Oslo 20170418. Pressens faglige utvalg (PFU) behandler tirsdag mediedekningen av den såkalte Lommedalensaken. Ni norske medier er innklaget for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.8 som omhandler medias omtale av barn. Liv Ekeberg fra Agderposten leder dagens PFU-møte ettersom både leder og nestleder i PFU er inhabile. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Norsk Presseforbund mottar stadig flere PFU-klager på publikasjoner som ikke er tilknyttet forbundet. Det kan det bli slutt på.

– Dette er også̊ en diskusjon om troverdighet og tillit til mediene, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, til Klassekampen.

Hun opplyser at forbundet skal diskutere saken på et styremøte i mars.

En slik endring vil føre til at nettsteder som Document og Resett ikke lenger blir ettergått av Pressens Faglige Utvalg (PFU), noe Document-redaktør Hans Rustad er kritisk til.

– Det vil innsnevre publikums mulighet til å få prøvd saker. Det må̊ være mediets størrelse som har betydning for om saker skal behandles i PFU, sier Rustad.

Både han og Resett-redaktør Helge Lurås vil vurdere å melde seg selv eller nettstedet inn i en presseorganisasjon dersom ordningen endres. Begge sier til avisen at de følger de etiske retningslinjene i Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten.

Svein Brurås, professor i journalistikk ved Høgskulen i Volda, støtter forslaget.

– Det vil være en klargjøring av PFUs mandat og en erkjennelse av at det er forskjell på profesjonelle redaktørstyrte mediene og floraen av andre publikasjoner, sier han.

(©NTB)

[email protected]