Czech Republic's Prime Minister Andrej Babis at the start of Parliament session in Prague, Czech Republic, Wednesday, Jan. 10, 2018. The new Czech minority government gathered for a confidence vote for a newly appointed government led by Babis. (AP Photo/Petr David Josek)

Tillitsvotumet tirsdag fikk ikke det utfallet Babis hadde håpet. 117 folkevalgte stemte mot regjeringen, 78 stemte for, og fem avsto fra å stemme.

annonse

Tsjekkias president Milos Zeman ønsker å gi Babis en ny sjanse til å danne regjering. Men han er uansett avhengig av nasjonalforsamlingens tillit for å styre landet.

Milliardæren Babis er blitt beskrevet som «Tsjekkias Trump» og sammenlignes med Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi. Han er kritisk til innvandring, euromotstander og har spilt på velgernes politikerforakt.

I fjor vår fikk han sparken som finansminister etter anklager om økonomiske uregelmessigheter. I tillegg er han blitt tiltalt for skattesnusk og misbruk av EU-subsidier og EØS-midler.

Likevel vant Babis’ ANO-bevegelse valget i Tsjekkia i oktober. Mange av de folkevalgte mener imidlertid at han er uskikket som regjeringssjef på grunn av anklagene om økonomisk kriminalitet.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.