Arbeiderpartiet slår fast at den avgåtte nestlederen har brutt de interne reglene, men Trond Giskes advokater er rystet over prosessen.
– Vi er rystet over at Arbeiderpartiet har valgt å behandle saken uten å gi Giske tilsvarsrett. Det er brudd på grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper, sier advokat Christopher Hansteen til NTB.
Giske er sykmeldt og har ikke hatt mulighet til å gå inn i og svare på anklagene varslerne har kommet med, påpeker han.
Hansteen og Frode Sulland har de siste ukene vært hyret inn som Giskes advokater. Partiet konkluderte torsdag med at Giske ved flere tilfeller har brutt Arbeiderpartiets retningslinjer mot seksuell trakassering.
Partileder Jonas Gahr Støre vil ikke si hvor mange tilfeller det er snakk om. Han mener dessuten Giske har fått innsyn og mulighet til å svare på alle anklagene.
– Vår advokat har delt all informasjon vi har innhentet med Giskes advokater, og Giske har i møter gitt sine reaksjoner på varslene, men han har ikke kommet med skriftlige innspill ut over det hans advokater har formidlet til vår advokat, sier Støre til NTB.
– Vi har gitt ham anledning til å gi sin versjon både muntlig og skriftlig. Vi har ikke mottatt skriftlig kontradiksjon. Skulle han ønske å utdype sakene, er vi villig til å motta det, fortsetter partilederen.
Han sier videre at det var viktig av hensyn til varslerne å «lukke sakene».
– Vi har sett det som vårt ansvar å kunne gi en tilbakemelding til hver av varslerne, og det har vi gjort i dag.
Støre sier det er han selv som har kommet fram til konklusjonene, men at han har hatt bistand fra partisekretær Kjersti Stenseng, assisterende partisekretær Kristine N. Kallset og partiets advokat.
Men Hansteen og Sulland skriver i en pressemelding at partiet «i realiteten opptrer både som etterforsker og dommer i sakene, uten å ha den uavhengighet som er nødvendig for å opptre uhildet i begge relasjoner».
– De har avgjort sakene ved å legge varslernes versjon til grunn. De undersøkelser som er gjort, bærer preg av at man har villet underbygge og understøtte varslernes versjon, sier Hansteen.
Advokaten mener det er problematisk særlig fordi partiet også har lagt til grunn et prinsipp om omvendt bevisbyrde, det vil si at Giske må bevise sin uskyld. Når han ikke har fått mulighet til å svare, er konklusjonen gitt, mener han.
Giske har ikke tatt stilling til konklusjonen om at han har brutt partiets retningslinjer, ifølge Hansteen. Sammen med Sulland og Giske vil han nå vurdere hva de skal gjøre videre.
Hansteen bekrefter at det finnes muligheter for å ta saken videre utenfor partiets interne organer.
– Men det kan jeg ikke konkretisere nærmere.
NTB har vært i kontakt med Giskes pressekontakt Bård Flaarønning. Han opplyser at Giske fortsatt er sykmeldt, og at han derfor ikke har mulighet til å kommentere saken.
Giske har tidligere beklaget sin oppførsel, men samtidig hevdet at det er kommet «grunnløse og falske varsler». Han har overfor NTB avvist å ha utsatt noen for seksuell trakassering.
Den profilerte Ap-politikeren som har flere perioder bak seg som statsråd i ulike departementer, har vært sykmeldt siden 22. desember. Han har gått av som nestleder og har frasagt seg vervet som finanspolitisk talsperson.
Giske er innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag og har dermed møterett når Arbeiderpartiets landsstyre samles til ekstraordinært møte på Gardermoen førstkommende mandag.
Ap har fått varsler som er knyttet til flere personer enn Trond Giske. Siden midten av desember er det totalt kommet flere enn 20 varsler. Ap opplyser i pressemeldingen at det er kommet varsler og henvendelser med påstand om uønsket seksuell oppmerksomhet. Støre vil ikke gå nærmere inn på hvor mange saker det er snakk om eller hvem varslene er rettet mot.
NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve
(©NTB)