
I Sveits ble det i perioden februar-november 2016 registrert åtte tilfeller av multiresistente tuberkolosebakterier hos migranter fra Afrikas horn. Insititutt for medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Zürich oppdaget i februar en ny resistent variant av bakterien Mycobacterium tuberculosis hos en somalisk asylsøker.
Tuberkolose, en av verdens mest dødelige sykdommer, tok i 2016 livet av 2 millioner mennesker. Sykdommen er mest kjent som en lungesykdom, men angriper også andre organer. Fire ulike typer antibiotika, såkalte førstelinje-antibiotika, benyttes i behandlingen av vanlig tuberkolose. Multiresistente bakterier er motstandsdyktige mot minst to av disse fire antibiotikatypene. Den nyoppdagede mutasjonen er resistent mot alle de fire førstelinjeantibiotikaene.
I Zürich lyktes legene i å oppdage bakteriene tidlig hos de smittede migrantene og fikk isolert dem, slik at videre spredning av bakterien ble forhindret. Universitetet gjorde dataene tilgjengelige for Det europeiske smittevernsbyrået (ECDC), som igjen kartla 21 tilfeller av bakterien i EU. Alle smittebærerne kom fra Afrikas horn.
De som er smittet av multiresistent tuberkulose (MDR-TB) får andrelinje-antibiotika. Smitten er svært dødelig og vanskelig å behandle. Behandlingen er smertefull og langvarig, opp mot to år. Pasientene får medisiner som gir bivirkninger som smerter, kvalme utslett, psykoser og døvhet, og som gjør det vanskelig å sitte eller ligge.
I Norge har helsevesenet frem til nå hatt god kontroll på utbredelsen av tuberkulose. 2 % av de 300-400 tilfellene av her til lands skyldes multiresistente bakterier hos pasienter fra Afrikas horn og tidligere Sovjetstater som har tatt med sykdommen fra sine opprinnelsesland. Hver tredje person i verden er smittet med sovende TB-bakterier.