Chinese Vice Foreign Minister Kong Xuanyou speaks during a press conference at the State Council Information Office in Beijing, Friday, Jan. 26, 2018. China is seeking to allay concerns about its increasingly prominent activities in the Arctic, saying it won't interfere in the actions of nations in the region. (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Det har lenge vært kjent at kineserne har ambisjoner i Arktis, men fredag la de for første gang åpent fram en plan for hvordan de ser for seg Kinas rolle i den strategisk viktige regionen.

Blant annet ønsker regjeringen i Beijing å utvide president Xi Jinpings ambisiøse silkeveiprosjekt med en avstikker nordover.

Regjeringen bedyrer samtidig at Kinas rolle i Arktis ikke skal true interessene til andre land i regionen.

– Siden Kina ikke er et arktisk land, kommer vi ikke til å blande oss inn i anliggender som utelukkende tilhører arktiske land, sa viseutenriksminister Kong Xuanyou på en pressekonferanse i Beijing fredag.

Is-silkevei

Han kaller ambisjonen om en «is-silkevei» for et stort strategisk samarbeidsinitiativ. Blant annet er kineserne interessert i å bidra med forskning og utnytting av nye sjøruter som har åpnet seg fordi havisen har trukket seg tilbake. Alle land må sikres retten til å bruke shippingrutene i Arktis, heter det fra Kina.

– Kina håper å samarbeide med alle parter for å bygge en «polar silkevei» gjennom å utvikle skipsruter i Arktis, heter det i planen.

Kinas gigantiske planer om å bygge en ny silkevei gjennom Sentral-Asia, via Russland og Tyrkia, til Europa har fått mye oppmerksomhet de siste årene.

Prosjektet har blitt møtt med både interesse og uro i mange land, og flere ser det som et uttrykk for kinesisk ekspansjonisme.

Godstog fra Finland

Kinas tilstedeværelse i Arktis er også møtt med en viss skepsis, men med islandsk støtte fikk Kina observatørstatus i Arktisk råd i 2013. Island har gitt det nasjonale kinesiske oljeselskapet tillatelse til å utforske landets havområder, og Kina opererer også en forskningsstasjon i Ny-Ålesund på Svalbard.

Tidligere i vinter gikk det første toget fra Finland til Kina, og en ny godstogrute til Norden ble dermed etablert.

Kineserne erkjenner i Arktis-planen at de er interessert i regionens ressurser, deriblant olje, gass og fiske. Samtidig understrekes det at Kina ønsker å utvikle slike ressurser i samarbeid med andre nasjoner og arktiske stater.

Det er helt unødvendig å frykte at Kina ønsker å plyndre Arktis for ressurser eller skade miljøet, sa viseutenriksminister Kong ifølge Reuters.

NTB-AFP-AP

(©NTB)

[email protected]