Eritrean migrants wear chains to mimic slaves at a demonstration against the Israeli government's policy to forcibly deport African refugees and asylum seekers from Israel to Uganda and Rwanda, outside the Knesset, Israel's parliament, in Jerusalem, Wednesday, Jan. 17, 2018. Hebrew signs read, "no for deportation, Rwanda equal to death" and "slaves for sale." (AP Photo/Oded Balilty)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Flygere i det israelske flyselskapet El Al nekter å delta i tvangsutsendelse av asylsøkere til afrikanske land.

Den israelske regjeringen truer med å kaste ut 38.000 asylsøkere fra Eritrea og Sudan dersom de ikke forlater landet innen utgangen av mars.

Ifølge israelske medier er det inngått avtale med Rwanda og Uganda, som mot betaling skal ha sagt seg villig til å ta imot asylsøkerne – men bare dersom de kommer frivillig. Landene skal være lovet drøyt 40.000 kroner for hver asylsøker de tar imot.

De som ikke frivillig forlater Israel, vil ifølge myndighetene bli fengslet. Statsminister Benjamin Netanyahu truer imidlertid også med å deportere dem av frykt for at israelske fengsel skal fylles opp.

Protester

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og menneskerettsorganisasjoner har protestert mot planen og krever at Israel oppfyller sine internasjonale forpliktelser og vurderer flyktningenes asylsøknader individuelt.

– I stedet for å nekte flyktninger adgang, kan og bør Israel i likhet med andre land i verden beskytte asylsøkere og ikke fengsle og deportere dem til en fortsatt tilværelse som flyktninger, heter det i en fellesuttalelse fra flere israelske menneskerettsorganisasjoner.

Flygere nekter

En gruppe flygere i det israelske flyselskapet El Al gjør det nå klart at de nekter å delta i en eventuell tvangsutsendelse av asylsøkere til afrikanske land, skriver Haaretz.

– Jeg og mange kollegaer nekter å fly flyktninger rett i døden. Jeg vil ikke ta del i slik barbarisme, skriver flygeren Iddo Elad på Facebook.

– Jeg akter ikke på noe som helst vis å være med på å sende flyktninger og asylsøkere til destinasjoner der sjansene deres for å overleve er minimale, skriver El Al-flygeren Shaul Betzer.

– La flyktningene bli og ta vare på dem på humant vis. Akkurat som jødene da de var flyktninger ønsket å bli tatt vare på, skriver en tredje flyger, Yoel Piterbarg.

Uklart

Det er uklart hvilke konsekvenser flygernes protest kan få, ettersom verken El Al eller søsterselskapene Sun d’Or og Up har ordinære ruter til Rwanda eller Uganda.

Israelske myndigheter har ikke opplyst om det eventuelt skal chartres egne fly. Fram til nå har sudanske og eritreiske asylsøkere blitt fløyet til Rwanda med utenlandske flyselskaper via Jordan, Tyrkia og Etiopia.

Aktivister har de siste ukene også oppfordret bakkemannskapene ved Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv til å nekte å delta i en eventuell deportasjon.

Rundt 4.000 eritreiske og sudanske asylsøkere er de siste tre-fire årene sendt fra Israel til Rwanda og Uganda.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]