Foto: AP/Oded Balilty

En representant for afrikanske innvandrere til Israel sier under løfte om anonymitet til den israelske avisen Israel Hayom at det lever anslagsvis 38 000 ulovlige innvandrere i Israel. 1 420 holdes i to asylleirer. Noen har bodd i årevis i Israel og jobbet i lavt betalte jobber som mange israelere skyr, skriver avisen Israel Hayom. Israel har gitt asyl til færre enn 1 % av de som har søkt.

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu har kalt innvandrernes tilstedeværelse en trussel mot Israels sosiale velferdssystemer og jødiske karakter, og kulturminister Miri Regev har referert til dem som «en kreft».

Nå skal de ut og Israel skal ha gjort avtaler med sikre land i Afrika, som Rwanda og Uganda. Resett.no har tidligere skrevet at det førte til protester fra enkelte piloter i det israelske flyselskapet El Al, som sier de vil nekte å delta under flyvningene.

Mandag protesterte et par tusen afrikanske innvandrere fra Eritrea og Sudan utenfor den rwandiske ambassaden mot Israels plan om å betale Rwanda for å motta dem. Den israelske beslutningen innebærer at asylsøkerne kan velge å reise til hjemlandene sine frivillig eller godta å bli sendt til trygge land i nærområdene til egne hjemland. Innvandrerne er truet med fengsling hvis de fortsatt befinner seg i Israel etter utgangen av mars.

Noen demonstranter ankom med hendene bundet, og holdt tegn med slagord som protesterte mot politikken, som for eksempel «utvisning til Rwanda = dødsdom», skriver Israel Hayom.

Statsminister Benjamin Netanyahu har tidligere sagt at en barriere som Israel fullførte i 2013 langs sin grense med Egypt, effektivt har kuttet av en strøm av «ulovlige infiltratorer» fra Afrika etter at 60 000 hadde krysset ørkengrensen i årene før. De aller fleste kom fra Eritrea og Sudan. Mange sa at de flyktet fra krig og forfølgelse samt økonomiske vanskeligheter, men Israel behandler dem som økonomiske innvandrere.

Planen gir afrikanske innvandrere en 3 500 dollar i betaling fra den israelske regjeringen og en gratis flybillett for å reise hjem eller reise til «tredjeland». Den israelske regjeringen har ikke offentliggjort hvilke, men i følge Israel Hayom hevder israelske menneskerettighetsorganisasjoner at det dreier seg om Rwanda og Uganda. Tidligere denne måneden nektet imidlertid tjenestemenn fra både Uganda og Rwanda eksistensen av en slik avtale med Israel.