Former head of the Czech Academy of Sciences and candidate for the presidential election Jiri Drahos answers to journalists at his election headquarter after the first round of the presidential election on January 13, 2018 in Prague. Zeman got 41.11 percent of the ballot after 69.33 percent of votes were counted, while Drahos garnered 25.45, the Czech Statistics Office said. / AFP PHOTO / Michal Cizek

Etter at første runden i det tsjekkiske presidentvalget, der åtte kandidater deltok, ga den sittende presidenten Milos Zeman 39,3 prosent av stemmene, og den tidligere lederen av vitenskapsakademiet, Jiri Drahos 26,3 prosent, er det klart at presidentvalgets siste og avgjørende runde står mellom en EU-kritisk, innvandrings- og islamkritisk Putin- og Israel-venn, og en EU-vennlig liberal akademiker.

annonse

Den engelske avisen The Guardian mener at presidentvalget kan sees på som en folkeavstemning om den sittende presidentenes kontroversielle merkevare, innvandringsmotstand, og landets plass i den vestlige alliansen.

Drahoš sier til The Guardian at hvis han blir valgt vil han ikke tillate den nylig innsatte statsministeren, Babiš, en milliardær, forretningsmann og Tsjekkias nest rikeste mann, å fortsette som statsminister, fordi han etterforskes for korrupsjon i forbindelse med Tsjekkias EU-tilskudd.

Korrupsjonsanklagene mot, Andrej Babiš var kjent også før valget til ny nasjonalforsamling i fjor høst. Det forhindret ikke tsjekkerne i å stemme frem hans parti til å bli det klart største. Drahoš sitt angrep på den populære statsministeren kan bli en boomerang som vil sikre at Zeman vinner neste runden i presidentvalget, som skjer om to uker.

Politisk har Drahoš lovet å reversere presidentens vennlige tilnærming til Russland, og i stedet bekrefte Tsjekkias forpliktelse til EU og NATO. Zeman har derimot bedt om folkeavstemninger om fortsatt medlemskap både i NATO og EU, uten at han selv har gått så langt som til å anbefale at Tsjekkia bryter med noen av de to organisasjonene. Han har nøyd seg med kraftig kritikk av EUs innvandringskvoter og NATOs manglende evne til å stanse tilstrømningen av innvandrere inn i Europa.

Euronews skriver at mange kritikere frykter at en Zeman-seier, i tillegg til jordskredseieren for milliardær Andrej Babis i parlamentsvalget i oktober, vil sette landet på en anti-liberal bane som ligner Ungarn og Polen.

«Babis og Zeman støtter hverandre, og dette er tragisk mot vårt liberale demokrati. Begge er autoritære og har ingen forståelse for parlamentariske prosedyrer», sier Jiri Pehe, direktør for New York University i Praha og en tidligere rådgiver for Tsjekkiske president Vaclav Havel, til Euronews.

Som personligheter er det to helt ulike personer som står overfor hverandre i andre runden av det tsjekkiske valget. Mens Zeman snakker «rett fra levra» og har klare meninger som han ofte uttrykker på en lite diplomatisk måte, som da han sammenliknet det norske barnevernet med nazistenes Lebensborn, er Drahoš kjent for å være diplomatisk, akademisk, litt kjedelig, og mange mener også «nesten helt uten meninger».

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.