Mogadishu, Somalia Foto: AFP PHOTO / Mohamed Abdiwahab
Del

Alle vet hva Trump skal ha sagt. ”Hvorfor lar vi alle disse folkene fra drittland komme hit?” Trump vil heller ha innvandrere fra velfungerende land som Norge enn fra El Salvador, Haiti og Afrika.

De politiske korrekte raser forutsigbart nok. Slikt kan man ikke si! Trump er rasist osv. Men Trump er forretningsmann, han har drevet business. Og da ser man etter kvalifikasjoner, arbeidsmoral og evne til å tilpasse seg den rådende bedriftskulturen. Og det er ikke så veldig annerledes med et land. Det beste for et lands velstand og kultur er også at folk er flinke, tilpasningsdyktige, og ivrige. Ikke at de er late, kravstore, egenrådige, kunnskapsløse og utakknemlige.

Kan man egentlig klandre en president som vil ha de «beste» innvandrerne, de som bidrar til økonomien snarer enn de som ender opp som et problem? Om vi setter en analfabet mot en velutdannet, vil landets framtid se betraktelig bedre ut med den velutdannede på sikt. Og en kapitalist som Trump dras naturligvis mot det som gir best avkastning. Han prøver å holde sitt løfte til folket om å gjøre Amerika «great again». Landet har tross alt økonomisk bedring under Trumps tid, og ledigheten er på sitt laveste på 17 år. Dermed har han både bygget, etablert og tatt viktige grep for å sikre deres økonomi.

Ikke at jeg er så enig med Trump i alt, men hans siste angivelige påstand har møtt kraftig kritikk og over 50 land krever unnskyldning. Disse landene har mye tilfelles som fattigdom, høy kriminalitet, høy fødselsrate og mangel på goder. Flere av disse landene har mennesker som har flyktet eller immigrert til land som USA. Reiser de ikke nettopp fordi de synes de lever i drittland?

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

De som flykter fra slike land forstår at selve systemet, landets funksjon og til og med myndighetene er korrupte. Blir det ikke selvmotsigende å selv kalle sitt land for drittland og flykte fra det, samtidig som man går til angrep på andre som uttaler at landet er et drittland? Litt sånn som når Afro-Amerikanere kaller hverandre for neger, men blir rasende når andre omtaler dem på samme måte.

Jeg er fra Somalia. Et land der en bombe kan gå av når som helst, der den eneste hjelpen du får er den du betaler for under bordet. Der mange foreldreløse blir voldtatt, sultet i hjel. Der staten har vært nede i flere tiår, og stedet der all Shabab har herjet i land tid.

Det er lett for meg å innse at Somalia er et drittland tatt til betraktning at landets funksjon og tilstand etter flere tiår med borgerkrig, er utrygt og ødelagt. Det skjer heldigvis noen bedring og gjenoppbyggingen er så smått i gang, men kidnappinger, uro mellom klaner, sult og massive ødeleggelser er en realitet for somaliere fortsatt.

Menneskene derimot er inkluderende, varme og generøse. Somalisk historie er inspirerende, sterk og vakker. Men religion ødela det sekulære vi kunne observere på 1970 tallet og deler av 1980-tallet, glimtvis i tidlig 1990-tallet også. Som konsekvens har fravær av sekularitet ført til full islamisering der staten og religion går hånd i hånd. Det har med andre ord ingenting med rasisme å gjøre å kalle Somalia for et drittland, det handler om kulturen. Det er den som kan være «råtten». 

Haiti, som er trukket fram som eksempel i den amerikanske debatten, har det vi per definisjon kan kalle slum, forsøplete områder og høy fattigdom. Haiti har vært rammet av store naturkatastrofer, der 150.000 mennesker mistet livet, og ytterligere mange tusen mistet livet som følge av at hjelpearbeidere tok med kolera inn til landet. Mange tusen lever i dag i leire og under uverdige forhold.

At Trump bruker et ord som provoserer mange endrer ikke det faktum at Haiti taper mot Norge, som er kåret til verdens lykkeligste land, et av verdens beste land å være mamma i, og et land der både utdannelse og helsevesen for det meste er gratis. Disse to motpolene kan brukes mot hverandre slik Trump gjorde. Haiti har den Dominikanske republikk som nabo, som i motsetning til Haiti er ferieparadis. Så shithole kan umulig bli brukt til å definere rase når menneskene i Haiti og den dominikanske republikk har for det meste samme farge. Shithole beskriver dermed bare den aktuelle tilstanden landet er i Og ikke rase.

«Vi kan nå si med hundre prosent sikkerhet at vår president er en rasist som ikke deler holdningene som er forankret i grunnloven», sa demokraten Luis Gutierrez.

Aldri før har jakten på enkeltindividet vært så synlig som nå. Er du fritenker vil du også være ekstra utsatt. Trump som president burde brukt andre ord. Jeg er enig i at bedre ordvalg må kunne kreves av verdens mektigste mann. Men jeg må likevel utfordre alle innvandrere som kaller dette rasisme og som refser Trump for ordbruk, om å spørre seg selv følgende: Er det noe sannhet i Trumps uttalelse? Hvis ja, hva kan jeg gjøre for å endre situasjonen i eget land? Da snakker vi om proaktiv reaksjon og ikke bare reaksjoner uten mål og mening.

Nå er det på høytid at enkelte land og religiøse samfunn trer ut av offerrollen og heller gjør noe med egen situasjon. Det er lett å angripe budbringeren, men budskapet vil forbli det samme hvis noen ikke tar tak. Er du fra et drittland, bør du handle og ville forandring. Å klage og være selvmedlidende virker bare mot sin hensikt.

 


Del