BILDE FRA LOOX moods of norway bjorg eva jensen foto. Sara Johannessen / SCANPIX
annonse
annonse

Skøyteløper og olympisk mester Bjørg Eva Jensen har deltatt i den pågående sesongen av TV-programmet “Mesternes mester”. Realityserien er en del av fredagsgullrekka på NRK i disse dager. Jensen hadde til å begynne med et godt inntrykk av programmet fra tidligere sesonger, men for hennes vedkommende ble opplegget en stor skuffelse. Hun forsvant ut i duellen forrige fredag.

I et intervju med Resett, forteller Jensen om seksuell trakassering og en drikkekultur som man ikke skulle tro hørte hjemme på arrangementet «Mesternes mester» i regi av selveste rikskringkasteren.

– Jeg drikker ikke selv. Jeg kan ta et glass vin, det er ikke det. Men jeg liker ikke å være beruset. Og det var mye alkohol til stede og det utviklet seg til noen ganske spesielle settinger utover kvelden, forteller Jensen.

annonse

Alkoholisert stemning

Etterhvert som promillen blant enkelte av deltagerne steg, ble stemningen stadig mer løsluppen og sex ble det mest omdiskuterte samtaletemaet.

– Vi skulle leke flasketuten peker på og satt rundt bordet alle sammen og skulle stille hverandre spørsmål. Jeg stilte spørsmål relatert til idretten. Tilbake fikk jeg spørsmål av seksuell karakter som “Når var din seksuelle debut?” og “Har du hatt jentesex?”. Dette syns jeg var upassende lavmål i en slik setting, forteller Jensen.

Hun slår fast at festingen varte ut i de små nattetimer de kveldene deltagerne hadde fri dagen etter.

annonse

– Jeg gikk alltid ut og trente på fridagen vår. Jeg prøvde å få med meg noen til å løpe sammen med meg på stranden en times tid, men fikk dessverre ingen respons på det.

Jensen forteller at hun en av nettene før en slik fridag, om lag halvannen uke før innspillingen var ferdig, ble verbalt og fysisk trakassert av en av de mannlige deltagerne.

Hun presiserer at hun var veldig tydelig på at hun ikke ønsket noen seksuell oppmerksomhet fra ham.

– Etter dette ville jeg reise hjem, men da prosjektet ikke var avsluttet, kunne jeg ikke dra hjem.

Hun sier at hun kontaktet produsenten hos Rubicon og rapporterte om hendelsen, hvorpå produsenten bedyret at han skulle ta opp saken.

annonse

– Jeg fikk til svar at de håpet alt hadde roet seg.

– Overgriperen husket ikke. Han var selvfølgelig “pæra full” i gjerningsøyeblikket, slår Jensen fast.  

Hun forteller at det var vanskelig å måtte fortsette konkurransen og holde de vanskelige følelsene i sjakk.

– Jeg måtte være der i halvannen uke etterpå. Det var veldig ubehagelig, for jeg følte hele tiden at jeg måtte spille skuespill og måtte legge bånd på de vonde følelsene.

“Mesternes mester” – en stor skuffelse

Bjørg Eva Jensen er dessuten skuffet over idrettsdedikasjonen til enkelte av de andre deltagerne, som hun mener ikke hadde den samme trangen til aktivitet som henne selv.

– Men det får så være, bare man blir respektert ut fra sin person

– Jeg fikk forespeilet at dette var et flott arrangement. Jeg har et stort behov for fysisk aktivitet. Det er min livsstil, men jeg opplevde at mange av de andre deltagerne faktisk ikke hadde det samme behovet. Etter en times løpetur tok jeg på meg svømmeutstyr og fikk noen kommentarer på det. Det virket som om de trodde jeg skulle vise meg frem. Det skulle jeg ikke. Det er min hverdag. Og vi skulle være oss selv i huset. I tillegg la jeg ut en video med fysisk aktivitet på WhatsApp og dette ble også brukt i mot meg, som om jeg hadde et markeringsbehov. Det var ikke min hensikt. Etter den seksuelle trakasseringen ble det laget en ny WhatsApp gruppe med de andre deltagerne for intern kommunikasjon.

Fyll er ikke det første de fleste forbinder med idrettsarrangementer. Mange aktive idrettsutøvere holder seg unna alkohol, av frykt for at rusmiddelet skal påvirke deres prestasjoner negativt og eventuelle helsemessige. Dette var ikke tilfelle blant enkelte av de andre deltagerne under den denne sesongen av “Mesternes mester”, skal vi tro Bjørg Eva Jensen.

– Jeg opplevde mye drikkepress. Jeg var ikke forberedt på at det skulle være så mye fyll på et slikt program som MM. Man ser jo at det er alkohol der på TV, men som idrettsutøver gikk jeg ut i fra at dette måtte være et glass vin til maten, ikke en del av en utpreget fyllekultur, avslutter idrettsstjernen.

Da hun kom hjem til Norge, politianmeldte hun en deltakerne til Larvik Politidistrikt. I henhold til bistandsadvokaten til Jensen, Line Foss, tok politiet anmeldelsen seriøst og innkalte aktuelle personer til avhør.

Men så kom det ifølge Line Foss en «plutselig henleggelse av saken». Bistandsadvokaten beskriver henleggelse som «merkelig», og den skjedde uten oppfølgingsavhør av Bjørg Eva Jensen. Foss mener det «gikk litt fort i svingene».

Jensen påklaget henleggelsen, men hun og bistandsadvokaten har ennå ikke fått noe svar på klagen.

Foss opplyser til Resett at de har bedt et annet politidistrikt enn Larvik om å behandle klagen.

Bjørg Eva Jensen er selv fra Larvik, i likhet med programleder for Mesterens Mester, Dag Erik Pedersen. Line Foss beskriver Larvik som en «liten by, og alle kjenner alle.»

Redaktør for prosjektet, Pia Basberg i NRK, sier hun har vært klar over saken lenge og at de forholder seg til politiets avgjørelse i saken.

– Vi har vært informert om denne saken underveis, og vi forholder oss til at den er blitt henlagt av politiet, sier Basberg til Resett.

Resett har ved flere anledninger forsøkt å nå ansvarlig produsent Alexander Fjeld i Rubicon, samt Rubicon sentralt. De har så langt ikke valgt å svare på Resetts henvendelser. Deltageren som anklages av Bjørg Eva Jensen har heller ikke respondert på Resetts henvendelser.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon