Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset under en pressekonferanse om varsler-saken i Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse

Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset var onsdag i samtaler med politiet om varslersakene, mot viljen til minst én av dem som er omfattet av varslene.

Advokat Ellen Holager Andenæs representerer en nå 20 år gammel kvinne som omfattes av et av varslene mot den avgåtte Unge Høyre-lederen Kristian Tonning Riise. Hun sier at kvinnen reagerer på Høyres samarbeid med politiet.

– Hun har intet ønske om at hendelsen fra fem år tilbake nå blir gjenstand for etterforskning. Hun synes ikke det er greit om Høyre deler opplysninger om henne, sier advokaten til VG.

annonse

Til Aftenposten sier Andenæs at hun forstår at Høyre opplever å være i «en vanskelig posisjon», men hun oppfordrer likevel partiet til ikke å gi ut opplysninger mot hennes klients ønske.

– Forstår kvinnen

Siden 11. januar har Høyre mottatt 21 varsler om seksuell trakassering fordelt på 12 ulike personer. Ti av varslene omhandler stortingsrepresentant Tonning Riise.

– Jeg har stor forståelse for at kvinnen er i en vanskelig situasjon. Det er jeg lei meg for. Men vi er nødt til å samarbeide med politiet når de har tatt kontakt med oss, sier Aarset i en SMS til NTB.

annonse

Han ønsker ikke å si hvor mange saker som ble berørt i samtalen med politiet – om det er én, noen eller alle sakene.

– Jeg vil ikke gå inn på innholdet i dialogen med politiet, lyder Aarsets svar.

Unngå offerrolle

Tidligere onsdag fikk varslerne en tekstmelding fra Høyre der det ble påpekt at politiet kan få vite deres identitet, skriver VG.

Andenæs sier til avisen at kvinnen som er hennes klient, ikke selv har varslet om saken til Høyre. Kvinnen er ifølge advokaten opptatt av at hun ikke ønsker rollen som offer for et overgrep.

16-åringen

Etter det NTB forstår, er 20-åringen identisk med personen Tonning Riise har erkjent å ha hatt seksuell omgang med i svært beruset tilstand under et fylkesårsmøte i 2014.

Tonning Riise trakk seg som leder av Unge Høyre 10. januar.

Mandag ble det klart at statsadvokaten hadde bedt politiet om å gjøre innledende undersøkelser for å se på om det er grunnlag for å starte etterforskning i en av varslersakene.

NTB har vært i kontakt med Tonning Riises advokat, Finn Krokeide. Han ønsker ikke å svare på noen spørsmål.

annonse

NTB-Jon Even Andersen
(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse