Fagdirektør Anine Kierulf ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Fagdirektør Anine Kierulf ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter. Hun påpeker at politiet har selvstendig plikt til å starte etterforskning av alvorlige forhold, og at det ikke kan være den fornærmedes ønske alene som avgjør om saken blir påtalt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Politiet kan ikke legge avgjørende vekt på at et overgrepsoffer ikke ønsker etterforskning av saken, mener jurist Anine Kierulf.

– Rettssystemet er bygget på at politiet i særlig alvorlige saker har etterforskningsplikt på vegne av alle. Dette er forhold som ikke bare blir ansett å angå en overgriper og et offer, det er noe samfunnet har interesse i, sier Kierulf, som er fagdirektør i Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter.

Statsadvokaten har bedt politiet undersøke en av anklagene mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Ifølge et oppslag i Aftenposten, skal han ha hatt sex med en svært beruset 16 år gammel jente på et fylkesårsmøte i 2014. Den nå 20 år gamle kvinnen ønsket imidlertid ikke å anmelde forholdet. Hennes advokat Ellen Holager Andenæs mener det er hensynsløst av påtalemyndigheten å forfølge saken uten hennes medvirkning.

annonse

– Å eksponere henne for en etterforskning, slik omstendighetene i saken står nå, vil være et nytt overgrep mot henne, sier Andenæs til Aftenposten.

Belastende

Kierulf sier hun har forståelse for at det kan være belastende for fornærmede, men sier politiet må gjøre en bred vurdering.

– Du kan ta det med i en helhetsvurdering, men det kan ikke alene være avgjørende. Det ville ha en rekke negative konsekvenser, sier juristen til NTB.

Som eksempel viser hun til at et offer kan bli truet til å si at han eller hun ikke ønsket saken påtalt.

annonse
Avklaring

Kierulf peker også på at en person som er identifisert i mediene og anklaget for noe han eller hun ikke har gjort, har interesse av å få en avklaring i saken.

– Da er man i overført betydning dømt gjennom medieomtalen. En politietterforskning vil ha en mer objektiv og helhetlig tilnærming, sier hun.

Det at fornærmede ikke ønsker å medvirke til etterforskningen vil spille inn rent praktisk i politiets vurdering, fordi en fri og god vitneforklaring fra vedkommende ville være et sentralt bevis, påpeker hun.

Tonning Riise ga mandag uttrykk for at han var positiv til at politiet ville se på hendelsen i 2014.

– Jeg er positiv til at denne saken blir belyst grundig og objektivt. Jeg har tidligere bekreftet at begge hadde drukket alkohol og hadde sex, og beklaget det dypt. Utover det kjenner jeg meg altså ikke igjen i saken slik den blir gjengitt i mediene, skrev han i en tekstmelding til NTB, sendt via hans kommunikasjonsrådgiver.

annonse

NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve
(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon