Tyrkiske regjeringsstyrker rykket inn i Syria i 2016 og truer nå sammen med allierte opprørere å jage den kurdiske YPG-militsen ut av byen Afrin. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tyrkiske styrker angrep søndag for andre dag på rad mål i den kurdiskkontrollerte byen Afrin nord i Syria.

Søndagens artilleriangrep var ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu rettet mot Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits.

PYD har tette bånd til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia, som står på terrorlisten til Tyrkia, EU og USA. Til tross for dette har YPG mottatt betydelig amerikansk militærstøtte de siste årene.

Det er ikke meldt om drepte i angrepene, og det er heller ikke kjent hvilke mål i Afrin som er angrepet.

Truer med å knuse

Artilleriangrepet mot Afrin startet kort tid etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truet med å knuse den kurdiske militsen i Syria «på under en uke» om de ikke overgir seg.

Myndighetene i Ankara misliker sterkt at YPG kontrollerer områder langs grensa mot Tyrkia, og i 2016 rykket tyrkiske regjeringsstyrker inn i nabolandet og tok kontroll over et 2.000 kvadratkilometer stort område for å holde YPG og den ytterliggående islamistgruppa IS på avstand.

– Vi kommer til å intervenere ytterligere dersom ikke terroristene i Afrin overgir seg, sa Erdogan under et besøk i Elazig-provinsen i Tyrkia lørdag.

En talsmann for YPG bekrefter at militsen i Afrin forbereder seg på at tyrkiske styrker skal rykke inn i byen.

– Vi ser forberedelser. YPG vil forsvare seg mot enhver aggresjon, sier talsmannen Rojhat Roj.

En firedel av Syria

Etter at IS ble slått tilbake kontrollerer kurderne nå rundt 25 prosent av Syria og PYD krever regionalt selvstyre i en syrisk føderasjon.

Afrin i Aleppo-provinsen ligger imidlertid utenfor kurdernes hovedområde, og byen er omringet på tre sider av tyrkiske regjeringsstyrker og tyrkiskstøttede opprørere.

USA har styrker på bakken i de øvrige områdene kurderne kontrollerer, men det er ikke kjent at amerikanske soldater befinner seg i Afrin.

Snarlig offensiv

En talsmann fra de tyrkisk-støttede opprørerne i området, Moaz Abu Omar fra opprørsgruppa Failaq al-Sham, sier at en offensiv mot byen kan ventes når som helst.

Ifølge ham vil bakkestyrkene trolig få tyrkisk luftstøtte når de rykker inn i Afrin.

En talsmann for PYD i Afrin advarer mot dette og hevder at en russisk observasjonspost i byen alt har blitt utsatt for et tyrkisk artilleriangrep.

– Den tyrkiske regjeringen må innse at en militæroperasjon ikke vil lykkes, sier Rezan Hiddo.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]