Czech Republic's Prime Minister Andrej Babis at the start of Parliament session in Prague, Czech Republic, Wednesday, Jan. 10, 2018. The new Czech minority government gathered for a confidence vote for a newly appointed government led by Babis. (AP Photo/Petr David Josek)
annonse
annonse

Tillitsvotumet tirsdag fikk ikke det utfallet Babis hadde håpet. 117 folkevalgte stemte mot regjeringen, 78 stemte for, og fem avsto fra å stemme.

Tsjekkias president Milos Zeman ønsker å gi Babis en ny sjanse til å danne regjering. Men han er uansett avhengig av nasjonalforsamlingens tillit for å styre landet.

Milliardæren Babis er blitt beskrevet som «Tsjekkias Trump» og sammenlignes med Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi. Han er kritisk til innvandring, euromotstander og har spilt på velgernes politikerforakt.

annonse

I fjor vår fikk han sparken som finansminister etter anklager om økonomiske uregelmessigheter. I tillegg er han blitt tiltalt for skattesnusk og misbruk av EU-subsidier og EØS-midler.

Likevel vant Babis’ ANO-bevegelse valget i Tsjekkia i oktober. Mange av de folkevalgte mener imidlertid at han er uskikket som regjeringssjef på grunn av anklagene om økonomisk kriminalitet.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon