Frank May / NTB scanpix
Del saken
 • 977
 •  
 •  
 •  
 •  

Alderstesting av asylsøkere kan føre til identitetskrise, selvskading og lav selvfølelse hos barna som testes, ifølge en ny masteroppgave i sosialantropologi.

Sosialantropolog Aisha Munir har fulgt enslige, mindreårige asylsøkere som blir alderstestet for å avgjøre om de får bli i Norge gjennom hele asylsøknadsprosessen.

Utgangspunktet for oppgaven har vært å se på alderstestingen fra ungdommene og barnas side, spesielt på hvordan prosessen påvirker dem.

Ut ifra samtalene konkluderer Munir, som tidligere har vært ansatt som verge, med at alderstestingen kan føre til identitetskrise, selvskading og lav selvfølelse hos ungdommene.

–De blir fortvilte og frustrerte over å ikke bli trodd når de oppgir alderen sin. Fortvilelsen og frustrasjonen øker når de blir tildelt en alder som ikke stemmer med hvor gamle de selv mener de er, en alder basert på hva deres foreldre har fortalt dem gjennom barndommen, sier Munir til UiOs nettsider.

Hun forteller også at i de yngste barnas tilfelle, kan dette føre til at de får en dyp mistillit til sine egne foreldre. Flere spør seg om foreldrene deres kan ha fortalt dem gal alder, ettersom de antar at den avanserte teknologien i Norge ikke kan ta feil.

Munir er ikke alene om å være kritisk. Alderstestingen har også blitt kritisert av blant andre Rådet for legeetikk, Legeforeningen, Redd Barna og NOAS, og i mars i fjor sa UiO at de ikke lengre vil gjennomføre alderstesting av enslige asylsøkere som sier de er under 18 år.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 977
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]