6. Fjerne media støtte

  Dette er mine hjertesaker som jeg ønsker at Høyre og FRP tar opp i Stortinget.

  • Fjordang

   Hvorfor skatt og avgifter i det hele. Få det bort!

   • Karl Bedding

    Nei, for infrastruktur er jo fullstendig overflødig. Veier og sykehus er helt unødvendige. Håper du skjønner ironien her.

    • Fjordang

     Skjønte du min? Mange her inne vil ikkje betale skattar og avgifter, men vegar, sykehus, skule forsvar o.s.v. vil dei helst ha enno meir av. Det heng ikkje på greip!

     • Einar Hove

      Mange avgifter kan trygt fjernes helt, helst fjern alle avgifter og gå ut av asylistituttet så går vi i pluss uten både skatt og avgifter i løpet av få år.

  • Harald

   Uenig, Punkt to bør lyde: Fjern NRK og punkt 4 bør lyde: Stopp all islamsk innvandring fra MENA og alle islamske land utenfor MENA.

   • Fani

    Blir vanskelig å stoppe alt innvandring fra MENA når de ikke har parlamentsflertall. Den gode nyheten er at det klikker helt for VG. Fordi de foreslår å fjerne NRK lisensen. Dette skriver VG.

    «Vil fjerne lisensen Regjeringen vil blant annet sikre NRK som et ikke-kommersielt allmennkringkastingstilbud, samtidig som dagens lisens fjernes og finansieringsmodellen blir mer fremtidsrettet.

    Det skal arbeides for at NRK i minst mulig grad svekker
    aktivitetsgrunnlaget til medier som henter sine inntekter i markedet,
    heter det i regjeringsplattformen.

    Det skal også arbeides for at internasjonale medieaktører som opererer i
    Norge, som Google og Facebook, må forholde seg til norske
    konkurransevilkår.»

    https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/G1QwXl/regjeringen-apner-for-okt-dieselavgift

    • Vulpert

     Ja vel – kjenner ikke detaljene i det du skriver, annet at NRK i sine nyhets- og debattprogrammer er subjektive.
     – Og de selv (NRK) og folkevakgte (Stortinget) arbeider hardt for at kommersielle aktører skal få større spillerom.

     Blir det ikke som om kirken åpner sine vide dører, og ønsker muslimer velkommen innendørs… ?
     Forøvrig virker regjeringens «plattformer» som ustødige flytebrygger, hvor man må ha tatt et par pinner for å komme i takt, eller danse swing, snuble og gå på trynet i sjøen.

   • Fani

    Ja, men fullstendig enig med deg. Fjern NRK fullstendig. Erna solberg kommer til å innføre personavgift for NRK. Dette leste jeg om i 2017. Det betyr at nå må vi kanskje alle sammen finansiere propaganda mot oss selv.

    • Einar Hove

     Grande krever økt personavgift/skatt for å gå med på fjerne NRK avgiften, da slipper ingen unna.

    • Vulpert

     «finansiere propaganda mot oss selv» – den var god.

  • Fani

   Jeg stoler ikke på FRP og Høyre. Jeg stoler på ingen elitiske karriere politikere i Norge.

  • Disqusting

   Kommer ikke til å skje!!!

  • Vulpert

   4 og 6 støttes!

 • Jolly Utenland

  Dropp klimahysteriet. Da blir det bra….

  Det er komplett meningsløst å bruke penger og politisk energi på å kjempe mot universet og de fysiske/kjemiske lover. Det er solen som bestemmer jordens klima – ikke hjernevaskede, pubertale venstre-raddiser som ikke har et fnugg naturvitenskapelig kunnskap.

  En ny mini-istid er på vei – det er dette verden må forberede seg for de neste 20 – 100 årene. Da trengs det mer olje, gass, kull, atomkraft – ikke mindre.

  • Even Tuelt

   ser du noe der nede i sanden?

   • Ten4

    Ja deg. Hei

  • Henning Nielsen

   Fossil energi vil ikke bli redusert nevneverdig på global basis i de nærmeste tiårene. Befolkningsveksten alene sørger for at det «grønne skiftet» blir en tom frase. Nå klima-alarmistene hevder at verden blir ødelagt dersom vi ikke faser ut kull, så får de bare grave seg et dypt hull i bakken, for kull vil beholde og kanskje styrke sin stilling globalt.

   Her en artikkel om hvordan en tysk landsby blir utradert for å åpne et nytt kull-dagbrudd. I klima-frelser landet til Merkel! Trist å se en vakker kirke bli revet. Dobbeltmoralen kan knapt bli verre.

   https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2018/01/13/entire-german-village-demolished-to-make-way-for-coal-mining/

  • Henning Nielsen

   God oversikt over verdens energi-bruk:

   «Quartz.com here presents an interesting chart which tells us the green energy revolution of the past 30 years has resulted in practically nothing. It’s been a flop. Fossil fuels remain as wildly popular as ever.»

   http://notrickszone.com/2018/01/12/green-energy-revolution-a-flop-fossil-fuels-share-of-total-energy-use-unchanged-in-40-years/#sthash.yaN3gE0z.dpbs

  • Einar Hove

   Tvert imot raddisene har brukt miljøet for alt det er verdt å påført oss et utall miljøavgifter som er så uoversiktlig at de kan skalte og vralte med pengene våre akkurat som det passer dem selv.

 • Anna Nymo

  Regjeringen må løse sex utfordringer,
  hvilket er helt åpenbart, men ikke politisk korrekt/ønsket.

  • Einar Hove

   Sexen det er snakk om er såkalt samtykkesex, da er det lite å gjør med den saken, at V har sjenket mindreårige fulle på alkohol er noe påtalemakten burde ta fatt i. Problemet er vel at alle de politiske partiene holder på med samme praksis, bortsett fra KRF dobbeltmoralens voktere.

 • Kjell Pettersen

  Når MDG og SV er sterkt i mot, så må det tyde på at noe er riktig….

 • Profet1

  Mulig feil i overskriften, kan det være at de mener en sex-utfordring?

  • Harald

   Ja NÅ skjønner jeg. De mente ikke seks utfordringer men en sexutfordring. Bra. Takk for oppklaringen.

 • Harald

  Hva med utfordring nummer 7 – ministerpost til Skei Grande? Og hvordan skal man integrere folk som ikke har en eneste ambisjon eller ønske om å bli integrert? Et forsøk kan jo være å tilby x antall nye moskeer driftet av norske skattebetaleres penger. Da vil sikkert Allah & Co ombestemme seg og la seg «integrere» omgående.

 • Hvilken klimautfordring er det regjeringen og FrP skriver om de skal løse? At temperaturen har stått stille de siste 20 årene? At menneskeskapt CO2 ikke kan påvises i målinger? At klimamodellene er falsifisert? At det ikke eksisterer bevis for mer ekstremt vær? At billig karbonbasert, vannbasert og atombasert energi er de eneste som har sikret oss og verden et bedre og lengre liv, mer velstand og kvalitet? Skal de ødelegge dette?

  • Tore Halvorsen

   Hvis de var så opptatte over Co2 som de påstår, så hadde de ihvertfall ikke drevet å motarbeidet tiltak for å kutte utslipp ved å ta inn 1.5 millioner ekstra mennesker til Norge. Tenk hvor mye de forurenser, og hvor mye vi må betale for at de skal kunne sitte her å forurense……og hvor mye mer vi må betale for å banke ned disse ekstra utslippene i tillegg til våre egne. Galematias.

  • Henning Nielsen

   Spiller ingen rolle, når man spiller for galleriet.
   Skeptikere bør være klar over at det er ikke nok å ha rett i alt det du nevner, når det ikke er noe substans bak alle de store klima-ordene, og ikke noe vesentlig vil bli endret i vårt samfunn å grunn av klimatiltak. Å påpeke fakta kan da lett bli et slag i tåkemuren. Ja, det er nødvendig, men fakta kan ikke endre et dogme.

 • Disqusting

  Disqusting • for 3 minutter siden
  FRP er i realiteten taperen ved Venstres inntreden i dagens regjering! Anse følgende:

  1. Regjeringen har ikke flertall ved dette mikropartiets inntreden! Venstres inntreden løser ikke noe som helst, snarere tvert imot!
  2. Det blir innførsel av betydlig flere kvoteflyktninger(personer som har råd til å reise fra elendigheten i sitt opprinnelsesland) til landet! Når alt kommer til alt, vil teaterforestillingen med 40 år gamle barn og deres rettigheter fortsette som før, mens flere vil få gjenforening og opphold på humanitært grunnlag, til en pris av hundre tusen ganger det de kunne klart seg med i det landet de kommer fra, samtidig som de fattigste stakkarene blir igjen, ganske enkelt fordi de ikke har råd til å reise noe som helst sted! Genialt?
  3. Kvoteflyktningene har selvsagt full rett til å få sine familier til Norge(i mange tilfeller opptil 50 i tallet)!
  4. Flyktninger skal ha rett på jobb på lettere vis, i konkurannse med allerede 300 000 ledige Nordmenn! Her skal vi ikke ha kompetanse på trygd, Norge trenger analfabeter på trygd! Logisk?
  5. De som ikke er i jobb etter 5 år(fodi de ikke vil lære Norsk) skal tilbys ekstra stønad/hjelp!
  6. Den næring(oljenæringen) som betaler dagens ødslende politikk blir vingeklippet og i realiteten dødsdømt, da det nå værnes områder som kunne gitt tusenvis av arbeidsplasser og mrd inntekter til fellesskapet, samtidig som vi ser at produksjonsevnen i dagens oljefelter faller dramatisk! Klokken er «fem på tolv» og man vedtar altså å gå tilbake til fattigdommen, samtidig som man vedtar at fattigdommen skal opphøre(i Afrika og Midt-Østen?)! Logisk?

  Denne regjeringskontellasjonen betyr intet mindre enn dramatisk behov for økte skatter og avgifter. Tar av meg hatten for femtekolonipartiet Venstre! Bra jobba! Til FRP vil jeg si: Det er slett ikke sikkert at livet med privatsjåfør, limusin og høye gasjer vil vedvare! !!!

  1
  •Rediger•Svar•Del ›

  • Einar Hove

   Ønsker vi mer FRP politikk må faktisk flere stemme på FRP.

 • Dag Einar

  sex utfordringer?

 • Tore Halvorsen

  Sakset fra VG: «men åpner samtidig for en mer liberal praksis for å oppnå statborgerskap.»

  ** Den nye hovedregelen krever åtte års botid for å få statsborgerskap.

  ** Det innføres et unntak for personer som etter fastsatte kriterier er selvforsørget (les: i arbeid), og botidskravet for disse settes til seks år.

  ——————————————————————————————————-
  Høres ikke bra ut i det hele tatt, er arbeid det eneste kriteriet for hvem som kan bli statsborgere så er det jammen meg liberalt så det hyler etter. Dette vil jo fullstendig torpedere og senke hele intensjonen med kontrollert immigrasjon, og undergrave vår suverenitet, vår kultur og egenart. Og bare så det er sagt, selvsagt skal alle klare å forsørge seg, det kravet har alltid ligget der, i tillegg til de andre. Men nå fjerner man alle andre krav, hvordan kan man late som at det er positivt?
  Poltitisk nytale, intet annet.

  Og mer nytale:

  *Trine Skei Grande sier at Venstre nå vil sørge for at flere av de såkalte oktober-barna vil få opphold

  *Det blir innført et nytt kriterium om barnets alder da det opprinnelige vedtaket ble gjort, også skal legges til grunn;
  – Dette gjør at noen flere får bli, i tillegg til den lille åpningen som Ap fikk flertall for i Stortinget i november, sier Trine Skei Grande.

  *skal også øke antallet kvoteflyktninger. Antallet kommer i budsjettet, men vi sier at vi skal øke ut over det rekordstore antallet i årets budsjett, legger Venstre-lederen til.

  Men her har regjeringsplattformen et tydelig forbehold:
  Regjeringen skal «videreføre det vedtatte nivået på kvoteflyktninger og øke det ytterligere hvis dagens ankomsttall fortsetter».

  ———————————————————————————

  Hva har Frp og Høyre å si til dette, hvilke konkrete saker fikk de to desidert største partiene gjennomslag for egentlig?

  • Anna Nymo

   Denne liberaliseringen på området tilgang på statsborgerskap,
   vil torpedere og senke hele nasjonen Norge og dens folk.
   Gratulerer til H, Frp, V pluss øvrige kartellkamerater på Tinget,
   og for ikke å forglemme, alle deres respektive velgere.

   Snakk om å sitte med skjegget i postkassa.

  • Hans

   Asylsøkere og kvoteflyktninger er her for å få beskyttelse. Og den bør være midlertidig. Landet de kom fra og verden vil da være bedre tjent med at de dro tilbake og bygget opp landet sitt igjen etter konflikten var over.
   Kanskje de til og med har lært noe positivt mens de var her som de kan formidle videre i hjemlandet.
   Kvoteflyktninger og asylsøkere burde aldri få norsk statsborgerskap.
   Der er ingen internasjonale avtaler som tvinger oss, det er vi selv som bestemmer dette.

 • Barry Hunter

  Trine blir landbruksminister grunnet hennes erfaring fra kornåkrene!

 • Fjordang

  Du må ta med dei andre skattane og. Då vil du sjå me ikkje kjem spesielt dårleg ut.

 • Feliciano

  Vi må reversere innvandringen, ikke øke den.

 • Truls

  Det blir nok flere enn seks utfordringer, det er minst en sex-utfordring som ennå ikke er adressert!

 • Kjell Pettersen

  Etter å ha lest meg litt opp, ser det ut til at Frp er den store taperen.

 • Ten4

  «De seks utfordringene er å omstille norsk økonomi for å skape vekst, oppfylle Norges klimaforpliktelser, skape et inkluderende arbeidsliv, sikre gode velferdsordninger, redusere fattigdom og gjennomføre et integreringsløft.»

  1. Omstille norsk økonomi: Ta en titt på Statsbudsjettet og se hva som kan kuttes.
  2. Skape et inkluderende arbeidsliv: Se litt på at eldre norske arbeidstagere skrapes til fordel for utlandsk påfyll.
  3. Sikre gode velferdsordninger: Da er valget å hindre velferdsinnvandring.
  4. Redusere fattigdom: Da er valget å hindre velferdsinnvandring.
  5. Gjennomføre et integreringsløft: Da er valget å hindre velferdsinnvandring.

 • Svein Pedersen

  For en løgn!
  Redusere fattigdom…
  H og V har gått inn for alle forslag fra 2011 og fram til nå. Forslag som har gjort minstepensjonister fattigere og som skal gjøre dem fattigere for hvert år.
  Alle tre har i samme periode stemt for at yrkes-og trafikkskadde skulle miste opptil 5 000 i måneden, samtidig som skatten for disse, ble øket fra 28 til 35%.
  For noen løgnere!
  Og så tar de fra familier med pleietrengende barn, eller voksne. Har tatt reisepenger fra handikappede.
  For noen løgnere!

 • DAn

  Ja!
  Jeg hadde nøyd meg med 2..
  1 Norge ut og vekk fra EU direktiv. m.a.o.Ut av EU..
  2 Få landet på stell.

  Så får vi ta alt det andre etterpå.
  Men rydde opp i vår egen hage først..

 • Henning Nielsen

  Det aller viktigste for en regjering er å regjere. Om man må sluke noen kameler underveis, så er det underordnet. Dette skjer i hver eneste koalisjon, og ingen bør være sure for at deres parti ikke får fullt gjennomslag. Dette samarbeidet er en stor triumf for Solberg, som nå har henvist Støre til å bli enda mer av en pappfigur i norsk politikk.

 • Vulpert

  Her må sies at den nordlige og vestlige del av Sverige omtrent er avfolket.
  I den sørlige del av Sverige, og i Danmark, kan man nærmest kjøre en bulldoser og asfaltlegger på flatmark, og – vips, veien ligger der, omtrent vedlikeholdsfri.

  Vet ikke hva dynamitt koster om dagen, men tror det er dyrt å planere etter eksplosjonene.
  – Også har vi det tullet med lønninger til ingeniører og prosjektledere, gutta på gølvet og fysisk arbeid.

  Så – om du bor i sentrum av en by, må du gjerne være frustrert, irritert og oppbrakt.
  Norges topografi er litt annerledes enn de andre nordiske land..

  -Og bare litt for moro: Det finnes ikke en etnisk norsk som ikke har sin rot i kyst, fjell eller dal. Lettere kommunikasjon har alltid vært et ønske for oss som lever millom bakkar og berg.
  Ta trikken!

 • Hans

  James Hansen var veldig omstridt og hadde en egen agenda hos NASA.
  Han ble vel tvunget til å ta tidlig pensjon.

  • Paul Engeset

   Hvorfor i all verden kommer du trekkende med James Hansen? Står det noe om ham på siden jeg linket til?

   • Hans

    Eh, du nevnte NASA? James Hansen var en kontroversiell leder hos NASA som ble tvunget til å gå av. Mange av hans varseler fra 1988 bommet fullstendig. Han var mer en aktivist enn en vitenskapsmann.

    Og organisasjonene og forskerne du nevner er selvsagt samstemte?

    https://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2013/02/13/peer-reviewed-survey-finds-majority-of-scientists-skeptical-of-global-warming-crisis/#2ed83cd74c7c

    • Paul Engeset

     Jeg viste til NASAs sider om menneskeskapte klimaendringer. De er det NASA som organisasjon som står bak, fullstendig uavhengig av at James Hansen var ansatt der en gang. NASA er en at de største bidragsyterne til klimaforskningen, og er ikke tvil om menneskeskapte klimaendringer. Å vise til NASA er selvsagt ikke synonymt med å vise til James Hansen. Ta deg sammen. Det du sier om James Hansen er for øvrig ikke sant.

     Du linker til et innlegg skrevet av en kjent klimaskeptiker som ikke har noen relevant vitenskapelig produksjon å vise til. Han linker til en vitenskapelig artikkel som faktisk ikke sier det han påstår at den gjør. Du bør sjekke kildene dine bedre.

     Jeg har vist til en seriøs, anerkjent og relevant vitenskapelig kilde, nemlig NASA, som på siden jeg linket til i sin tur viser til en lang rekke andre naturvitenskapelige organisasjoner som alle er enige om at menneskeskapte klimaendringer er en realitet. Du kan ikke vise til noen anerkjent vitenskapelig kilde som mener det motsatte. Det finnes nemlig ikke.