Tyrkia angriper kurdiskkontrollert by i Syria

Tyrkiske regjeringsstyrker rykket inn i Syria i 2016 og truer nå sammen med allierte opprørere å jage den kurdiske YPG-militsen ut av byen Afrin. Foto: AP / NTB scanpix

Tyrkiske styrker angrep søndag for andre dag på rad mål i den kurdiskkontrollerte byen Afrin nord i Syria.

Søndagens artilleriangrep var ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu rettet mot Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits.

PYD har tette bånd til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia, som står på terrorlisten til Tyrkia, EU og USA. Til tross for dette har YPG mottatt betydelig amerikansk militærstøtte de siste årene.

Det er ikke meldt om drepte i angrepene, og det er heller ikke kjent hvilke mål i Afrin som er angrepet.

Truer med å knuse

Artilleriangrepet mot Afrin startet kort tid etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truet med å knuse den kurdiske militsen i Syria «på under en uke» om de ikke overgir seg.

Myndighetene i Ankara misliker sterkt at YPG kontrollerer områder langs grensa mot Tyrkia, og i 2016 rykket tyrkiske regjeringsstyrker inn i nabolandet og tok kontroll over et 2.000 kvadratkilometer stort område for å holde YPG og den ytterliggående islamistgruppa IS på avstand.

– Vi kommer til å intervenere ytterligere dersom ikke terroristene i Afrin overgir seg, sa Erdogan under et besøk i Elazig-provinsen i Tyrkia lørdag.

En talsmann for YPG bekrefter at militsen i Afrin forbereder seg på at tyrkiske styrker skal rykke inn i byen.

– Vi ser forberedelser. YPG vil forsvare seg mot enhver aggresjon, sier talsmannen Rojhat Roj.

En firedel av Syria

Etter at IS ble slått tilbake kontrollerer kurderne nå rundt 25 prosent av Syria og PYD krever regionalt selvstyre i en syrisk føderasjon.

Afrin i Aleppo-provinsen ligger imidlertid utenfor kurdernes hovedområde, og byen er omringet på tre sider av tyrkiske regjeringsstyrker og tyrkiskstøttede opprørere.

USA har styrker på bakken i de øvrige områdene kurderne kontrollerer, men det er ikke kjent at amerikanske soldater befinner seg i Afrin.

Snarlig offensiv

En talsmann fra de tyrkisk-støttede opprørerne i området, Moaz Abu Omar fra opprørsgruppa Failaq al-Sham, sier at en offensiv mot byen kan ventes når som helst.

Ifølge ham vil bakkestyrkene trolig få tyrkisk luftstøtte når de rykker inn i Afrin.

En talsmann for PYD i Afrin advarer mot dette og hevder at en russisk observasjonspost i byen alt har blitt utsatt for et tyrkisk artilleriangrep.

– Den tyrkiske regjeringen må innse at en militæroperasjon ikke vil lykkes, sier Rezan Hiddo.

(©NTB)


Publisert: jan 14, 2018 @ 8:22 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Tor Anders Engen

  Man kan undre på hvorfor NATO og EU samarbeider med denne «trigger happy» Tyrkere som slenger dritt om alle og andre. Bør ikke landet bli avmusliminfisert og bli mer sivilisert?

  • CMS

   Atatürk fikk igjennom en hel rekke forbud mot religiøse symboler og gjorde Tyrkia til et ganske sekulært land. Men faenskapet lå alltid og ulmet under overflaten, og med Erdogan er det full fart baklengs inn i fremtiden.
   Tyrkerne hyller Atatürk mens de pisser på det han kjempet hardest for.
   Skjønn det den som kan…

 • O.M. Hadland

  Slik behandler man folk som ikke «er stolte over å være fjelltyrkere».

 • Finn

  Glemmer ikke tyrkerne som satt i sine tanks og så ned i Kobani uten å løfte en finger da kurdere og unge jenter kjempet for livet mot IS!

 • Bjørn Svendsen

  det er helt uforstålelig at et natoland kan angripe et annet land ,uten at det får konsekvenser , det sies at Nato er en redelig organisasjon og hvor er da Stoltenberg .
  Nato skal være en redelighetens supermakt og blir et natoland angrepet skal § 5 utløses og hele nato er i krig.

  • oliver

   «Nato skal være en redelighetens supermakt». Kan du utdype?
   «blir et natoland angrepet skal § 5 utløses». Hvilket Nato-land blir angrepet?
   Eller misforsto jeg innlegget som et forsøk på ironi?

  • Infowarrior

   Du har ikke forstått noe som helst

  • Faze

   NATO nasjoner kan angripe hvem som helst. Nato er supermakt. Tyrkia som NATO medlem kan gjøre hva de vil. Med full støtte fra NATO.

  • TheWest

   Natolandene Tyrkia og Hellas var i krig med hverandre om Kypros i 1974.

 • Mjolner

  Tyrkia har begått folkemord mot armenere tidligere og begår det gjerne igjen.
  Få Tyrkia ut av NATO og sett opp tette murer mot dette islamske landet. La dem få tilbake sine borgere som er bosatt i europeiske land.

  • Er det noe land som fortjener betegnelsen «Shithole» så må det være Tyrkia.

 • Stein Voll

  Når valget står mellom IS og slike, mot PKK. Så velger NATO å ikke støtte PKK.

 • Faze

  Det ottomanske kalifatet har kommet tilbake. Jeg lurer på hva de kommer til å kalle det nye kalifatet til Erdogan?

  Erdogan kalifatet?
  Recep kalifatet?

  Gleder meg til å se hva de kommer til å kalle det.

 • Foreløpig er det kun mindre angrep som mere er et ledd i kommunikasjonen. Etter årsskiftet og regruppering av frigjorte styrker siden IS ble knust har Syria gjort store gjenerobringer i sørøstre Idlib og omkringliggende områder. Det tvinger Tyrkia til handling før Assad sin offensiv nærmer seg de islamistgruppene i nord-Idlib som støttes av Tyrkia.

  parallelt bygger USA opp en egen Kurderstat i nordøst-Syria mot Tyrkias vilje. For Tyrkia står derfor mye på spill. Lykkes USA i Rojava og Syria i hele Idlib har Tyrkia tapt mer ansikt og prestisje enn de aksepterer. Altså må Tyrkia knuse kurderenklaven Afrin.