Illustrasjonsfoto: AP Photo/Carolyn Kaster
annonse
annonse

En tidligere CIA-agent er pågrepet i USA og mistenkes for å ha lekket navnene på flere amerikanske spioner til kinesiske myndigheter.

Ifølge New York Times mistenkes mannen for å være en såkalt «muldvarp» som har hjulpet kinesiske myndigheter med å avsløre identiteten på flere amerikanske spioner og informanter i Kina.

Ifølge avisen ble flere av informantene drept og arrestert i en systematisk aksjon fra 2010 og utover, som senere er blitt omtalt som en av USAs største etterretningsfiaskoer i nyere tid. Etterforskningen av saken startet i 2012 etter at CIA hadde begynt å miste informantene sine i Kina.

annonse
Fant topphemmelig materiale

Den 53 år gamle tidligere agenten som nå er pågrepet skal lenge ha vært i søkelyset, men det har vært uklart om lekkasjene også kan skyldes at Kina har hacket CIAs datasystemer.

Mannen sluttet i etterretningsorganisasjonen i 2007 og skal senere ha jobbet i Hongkong. Ifølge rettsdokumenter skal FBI-agenter i hemmelighet ha gjennomgått mannens bagasje da han var på reise i USA i 2012 og ha funnet topphemmelig materiale.

– Agenter fant to små bøker med håndskrevne notater som inneholdt gradert informasjon, inkludert ekte navn og telefonnumre til kilder og hemmelige CIA-ansatte, notater fra møter med informanter, møtesteder og adressene til skjulte lokaler, heter det i dokumentet.

Pågrepet på flyplassen

Foreløpig er den tidligere CIA-agenten siktet for ulovlig besittelse av forsvarsinformasjon, noe som kan gi opp til ti års fengsel.

annonse

Mannen ble pågrepet da han landet på JFK-flyplassen i New York mandag. Foreløpig ønsker ikke myndighetene å kommentere hvorfor det har tatt så lang tid før det er tatt ut siktelse og hvorvidt agenten kan ha lekket materiale til utlandet.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon