Børge Brende. (Laurent Gillieron/Keystone via AP)
annonse
annonse

Nesten alle spurte, 93 prosent, sier de frykter økte politiske og økonomiske uenigheter mellom verdens stormakter i år. Det viser den årlige rapporten Global Risk Report 2018 fra Verdens økonomiske forum (WEF).

Nesten 80 prosent sier risikoen for at stormakter blir involvert i krig i år er høyere enn den var i fjor.

annonse

Utslag av «sterke karismatiske menns politikk» berører i økende grad geopolitikken, mener de spurte i undersøkelsen. Dette kan øke risikoen for økonomisk og politisk konfrontasjon, heter det.

Et forverret geopolitisk landskap er blant faktorene som danner bakteppet for det pessimistiske synet på inneværende år.

Undersøkelsen, som er basert på nesten 1.000 deltakere, to tredeler av dem mannlige akademikere og næringslivsledere fra Europa og Nord-Amerika, ble lagt fram onsdag i forkant av neste ukes årlige toppledermøte i Davos i Sveits.

Ekstremvær og datakrim

Men til tross for oppfatningen om forverret global sikkerhet, er det ekstremvær som havner øverst på listen over de mest sannsynlige scenarioene i året som kommer. Det er andre år på rad at denne kategorien havner øverst.

annonse

I USA førte fjorårets mange orkaner og branner til store utgifter. Naturkatastrofene i USA bidro til å øke den anslåtte globale kostnaden på katastrofer med 63 prosent fra 2016 til 2017 og havnet på 306 milliarder dollar.

Massemigrasjon faller på årets liste ut av topp fem-listen. Naturkatastrofer tar et steg opp og havner på andreplass på årets risikoliste.

Nettangrep, datasvindel og datatyveri havner også på listen over de fem mest sannsynlige truslene for inneværende år.

Løsepenge-angrepet WannaCry rammet datamaskiner i 150 land, og inkludert konsekvensene av NotPetya-dataangrepet utgjorde dette skader for 300 millioner dollar i kvartalsvise tap. Sofistikerte nettangrep innebærer at man må investere mer for å iverksette mottiltak, heter det i rapporten.

Tiårsperspektiv

Under tittelen «Framtidssjokk» advarer rapporten mot selvtilfredshet, og understreker behovet for å forberede en verden på plutselige og dramatiske sammenbrudd.

annonse

De nesten 1.000 ekspertene og beslutningstakerne tar også for seg 30 globale risikofaktorer som kan prege de neste ti årene. Her er det miljøødeleggelser og nettkriminalitet som skaper mest uro.

Rapporten legges fram samtidig som det er oppmuntrende tegn til bedring i verdensøkonomien. Men ethvert pusterom som dette skulle føre til nå, bør ikke stå ubrukt av verdens ledere, påpeker WEF.

Nødvendigheten av å stå ansikt til ansikt med systematisk endringer har blitt mer påtvingende det siste året, i takt med økende tegn på usikkerhet, ustabilitet og skjørhet, heter det i WEF-rapporten.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon