Illustrasjonsbilde. Passkontroll på Oslo lufthavn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Flere selskaper tilbyr falske dokumenter og oppdiktede historier for asylsøkere som vil til Norge fra Iran og Afghanistan, melder NRK.

Kringkasteren har gjennomført en kartlegging og funnet ti selskaper i Iran og Tyria som lokker med asyl i Vest-Europa eller Nord-Amerika. Også Norge nevnes på selskapenes diskusjonsforum.

NRK lot en av sine egne medarbeidere kontakte to av selskapene og utgi seg for å være en iraner som ville søke asyl i Norge og trengte hjel. Mannen som svarer, sier han er ekspert på konverteringshistorier. Muslimer som konverterer er utsatt i flere land, og mannen foreslår denne metoden.

annonse

– Vi kan lære deg et scenario, en historie, og skaffe deg de nødvendige dokumentene for å støtte opp under den historien. Vi kan si du har vært medlem i en hjemmekirke i Iran, sier mannen, ifølge NRK.

Et annet selskap selger falske visum og tar rundt 100.000 kroner for et Schengen-visum, som inkluderer Norge. Falske rettsdokumenter fra Iran kan skaffes fra et annet firma.

Leder Jörg Lange i Landinfo, en statlig fagenhet i utlendingsforvaltningen, er kjent med selskapene

annonse

– Jeg må si jeg var litt overrasket over hvor sofistikert noen av disse tilbudene ser ut til å være. Man kan få inntrykk av at de sitter på kunnskap om hvordan asylbehandlingen i vestlige land foregår, at de kjenner inngående til prosessen, sier Lange.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon