EU blåser nytt liv i debatten om utvidelse

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sammen med Bulgarias statsminister Bojko Borisov i Sofia fredag. De to har varslet at de dette halvåret vil gi høy prioritet til samtalene med land på Vest-Balkan. Foto: Valentina Petrova / AP / NTB scanpix

Mens britene gjør seg klar til å forlate unionen, ser EU mot Balkan for å finne nye medlemmer å fylle på med.

Ved nyttår overtok bulgarerne formannskapet i EU. De varsler at samtalene med kandidatlandene på Vest-Balkan vil få høy prioritet det kommende halvåret.

Det skjer samtidig som EU-kommisjonen er i ferd med å legge siste hånd på et nytt veikart for medlemskap for Serbia og Montenegro. Dette skal etter planen legges fram i februar. I mai skal det dessuten holdes et eget toppmøte mellom EU og landene på Vest-Balkan.

– Det er svært viktig at Vest-Balkan gis et klart europeisk perspektiv, sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Innen 2025?

Nettavisa EUobserver har sett et utkast til Junckers nye strategi for Serbia og Montenegro.

I utkastet heter det at de to landene bør kunne bli med i EU allerede i 2025. Men dette forutsetter sterk politisk vilje, politiske reformer og varige løsninger på konflikter med naboland, understrekes det.

Juncker har vært klar på at EU ikke vil få noen nye medlemmer mens han selv er president. Men i neste periode, som løper fra november 2019 til november 2024, bør det arbeides mer målrettet for utvidelse.

– Det blir da opp til neste EU-kommisjon å trekke medlemslandene og folkemeningen i den retningen, sier Juncker.

I spagat

Vest-Balkan står i dag i spagat mellom EU og Russland, og det er derfor bekymring for hvordan Russland vil reagere hvis EU går for raskt fram.

Men det har også konsekvenser å gjøre for lite, fastholder Dimităr Tsantsjev, Bulgarias ambassadør til EU.

– De siste årene har håpet om en europeisk framtid dessverre svekket seg på denne delen av kontinentet. Hvis EU etterlater seg et gap, er det fare for at det vil bli fylt av makter utenfor EU, sier han.

Bulgarias holdning er at EU bør begynne med å bygge ut mer infrastruktur. Nye veier, jernbaner, broer, havner, kraftnett og mobilnett kan brukes til å knytte Vest-Balkan tettere til EU.

– Vi ønsker å definere en klar europeisk vei framover, med vekt på tilkobling.

Indre konflikter

Bulgaria kan fungere som brobygger fordi bulgarerne selv har tilværelsen som kandidatland friskt i minne, mener EU-ambassadøren. Bulgaria ble med i EU i 2007.

Men indre konflikter på Vest-Balkan, spesielt mellom Serbia og Kosovo, gjør prosessen vanskelig. Samtidig mener EU at de politiske reformene og kampen mot korrupsjon og organisert kriminalitet ennå ikke er kommet langt nok.

– Vi ønsker ikke å skape urealistiske forventninger, sier Tsantsjev.

– Vi å være ærlige med landene på Vest-Balkan og si at det fins problemer som vi må snakke om og finne løsninger på.

(©NTB)

johan.falnes@ntb.no


Publisert: jan 14, 2018 @ 9:20 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • spirild2

  EU- den største trusselen mot mangfold og den største trusselen mot fred.

 • Harald

  Det kan virke som om Druncker er «strippet» for antenner. Tror han virkelig at det er noen europeiske land som ønsker medlemskap i dette rottereiret når man ser hva EU har stelt istand i Europa?

  • O.M. Hadland

   Det tror han. Og det har han rett i. Du kan ikke bedømme verden ut fra at på anderledeslandet kjenner man andre.

   • Harald

    Hva med å oppdatere deg på situasjonen i EU-landene? Mitt forslag er at du begynner med UK, så Polen, deretter Visegradlandene og videre til Hellas, Italia, Spania og Portugal. Da blir du kanskje enig med meg i at Drunckers antenner er fraværende?

    • O.M. Hadland

     Nei. Og UK kan du trygt se bort fra. De er på vei bort.

     • Harald

      Nei? Vil du ikke oppdatere deg? Og pt. så er UK fullverdig medlem av EU enten du liker det eller ikke. Det samme er Polen, Visegrad, Hellas, Italia, Spania og Portulgal. Du prøver å slippe unna på en lettvint måte, men den går ikke, så prøv en gang til 😉

     • O.M. Hadland

      Nei, jeg er oppdatert. Men dine opplysninger/antagelser er foreldet og UK er uaktuell. I siste rundspørring er ca 60% av EU borgerne positive.
      Men vent og se, du får nok svaret på ditt spørsmål om noen ønsker medlemsskap.

 • Russland har fra Sovjet-Unionens oppløsning vært interessert i et tett samarbeide med EU. Også under Putin og han er det fremdeles. EU sammen med USA og NATO har svart med å føre en aktiv krig mot russernes venner på Balkan, spesielt med bombekrigen i 1999, og innringet Russland militært. I tillegg kommer sanksjoner på mange nivåer. Nå er det kommet så langt at samtlige EU og NATO-sjefer bruker ordet Krig høyt.

  Hva Europas ledere forventer å få ut av en slik politikk er over min forstand.