Oslo 20180117. Påtroppende kulturminister Trine Skei Grande (V) mottar nøkler til kontoret av avtroppende kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland (H) under en nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

Nyutnevnt kulturminister Trine Skei Grande (V) frykter at ryktestormen mot henne ikke er over.

For første gang i sitt politikerliv trådte Grande onsdag inn i regjering. Men ryktestormen mot henne om angivelig upassende oppførsel på en fest i 2008 kastet skygger over det som skulle være en gledens dag.

Grande valgte selv å stå fram i flere medier og kommentere ryktene – som hun blankt avviser – onsdag, men sier til NTB at hun frykter at saken ikke vil blåse over med det første.

annonse

– Jeg tror ikke at de mediene som har dette på agendaen, kommer til å la seg stoppe av dette. Men jeg hadde behov for å si ifra og sette ned noen påler, sier hun.

– Så du frykter at mer vil komme fram?

– Nei, men jeg kan ikke garantere at det ikke vil gjøre det, sier Grande.

Fikk ønskejobben
annonse

Venstre-leder mener samtidig det var på tide at Venstre kom tilbake i regjering.

– Det er tolv år og tre måneder siden sist vi var i regjering. Vi er laget for å være et regjeringsparti, og det er på tide at vi kom tilbake. Dette er en stor dag i Venstres historie, sa Grande (V) da hun møtte pressen etter at den nye regjeringen ble presentert onsdag.

Selv er Grande svært fornøyd med å ha fått kulturministerposten, selv om hun tidligere en rekke ganger har uttalt at hun gjerne skulle ha vært utdanningsminister.

– Jeg fikk den jobben jeg ønsket meg. Det er her engasjementet mitt er, og her jeg bruker fritida mi, sa hun da hun takket av sin forgjenger Linda Hofstad Helleland.

–Du har vært en modig minister, og jeg skal følge opp videre, sa Grande.

Endring av NRK-lisensen

Under nøkkeloverrekkelsen kom det fram at Grande vil ha en ny ordning på NRK-lisensen. Hun mener måten lisensen kreves inn på i dag blir urettferdig.

– Jeg og Siv må nok sette oss ned og se om vi ikke finner en ny måte å kreve inn denne på, sa Grande som overrakte et minitrekkspill i avskjedsgave til Hofstad Helleland. Selv fikk hun en Rosenborg-skjerf i velkomstpresang, noe Vålerenga-supporteren måtte innrømme at hun var litt skeptisk til.

Hofstad Helleland tar over som barne- og likestillingsminister. De to skal nå jobbe sammen om en barne- og ungdomskulturplan, som skal munne ut i en stortingsmelding senere denne våren.

annonse
Vil spre makt

En rekke kulturorganisasjoner har vært svært misfornøyde med Hofstad Helleland, særlig etter den omstridte omleggingen av Statens Kunstnerstipend, der organisasjonene ble fratatt retten til å oppnevne medlemmer til stipendkomiteene.

Grande kan imidlertid ikke love at hun vil reversere omleggingen, men ønsker å gå i dialog med organisasjonene.

– Det er viktig å spre makt innenfor vedtaksorganene på kunstfeltet. Det kommer til å være mitt utgangspunkt i den dialogen.

Venstre får tre statsråder

I tillegg til Grande er Ola Elvestuen utnevnt til klima- og miljøminister, mens Iselin Nybø blir statsråd for forskning og høyere utdanning. Grande uttrykte glede over at Venstre nå har fått tre statsråder.

– Ola har jobbet med dette feltet nesten hele livet, og med flyttingen av Enova til Klima- og miljødepartementet får vi et tungt departement. Det er viktig for Venstre for å få satt ut i livet de målsettinger vi har fått støtte for, sa Grande.

(©NTB)

annonse

kristin.aanensen@ntb.no

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon