German Chancellor Angela Merkel is flanked by Bavarian governor Horst Seehofer, left, and Social Democratic Party Chairman Martin Schulz after the exploratory talks between Merkel's conservative bloc and the Social Democrats on forming a new German government in Berlin, Germany, Friday, Jan. 12, 2018. (AP Photo/Markus Schreiber)
annonse
annonse

Tysklands statsminister Angela Merkel er klar for å starte forhandlinger om en storkoalisjon med sosialdemokratene. Et møte i Berlin vil være startskuddet.

Kanseleren skal fredag lede et møte mellom hennes egen konservative blokk og sosialdemokratene under ledelse av Martin Schulz.

Merkels parti gjorde et dårlig valg i september. Men hun har i fire måneder forsøkt å bryte den fastlåste situasjonen, etter at de første sonderingene med Fridemokratene og De grønne førte ikke fram.

annonse
Elendig valg

Sosialdemokratene SPD opplevde et katastrofevalg og avviste videre regjeringssamarbeid med Merkel og de kristendemokratiske partiene CDU og CSU. Nå har imidlertid Schulz et knepent flertall i partiet bak seg for å forsøke på nytt.

Merkel skal ifølge regjeringskilder møte Shulz og CSU-leder Horst Seehofer i CDUs partihovedkvarter fredag. Etter møtet mellom partitoppene skal delegasjoner fra de tre partiene fortsette drøftingene.

Disse forhandlingene blir omtalt som siste mulighet til å redde en ny levedyktig regjering. Dersom de ryker, kan Tyskland få en mindretallsregjering, noe svært få ønsker, eller gå til nyvalg, noe som trolig heller ikke vil løse flokene.

Storkoalisjon
annonse

Hvis forhandlingene fører til enighet, vil Merkel styre sin tredje storkoalisjon siden hun kom til makten for tolv år siden.

Men de 450.000 medlemmene i SPD skal stemme over et eventuelt forhandlingsresultat. I partiet har det oppstått en grasrotbevegelse som forsøker å hindre et nytt regjeringssamarbeid med Merkel, men det er uklart om den er stor nok til å velte et eventuelt kompromiss.

NTB DPA

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon